Nu är vi inne i rotfruktssäsong och helst av allt skulle man egentligen bara vilja äta olika maträtter med rotfrukter. Och inte bara för att de är så goda, utan de är också nyttiga! Här listar vi våra 7 godaste och nyttiga recept.
Tips! Fler
recept med rotfrukter.
Vi är många som älskar rotfrukter och nu är tiden inne att frossa i dessa härligheter. Och det bästa av allt, utöver att de smakar himmelskt, är att de också är superbra både för hälsan och för miljön.
Morötter innehåller karoten som är ett förstadie till vitamin A.
Och när det kommer till sötpotatis så har den ett högre innehåll av bland annat betakaroten och kalcium, medan vanlig potatis innehåller mer järn och vitamin C. Man kan säga att sötpotatis och potatis är ungefär lika nyttiga, fast på olika sätt. Bra va!
Och låt oss prata lite om rödbetan, denna snygga men ack så goda och hälsosamma lilla rotsak. Den innehåller nitrat vilket i studier från Karolinska institutet har visat sig påverka syreupptagningen i kroppen. Väldigt bra när du till exempel ska ut och motionsträna. Rödbetan innehåller även kostfibrer som vi behöver av flera anledningar. Fibrer tar sig igenom kroppen oföränderliga och hjälper tarmarna att fungera normalt.
Rotfrukter är både gott och nyttigt! Det finns mängder av olika rätter där rotsaken både kan vara fokus råvaran eller en råvara som kompleterar rätten.