Svamparna ploppar upp ur jorden, så låt oss bara släppa allt annat och helt fokusera på skogens bästa råvara! Vi siktar in oss på mångas favvorätt - våra bästa svamppizzor.
Tips: Här hittar du alla våra
pizzarecept!
Här bjuder vi på våra godaste pizza bianco med svamp. Bianco är en vit pizza utan tomatsås.
Perfekta fredagspizzan! Tortillabröd, färskost med smak av vitlök och fryst svampmix och du har dig en riktigt smarrig pizzamiddag.
Pizza Bianca är en vit pizza, alltså pizza utan tomatsås. Här ligger fokus på det krämiga och såklart på svampen.
I det här lätta receptet använder du crème fraiche som du smaksätter med vitlök och färsk dragon. På med härlig höstsvamp och riven ost.
Kan man baka in kanatreller i degen för att få en ännu mer maxad svamppizza? Svaret är JA. Den här godingen med schalottenlök, kyckling och creme fraiche är makalöst smarrig!
Vem kan motstå en nygräddad varm pizza med smörstekt svamp och gyllene smält ost? Med färdig pizzabotten blir pizzan busenkel att tillaga. Den umamirika svampen balanseras upp av den friska crème fraichen och gifter sig perfekt med den smakrika Folke-osten. Mums!
Du kanske tror att en pizza måste vila på en stadig grund av bröd. Men det kan vi lova att den inte behöver. Testa att göra den här glutenfria pizzan med portabello, babyspenat och kronärtskockscème.
Varför krångla till det? Köp färdigkavlad pizzadeg och toppa med smörstekta kantareller, smula getost över och istället för tomatsås klickar du på creme fraiche. Orimligt gott!
Rekordsnabb vegopizza med champinjoner, vällagrad ost och mascarpone på smördeg är både enkel och otroligt god!
Laga lyxig pizza bianco på en enkel hemgjord pizzadeg med magisk topping: mascarpone, kantareller, pancetta och rosmarin. Okomplicerat och ljuvligt gott!
Det som vi kallar svampar är egentligen deras fruktkroppar. Den är bara en liten del av svampen. Resten är mycel (svamptrådar) som är dolt i mark, stockar och annat.
En svamps största betydelse är inte att den ska ätas, utan att den bryter ned organisk substans. De spelar alltså en viktig roll i våra ekosystem.
Många svampar påverkas kraftigt av miljöförändringar och över 600 svamparter i Sverige räknas som hotade.
Svenskar i allmänhet åt vid 1900-talets början ogärna svamp. Kontakten med det franska köket på 1700-talet ändrade inställningen hos först överklassen och sedan stadsborna.
Källa: Naturhistoriska riksmuseet