Praktiska prylar för svamp och bär
Här listar vi prylarna som underlättar både plockning och torkning, saftning och syltning.
Svamparna ploppar upp ur jorden, så låt oss bara släppa allt annat och helt fokusera på skogens bästa råvara! Vi siktar in oss på mångas favvorätt - våra bästa svamppizzor.
Tips: Här hittar du alla våra pizzarecept!
Här bjuder vi på våra godaste pizza bianco med svamp. Bianco är en vit pizza utan tomatsås.
Perfekta fredagspizzan! Tortillabröd, färskost med smak av vitlök och fryst svampmix och du har dig en riktigt smarrig pizzamiddag.
Pizza Bianca är en vit pizza, alltså pizza utan tomatsås. Här ligger fokus på det krämiga och såklart på svampen.
I det här lätta receptet använder du crème fraiche som du smaksätter med vitlök och färsk dragon. På med härlig höstsvamp och riven ost.
Svamp- och ostpizza med skogens örter som smaksättare. Den hemmagjorda pizzadegen förbereds dagen innan. Kirskål och övriga av Skogspizzans vilda växter kan bytas ut mot mangold, spenat och ruccola. Toppa med chèvrekräm så är din pizza komplett.
SkogspizzaKan man baka in kanatreller i degen för att få en ännu mer maxad svamppizza? Svaret är JA. Den här godingen med schalottenlök, kyckling och creme fraiche är makalöst smarrig!
Vem kan motstå en nygräddad varm pizza med smörstekt svamp och gyllene smält ost? Med färdig pizzabotten blir pizzan busenkel att tillaga. Den umamirika svampen balanseras upp av den friska crème fraichen och gifter sig perfekt med den smakrika Folke-osten. Mums!
Du kanske tror att en pizza måste vila på en stadig grund av bröd. Men det kan vi lova att den inte behöver. Testa att göra den här glutenfria pizzan med portabello, babyspenat och kronärtskockscème.
Varför krångla till det? Köp färdigkavlad pizzadeg och toppa med smörstekta kantareller, smula getost över och istället för tomatsås klickar du på creme fraiche. Orimligt gott!
Rekordsnabb vegopizza med champinjoner, vällagrad ost och mascarpone på smördeg är både enkel och otroligt god!
Laga lyxig pizza bianco på en enkel hemgjord pizzadeg med magisk topping: mascarpone, kantareller, pancetta och rosmarin. Okomplicerat och ljuvligt gott!
Det som vi kallar svampar är egentligen deras fruktkroppar. Den är bara en liten del av svampen. Resten är mycel (svamptrådar) som är dolt i mark, stockar och annat.
En svamps största betydelse är inte att den ska ätas, utan att den bryter ned organisk substans. De spelar alltså en viktig roll i våra ekosystem.
Många svampar påverkas kraftigt av miljöförändringar och över 600 svamparter i Sverige räknas som hotade.
Svenskar i allmänhet åt vid 1900-talets början ogärna svamp. Kontakten med det franska köket på 1700-talet ändrade inställningen hos först överklassen och sedan stadsborna.
Källa: Naturhistoriska riksmuseet
Här listar vi prylarna som underlättar både plockning och torkning, saftning och syltning.
Här tipsar vi om hur du pimpar din färdiga pizza, och vi lovar, det blir gott!
Har du ett pizzakit men är osäker på vad du ska hitta på? Här får du de bästa tipsen!
Ta kontrollen över pizzan genom att göra din egen! Här är recept på sju läckra pizzor täckta med färska grönsaker.
Dags för pizza! Här har vi listat sex olika goda sätt att göra pizza på.
Vi tipsar om 10 goda viltrecept. Vad sägs om viltskavsgryta eller saftiga älgfärsbullar?
Höst är svampsäsong. Låt dig inspireras av våra bästa recept på värmande soppor med svamp!
Här tipsar vi om galet goda höstiga förrätter med svamp till mysiga höstmiddagar.
Tillhör du dem som gärna ger dig ut i skogen med en liten kniv i ena handen och en korg i den andra när det är svampsäsong? Vi har samlat bästa tipsen för allt som har med svampplockning att göra! Allt från det ultimata vädret för svampplockning till hur du bäst rensar svamp och tar tillvara på dina kantareller eller vad du nu haft turen att hitta därute i svampskogen!