Dietsiten tipsar

Gluten, så påverkas din kropp

Mat utan gluten? Är det något för alla eller bara för personer som har glutenintolerans? Vi har träffat ICAs dietist som ger oss lite klarhet.
Läs gärna: Myter om gluten.

Den glutenfria kosten

Den glutenfria kostens vara eller icke-vara har debatterats flitigt. Vissa menar att de flesta människor mår bra av att äta mindre gluten, som är en proteinfraktion i vete, råg och korn. Andra menar att glutenfri kost enbart gynnar personer som har diagnosen glutenintolerans, på läkarspråk celiaki.

Ceilaki är en livslång autoimmun sjukdom, där gluten gör att immunförsvaret skapar antikroppar som attackerar luddet på insidan av tunntarmen. När luddet försvinner, blir det också svårare för kroppen att ta upp näring ur maten. En glutenintolerant person som får i sig gluten drabbas alltså av näringsbrist.

Brett glutenfritt sortiment

Av alla de som väljer att äta en glutenfri kost är det bara en knapp tiondel som har diagnosen celiaki, enligt ICAs dietist Paula Frösell.

– En glutenfri kost är helt nödvändigt för personer med celiaki. Det är därför vi på ICA satsar på ett brett glutenfritt sortiment sedan många år tillbaka. Personer som har diagnosen IBS, Irritable Bowl Syndrome, har också vittnat om att de mår mycket bättre när de helt eller delvis utesluter gluten ur kosten, säger Paula Frösell. 

Man kan alltid testa

Men hur är det då med personer som varken har celiaki eller IBS, kan de få hälsovinster av att äta mindre gluten?

– Nej, det finns inget som tyder på det. Visst, har man en orolig mage kan man absolut testa att äta mindre gluten och se om det blir någon skillnad. Om du misstänker att du har celiaki eller IBS skulle jag ändå rekommendera att du uppsöker läkare först, innan du ändrar din kost. För om du slutar äta gluten växer tarmluddet ut igen, och då blir det svårt för läkaren att ställa rätt diagnos om du skulle ha sjukdomen celiaki, säger Paula Frösell. 

Glutenfri mat – bara en risk för plånboken

Finns det då någon risk med att äta glutenfri kost om man inte har celiaki eller IBS?

– Nej, det är riskfritt. Se bara till att du får i dig tillräckligt med fibrer ändå. Frön och linser är bra, liksom ärtor, kål, rotfrukter och många andra grönsaker. Sedan är ju glutenfri kost ofta lite dyrare, eftersom den produceras i mindre kvantiteter, så möjligtvis är det en risk för plånboken, avslutar Paula Frösell.

ICAs dietist, Paula Frösell

ICAs dietist

Låt oss presentera Paula Frösell, en expert på matens betydelse för hälsan. Hon är legitiemrad dietist, vilket innebär att hon har en akademisk examen och att hennes yrkesutövande är godkänt av Socialstyrelsen. Henne kan du exemeplvis möta här på ica.se, i ICAs sociala kanaler eller i Buffé. Med lite tur kan du också stöta på henne i din lokala ICA-butik där hon guidar till nyttigare val i vardagen.

Namn:
Paula Frösell
Gör:
Är legitiemrad dietist och arbetar som dietist på ICA
Last:
Kiwi och chokladdesserter
Favoriträtt:
Är svag för asiatiska smaker som ingefära, lime och koriander
Lägger aldrig på tallriken:
Blodpudding
Motto:
Balans - äter du övervägande hälsosamt så finns utrymme för guldkant lite då och då

Artiklar (1468)

Mythbusting

Myter om gluten

Ska man undvika gluten vid IBS och skapar gluten inflammation i kroppen? Vi reder ut!

Glykemiskt Index

Vad är GI

Hur reagerar kroppen på mat med högt respektive lågt GI, Glykemiskt Index.

Lär dig allt om

Glutenfria mjölsorter

Vi guidar dig i de vanligaste glutenfria mjölsorterna och vad olika mjöl kan användas till