Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Palsternackspizza med taleggio och schalottenlök

Om du inte tidigare bakat pizza med palsternacka är det dags! Palsternackans sötma, taleggions krämighet och sälta ihop med örtig rosmarin och fräsch citron på krispig botten blir oväntat läckert.

Detta är ett recept från Buffé nr 9, 2013
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Dag 1: Börja med degen. Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten, honung, olja, salt och mjöl. Arbeta ihop degen för hand eller i maskin. Den ska kännas mjuk och smidig.
  2. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa i kylen 12-24 timmar.
  3. Dag 2: Ta fram degen. Sätt ugnen på 250°C.
  4. Sätt in en plåt.
  5. Topping: Skala palsternackorna. Skiva dem på längden 1 1/2 mm tunt med mandolin eller så tunt det går med kniv. Koka dem 1/2 minut i vatten i en kastrull. Häll av och skölj i kallt vatten. Låt rinna av.
  6. Skala och skär löken i tunna skivor. Fräs löken i smöret på medelvärme i en stekpanna 12–15 minuter. Löken ska få lite färg och bli söt i smaken, men inte brännas.
  7. Strö över sockret och tillsätt palsternackorna. Fräs ytterligare ett par minuter. Ställ åt sidan och fortsätt med degen.
  8. Knåda degen lätt och kavla ut den till två rektanglar (för 4 portioner) på lätt mjölat underlag. Lägg över på varsitt bakplåtspapper. Kavla ev lite till så att plattan täcker nästan hela pappret.
  9. Fördela palsternacka och lök på pizzorna. Skiva osten och lägg på den också. Plocka rosmarinen och strö över pizzorna.
  10. Dra försiktigt över en pizza med pappret på den heta plåten.
  11. Grädda mitt i ugnen 10–15 minuter, tills pizzan fått fin färg. Dra av pizzan med pappret från plåten och gör på samma sätt med nästa pizza. 
  12. Vid servering: Finriv skalet av citronen och strö över det, flingsalt och svartpeppar.
  13. Servera gärna med Klassisk pizzasallad.

För alla

Fri från ägg.
Gör glutenfri: Ersätt pizzadegen med egen glutenfri deg eller med färdiga glutenfria pizzabottnar.
Gör laktosfri: Ersätt taleggio med t ex laktosfri salladsost och byt smör mot laktosfritt matfett.
Gör mjölkproteinfri: Ersätt taleggio med tofu eller annat mjölkfritt ostalternativ och byt smör mot mjölkfritt matfett.

Tips

Ont om tid? Gör degen samma kväll som pizzan ska ätas. Använd då ljummet vatten, 25 g jäst (för 4 portioner) och låt degen jäsa övertäckt i en bunke ca 40 minuter i rumstemperatur.

För en ännu snabbare pizza, använd färdig pizzadeg!

Ingredienser

Portioner: 4
Deg
  • 15 g jäst
  • 3 dl kallt vatten
  • 2 tsk honung
  • 2 msk olivolja
  • 1 1/2 tsk salt
  • 7 dl vetemjöl
Topping
  • 600 g palsternacka
  • 4 bananschalottenlökar (à ca 35 g)
  • 2 msk smör
  • 1/2 tsk socker
  • 200 g taleggio-ost (italiensk halvmjuk kittost)
  • 2 kvistar rosmarin
Till servering
  • 1 citron
  • flingsalt
  • svartpeppar
Lägg till i inköpslistan
Så handlar du snabbare

Näringsvärde
Per portion

Energi 3329 kJ / 796 kCal

Klimatguide

0,7 - 1,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept