Bild laddas
Baka nyttigt

Det hälsosamma mjölet

Mjölhyllan i butiken blir allt bredare. Vilka mjölsorter ska du välja om du gillar att leva nyttigt och månar om din hälsa? Och vilka sorter bör du dra ner på? Vi på ICA dyker ner i den hälsosamma mjölpåsen!
Tips! Se alla våra recept med mjöl som bas!

Det vita mjölet eller glutenfritt mjöl

Det vita, siktade vetemjölet är fortfarande det mjöl som säljer absolut bäst i Sverige. Men på senare år har mjölsortimentet vuxit markant, med en rad mjölsorter som faller den hälsomedvetne i smaken.

– Den tydligaste hälsotrenden är att folk vill ha glutenfritt mjöl. Det har gett ett uppsving för mjöl gjort på exempelvis ris, kikärtor, mandlar eller kokos. Vill man äta glutenfritt ska man undvika mjöl gjort på vete, korn eller råg. Däremot kan man äta mjöl gjort på havre, ett sädesslag som är naturligt fritt från gluten, säger Hanna Banica, nordisk marknads- och innovationschef för kategori Bakning hos Lantmännen.

Mer kostfibrer i fullkorn

Månar man om sin hälsa ska man välja fullkornsmjöl framför siktat mjöl.

– Till skillnad från siktat mjöl är fullkornsmjöl gjort på hela kornet inklusive skaldelarna. Fullkornsmjöl har ett högre innehåll av kostfibrer som är bra för tarmen och magen, och ger en bättre mättnadskänsla. Dessutom innehåller fullkornsmjöl mer vitaminer och mineraler. Absolut nyttigast är fullkornsmjöl gjort på råg, säger Hanna Banica.

Ett tips är att hålla utkik efter mjöl som är märkt med Nyckelhålet.

– Nyckelhålsmärkningen innebär att mjölet innehåller 100 procent fullkorn, klargör Hanna Banica. 

Prova dig fram

Varje mjöl har specifika egenskaper. Därför går det inte alltid att byta ut ett mjöl mot ett annat, utan att smaken och konsistensen på det man lagar eller bakar förändras. Ett tips är därför att byta ut en del av mjölet mot ett hälsosammare alternativ.

– Ska man exempelvis steka pannkakor, kan man byta ut en tredjedel av vetemjölet mot fullkorsvetemjöl. Känner man att det funkar, kan man nästa gång öka mängden fullkorsvetemjöl till hälften, tipsar Hanna Banica. 

Du kanske också är intresserade av...

Lär dig allt om

Glutenfria mjölsorter

Vi guidar dig i de vanligaste glutenfria mjölsorterna och vad olika mjöl kan användas till
Bild laddas
Byta ut

Vad kan jag använda istället för vetemjöl?

Här tipsar vi om andra typer av mjöl du kan använda istället för vetemjölet.
Bild laddas
Mythbusting

5 myter om bröd

Blir tjock av att äta bröd och är ljusare bröd onyttigare än mörkt? Här får du svaren!
Bild laddas
Fyllda av nyttigheter!

Teff - i stället för mjöl eller quinoa

Glutenfria gräsfrön fulla av nyttigheter som du kan använda både i bakning och matlagning.
Bild laddas
Nygräddat

Nyttiga våfflor, så gör du!

Här är recepten och tipsen som gör dina våfflor både frasiga och nyttiga.
Bild laddas
Dietsiten tipsar

Gluten, så påverkas din kropp

Mat utan gluten? Är det något för alla eller bara för glutenintoleranta?
Bild laddas
Sockerchock!

Därför fastnar barn i sockerfällan

Hur ska vi tänka så att barn inte får i sig för mycket socker?
Bild laddas
Socker

Hur påverkar socker kroppen?

Hur dåligt är socker för oss egentligen? ICAs dietist svarar på frågor om socker.
Bild laddas
Äggfrossa?

Hur många ägg kan man äta per dag?

Vi har frågat ICAs dietist Paula Frösell. Här hittar du svaren!
Bild laddas