Palsternackspizza med taleggio och schalottenlök

15
0
Palsternackspizza med taleggio och schalottenlök

Om du inte tidigare bakat pizza med palsternacka är det dags! Palsternackans sötma, taleggions krämighet och sälta ihop med örtig rosmarin och fräsch citron på krispig botten blir oväntat läckert.

Skriv ut

Ett recept från:
Buffé nr 9, 2013

Palsternackspizza med taleggio och schalottenlök

Ingredienser

4 portioner

Deg

15 g
jäst
3 dl
kallt vatten
2 tsk
honung
2 msk
olivolja
1 1/2 tsk
salt
6 1/2 - 7 dl
vetemjöl

Topping

600 g
palsternacka
3 - 4
bananschalottenlökar (à ca 35 g)
2 msk
smör
1/2 tsk
socker
200 g
taleggio-ost (italiensk halvmjuk kittost)
2
kvistar rosmarin

Till servering

1
citron
-
flingsalt
-
svartpeppar

För alla

Fri från ägg.
Gör glutenfri: Ersätt pizzadegen med egen glutenfri deg eller med färdiga glutenfria pizzabottnar.
Gör laktosfri: Ersätt taleggio med t ex laktosfri salladsost och byt smör mot laktosfritt matfett.
Gör mjölkproteinfri: Ersätt taleggio med tofu eller annat mjölkfritt ostalternativ och byt smör mot mjölkfritt matfett.

Gör så här

Tips

Ont om tid? Gör degen samma kväll som pizzan ska ätas. Använd då ljummet vatten, 25 g jäst (för 4 portioner) och låt degen jäsa övertäckt i en bunke ca 40 minuter i rumstemperatur.

För en ännu snabbare pizza, använd färdig pizzadeg!

Vad tyckte du om receptet?

15

Kommentarer

Näringsvärde per portion

Energi 3329 KJ / 796 kCal
Fett 33 g
Salt 4.76 g
Kolhydrater 105 g
Protein 15 g
Läs mer om näringsvärden

Klimatguide

0,5 - 1,40 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om klimatguiden

Testa liknande recept