Klassisk pajdeg- grundrecept
Ett bra basrecept på deg till matpajer. Riktigt kallt smör och iskallt vatten gör pajskalet extra frasigt. Tumma ut pajdegen tunt och låt vila minst en halvtimme innan den gräddas.
Ett recept från:
Buffé nr 2, 2013
Ingredienser
För alla
Fri från ägg. Innehåller gluten
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör.
Gör mjölkproteinfri: byt ut smöret mot mjölkproteinfritt matfett.
Näringsvärdet är beräknat på 1 sats.
Klimatanpassa
Gör mer klimaträtt: byt ut smör mot mjölkproteinfritt margarin. Detta leder till en 80 % minskning av klimatpåverkan från maträtten.
Gör så här
Tips
Det är svårt att få fin och jämn deg om man mixar dubbel sats mjöl och smör i en normalstor matberedare.
För en lyxigare pajdeg
Byt vattnet mot 1 ägg och öka smöret till 150 g (för 1 sats).
Riktigt kallt smör och iskallt vatten ger rätta fraset.
Arbeta snabbt ihop degen. Överarbetad deg blir seg och trist.
Tumma degen från mitten och ut i små pajskal. Om du gör en stor paj, dela degen i flera bitar och tryck ut så blir det lättare att få pajskalet jämntjockt.
Nagga degen med en gaffel så det inte bildas luftblåsor.
Ställ kallt före gräddning så sjunker inte kanterna så lätt.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Klimatguide
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Smuligt
Nadine
2024-08-18Hej! Planerar buffé. Kan jag förgrädda pajskal och frysa in en vecka i förväg? Mvh Linda
Linda
2024-03-14Hej Linda! Risken är att de bara spricker och smular om du fryser dom gräddade. Frys dom ogräddade i pajfomen och ta fram och tina och grädda dem, det funkar fint. Lycka till med buffén! Hälsningar Niclas.
Redaktionen
2024-03-14Tips från en pajälskare! Du förenklar processen om du kavlar ut degen direkt i en pajform och ställer in den i kylen för att vila!
Iréne
2024-02-12