Kall sås till grillat - våra bästa recept!
Grillsåsen är en viktig komponent till sommarens grillmiddagar! Här tipsar vi om våra bästa kalla såser som passar perfekt till grillat, till allt från kycklingen och köttbiten till de vegetariska alternativen.
Tips! Här hittar du ännu fler recept på grillsås.
Topplista över kall sås till grillat
All mat smakar ju bättre med en riktigt god sås till. Här kommer favoritsåser som du kommer älska!
1. Enkel bearnaisesås
Få smaken av lyxig bearnaisesås på nolltid med detta enkla recept som använder crème fraiche istället för den traditionella emulsionen. Enkel bearnaise passar till rött kött, fläsk, kyckling eller grillade grönsaker och sparar tid utan att kompromissa med smaken.
2. Fetaostsås
Rör enkelt ihop en krämig, kall sås på crème fraiche, smulad fetaost och örter. Fetaostsåsen passar till grillade grönsaker, fisk och kyckling, som dipp till grönsaker eller som en salladsdressing.
3. Vit barbecuesås – Alabama white sauce
En syrlig och krämig majonnäsbaserad version av den klassiska barbecuesåsen som vispas ihop på några minuter och passar till det mesta. Servera till grillad kyckling eller lax, dressa upp hamburgaren, toppa pizzan eller använd som salladsdressing.
4. Chilibearnaise
Vill du ha en krämig, het och smakrik sås till ditt grillade kött? Då ska du göra din egna gudomliga chilibearnaisesås! Smaksatt med persilja, dragon och sambal oelek kvalar den in på såstoppen.
5. Dijonnaise
Dijonnaise är en läcker kall sås som du rör ihop på nolltid. Allt som behövs är färdig majonnäs, crème fraiche, dijonsenap, vitlök och persilja. Passar fint till såväl stekt och grillad fisk som till kyckling, nötkött eller lättkokta grönsaker.
6. Sandefjordsås
Sandefjordsåsen härstammar från Norge och består av lika delar grädde, crème fraiche och smör som smaksätts med dill, gräslök och rom. Såsen passar perfekt till all typ av fisk och skaldjur, men även till både vit och grön sparris.
7. Bearnaisesås
Att göra egen bearnaisesås är lättare än många tror – och det blir fantastiskt gott! Med klassiska smaker av schalottenlök, dragon och persilja får du en krämig och fyllig beasås som imponerar på gästerna. För bästa resultat, passa bearnaisen noga innan servering och håll den lagom ljummen, så att den inte skär sig. Perfekt till grillat kött, pommes frites eller en saftig biff!
8. Gremolatayoghurt
Gremolatayoghurt är alltså yoghurt blandat med citronzest, hackad bladpersilja, olivolja och pressad vitlök. Smaka av med salt och peppar så har du ett uppfriskande och gott tillbehör till fisk eller kött. Ät och njut!
9. Enkel guacamole med jalapeñosting
Det händer något när det mjuka, krämiga innanmätet från en perfekt mogen avokado möter den milda hettan och fruktiga syran från jalapeño. Prova själv genom att göra denna enkla variant av klassisk guacamole med en twist som bland annat passar fint till grillad halloumi.
10. Rostad ramslöksdipp
Ramslök är en vild lök som är i säsong under maj till juni. Här får friterad ramslök sätta smak och färg på en majonnäsliknande dipp som även funkar fint som sås till fisk, kött eller sallad. Hittar du inte ramslök så kan du byta ut den mot salladslök eller stjälkarna på färsk lök.
11. Rotfruktsbea
Klassiska beasmaker får du med den här bearnaisesåsen som görs på en bas av rotfrukter. Rotfrukterna gör beasåsen fyllig, lite tjockare och extra krämig. Rotfruktsbean smaksätts naturligtvis med de klassiska bearnaisekryddorna som dragon och vinäger samt smör för att få till den rätta konsistensen.
12. Srirachamajonnäs med salladslök
Sriracha är en stark chilisås som blir alldeles underbar tillsammans med majonnäs och salladslök. Perfekt för hamburgaren eller som en rejäl klick på grilltallriken. Srirachamajonnäs är en enkel och snabb sås till grillat.
13. Chimichurri på basilika
Chimichurri är en örtolja som härstammar från Sydamerika. I det här receptet görs chimichurrin med basilika och går att använda som både marinad eller sås. Supergod att ringla över fredagstacon, på flanksteken eller laxen.
14. Vegansk aioli
Aioli är den perfekta såsen till pommes frites, bröd, grönsaker och grillat och kan utan problem göras vegansk. I en vegansk aioli byter man ut äggen mot kikärtsspad med samma goda och krämiga resultat.
15. Barbecuesås
Tomatbaserad barbecuesås som du enkelt gör själv. Muscovadosocker, apelsin och worcestershiresås förstärker smakerna. Grym till revbensspjäll och grillat kött.
16. Koriandersalsa med sting
I denna koriandersalsa möts den smakrika koriandern med hettan av chili. Med stänk av lime lyfts smakerna ytterligare och i sin helhet blir denna salsa en vinnare i sommar. Gott till grillat, god att bjuda som dipp eller att ha som del av en dignande salladsbuffé.
17. Persisk tsatsiki med valnötter
Mast-o Khiar är en persisk tsatsiki med valnötter, dill och berberisbär. Om du inte hittar berberisbär går det lika bra att använda torkade tranbär. Toppa med dill för extra smak.
18. Pico de gallo
Pico de gallo - tuppens näbb - är en supergod snabblagad salsa som rörs ihop utav några få ingredienser som tomater, chilifrukt, limejuice, koriander. Perfekt komplement till tacos, kycklingwraps och vit fisk.
19. Hallon- och chilisås
En färgrik och sötsyrlig sås med hetta från färsk chili och fräschör från somriga hallon. En sås som passar utmärkt att servera till rostbiff, anka eller kyckling.