Polenta - grundrecept | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Polenta - grundrecept

Polenta är italienska för majs och används för gröt, pudding och bröd. Detta grundrecept på polenta blir matigare och smakrikare med riven parmesanost i. Koka gröten, bred ut till en slät tårta och låt stelna i kylen. Skär polentan i bitar och stek.

Detta är ett recept från Buffé nr 8, 1996
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Koka upp vatten och salt, eller grönsaksbuljong. Häll i polentagrynen under kraftig vispning. Fortsätt att vispa/röra tills gröten är helt slät. Sänk värmen. Koka gröten i 7-8 minuter, rör om ofta.
  2. Dra kastrullen från värmen och rör ner parmesanost. Krydda med salt och peppar så att polentan får rejäl smak.
  3. Bred ut polentan, 2-3 cm tjock, på ett stort vattensköljt fat. Släta till ytan med vattensköljd sked.
  4. Låt polentan stelna i kyl någon timme. Skär den sedan i fyrkantiga bitar. Stek polentan i oljan i en stekpanna ca 2 min/sida.

För alla

Kontrollera innehållet i buljongen.
Fri från gluten och laktos.
Gör mjölkproteinfri: byt ut parmesanosten mot mjölkproteinfritt ostalternativ.
Gör äggfri: känsliga äggallergiker bör välja ost utan konserveringsämnet E1105 Lysozym.

Ingredienser

Portioner: 6
  • 1 l grönsaksbuljong (tärning + vatten) eller vatten + salt (1 l buljong motsvarar 1 l vatten + 1 tsk salt)
  • 2 dl polentagryn
  • ev 1 dl parmesanost (1 dl motsvarar ca 30 g)
  • 2 msk olja
  • salt och peppar
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 504 kJ / 120 kCal