Allt du vill veta om glutenintolerans
Vår dietist hjälper att besvara frågor gällande glutenintolerans och glutenfria alternativ
Mat utan gluten? Är det något för alla eller bara för personer som har glutenintolerans? Vi har träffat ICAs dietist som ger oss lite klarhet.
Läs gärna: Myter om gluten.
Den glutenfria kostens vara eller icke-vara har debatterats flitigt. Vissa menar att de flesta människor mår bra av att äta mindre gluten, som är en proteinfraktion i vete, råg och korn. Andra menar att glutenfri kost enbart gynnar personer som har diagnosen glutenintolerans, på läkarspråk celiaki.
Ceilaki är en livslång autoimmun sjukdom, där gluten gör att immunförsvaret skapar antikroppar som attackerar luddet på insidan av tunntarmen. När luddet försvinner, blir det också svårare för kroppen att ta upp näring ur maten. En glutenintolerant person som får i sig gluten drabbas alltså av näringsbrist.
Av alla de som väljer att äta en glutenfri kost är det bara en knapp tiondel som har diagnosen celiaki, enligt ICAs dietist Paula Frösell.
– En glutenfri kost är helt nödvändigt för personer med celiaki. Det är därför vi på ICA satsar på ett brett glutenfritt sortiment sedan många år tillbaka. Personer som har diagnosen IBS, Irritable Bowl Syndrome, har också vittnat om att de mår mycket bättre när de helt eller delvis utesluter gluten ur kosten, säger Paula Frösell.
Men hur är det då med personer som varken har celiaki eller IBS, kan de få hälsovinster av att äta mindre gluten?
– Nej, det finns inget som tyder på det. Visst, har man en orolig mage kan man absolut testa att äta mindre gluten och se om det blir någon skillnad. Om du misstänker att du har celiaki eller IBS skulle jag ändå rekommendera att du uppsöker läkare först, innan du ändrar din kost. För om du slutar äta gluten växer tarmluddet ut igen, och då blir det svårt för läkaren att ställa rätt diagnos om du skulle ha sjukdomen celiaki, säger Paula Frösell.
Finns det då någon risk med att äta glutenfri kost om man inte har celiaki eller IBS?
– Nej, det är riskfritt. Se bara till att du får i dig tillräckligt med fibrer ändå. Frön och linser är bra, liksom ärtor, kål, rotfrukter och många andra grönsaker. Sedan är ju glutenfri kost ofta lite dyrare, eftersom den produceras i mindre kvantiteter, så möjligtvis är det en risk för plånboken, avslutar Paula Frösell.
Vår dietist hjälper att besvara frågor gällande glutenintolerans och glutenfria alternativ
Ska man undvika gluten vid IBS och skapar gluten inflammation i kroppen? Vi reder ut!
Frukost är den måltid som brukar innehålla mest tillsatt socker .
Här grottar vi ner oss i ämnet tillsatser - ICAs dietist svarar på våra frågor.
Kan man äta grön potatis? ICAs chefsdietist har svaret!
Vi guidar dig i de vanligaste glutenfria mjölsorterna och vad olika mjöl kan användas till