Proteiner i säsong
När är bästa tiden att äta vissa proteiner så som skaldjur, vilt eller fisk?
Viltkött är lättlagat, mört och har massor av smak. Här har vi samlat våra bästa viltrecept med såväl klassiska som moderna smaker.
Renskav med champinjoner och lingon eller älgfärsbullar? Här tipsar vi om våra bästa recept med vilt.
Ljuvligt god renskavsgryta med lök, champinjoner och grädde. Svartvinbärsgelé ger djup åt smaken i grytan. Se till att koka grytan varsamt. Servera gärna med potatis och lingon.
Smaksätt hjortfärsen med klassiska svenska smaker som enbär och kryddpeppar, de passar utmärkt till vilt. Fläskfärs gör hjortköttbullarna saftigare. Häll på grädde i pannan så har du en gräddsås!
Mäktig och förstklassig rådjursgryta, som är idealisk att servera en blåsig höstdag. Syltlök, timjan, gin och grönpeppar är bara några av smakerna som köttet sveps in i och som gör det alldeles underbart.
Vildsvinsfärs är bra till biffar, men den gör också långkokt köttfärssås till något alldeles extra. I Italien är det vanligt förekommande, och då måste det ju bara vara gott, eller hur? Morot, sidfläsk och vitt vin, enbär och salvia borgar den rätta mustigheten.
Bjud på vild tacofest där den klassiska tacoköttfärsen byts ut mot grillad, tacokryddad fransyska av hjort. Skär köttet i tunna skivor och servera med valfria tillbehör, men missa för allt i världen inte den inlagda rödlöken!
Jazzig chili är ett härligt recept på långkok med hetta, mustighet och sötma från chili, öl, torkad ancho och fikon. En chiligryta som går utmärkt att göra på antingen älg eller högrev av nöt. Laga gärna chilin en dag innan den ska ätas!
Får det lov att vara husmanskost med twist? För att få den vilda smaken har vi valt att göra köttbullarna på älgfärs, som med en gräddig sås och smörfräst ostskivling avnjuts med kokt potatis.
Mustiga biffar av älgfärs med krämig basilikasås. Biffarna serveras med potatis rostad i ugn. Hastigt kokta sockerärtor, eller sugarsnaps, blir en perfekt krispig munsbit till denna rejäla maträtt.
En snabblagad och mustig gryta med smakrikt hjortskav som ger helgmatskänsla mitt i veckan. Lingon och messmör gör viltskavsgrytan både syrlig och rund i smaken. Servera den gärna med kokt potatis och broccoli.
Lyxig ytterfilé av hjort med kokt, mixad rotselleri som blir en len smekning till det vilda köttet. Spenaten får fräsa i smör, tillsammans blir det en riktig smakexplosion i munnen.
När är bästa tiden att äta vissa proteiner så som skaldjur, vilt eller fisk?
Här listar vi våra vanligaste äpplen, säsong och hur du använder dem bäst till bak och mat
Lär dig mer om hjortens olika delar, få tips på tillagning och härliga hjortrecept.
Här är våra bästa recept med viltfärs för grytor och husman att värma sig med under hösten
Här listar vi på recept på våra godaste svamppizzor i bianco-format, dvs. utan tomatsås.
Vilka är de vanliga matsvamparna och vad skiljer dem åt? Vi guidar och bjuder på svamprecept
Visst blir det ruggigare och mörkare på hösten. Men på plussidan är många av våra svenskodlade grödor i sitt esse! Här kommer en lista på våra vanligaste rotfrukter och tips på massa gott du kan laga med dem.
Få till riktigt goda nudlar även hemma – här är recepten du behöver för att lyckas.