Guide

Rotselleri

Vi lär oss allt om rotselleri och bjuder på intressant fakta, listar dess smakkompisar och goda recept med den runda knölen i fokus! Vad sägs om bakad rotselleri i brynt smör? Smarr!
Tips! Här hittar du fler recept med rotselleri.

Förvara rotselleri

I plast eller fuktig handduk i kylskåp.

Allt du behöver veta

Rotsellerin är en gammal kulturväxt som tros vara en avkomma till den ståtliga bladsellerin, även om exakt härkomst är oklart. Den runda roten består av flera små rötter och har ett tjockt och knöligt skal som enklast skärs bort med kniv. Fruktköttet har en fast konsistens, gulvit färg och en utmärkande, något söt smak. I Sverige skördas rotfrukten i augusti och lagras fram till mitten av våren. Rotfrukten är vanligast förekommande i rätter som soppor och grytor, men äts även rå i exempelvis sallader. På senare år har rotsellerin även blivit en självklar komponent på de veganska julborden i griljerad kostym som ett växtbaserat alternativ till julskinkan.

Extra gott att kombinera med rotselleri

 • Smör
 • Nötter
 • Rökt lax
 • Grönmögelost

 

Goda recept med rotselleri

 1. Bakad rotselleri i brynt smör

  1. Bakad rotselleri i brynt smör

  Betyg 4.4 av 5.
  89 personer har röstat
  Receptet har 15 kommentarer.

  Rotselleri gör sig bäst när den får bakas länge i ugn. I rotsellerins skal sitter massor av smak, så låt det vara kvar och ta bara bort rotfästet. Denna rätt går utmärkt att förbereda dagen innan festen. Skeda över brynt smör som fått smak av lök och vitlök vid servering.

  Bakad rotselleri i brynt smör
 2. Panerad rotselleri med gröna bönor och hollandaise

  2. Panerad rotselleri med gröna bönor och hollandaise

  Betyg 3 av 5.
  5 personer har röstat
  Receptet har 5 kommentarer.

  En ljuvlig vegorätt där skivor av rotselleri paneras och steks tills gyllene och krispiga och serveras tillsammans med gröna bönor och en len, krämig hollandaisesås.

  Panerad rotselleri med gröna bönor och hollandaise
 3. Linsbolognese på svarta linser

  3. Linsbolognese med rotselleri

  Betyg 4.3 av 5.
  96 personer har röstat
  Receptet har 18 kommentarer.Receptet är ett klimartsmart val.

  En härlig bolognese i ny tappning! Denna smakrika linsbolognese med rotselleri och svarta linser blir en mättande vardagsmåltid, som dessutom passar perfekt till veckans matlåda.

  Linsbolognese på svarta linser
 4. Ugnspannkaka med rivna rotfrukter

  4. Ugnspannkaka med rivna rotfrukter

  Betyg 3.6 av 5.
  80 personer har röstat
  Receptet har 2 kommentarer.Receptet är ett klimartsmart val.

  Vardagsfavoriten nummer ett, i en uppdaterad version med rivna rotfrukter! Vilka rotfrukter väljer du själv, men morot, palsternacka och rotselleri blir gott ihop. Lyxa till ugnspannkakan med smörstekta äpplen och salladslök. Bjud med rårörda lingon.

  Ugnspannkaka med rivna rotfrukter
 5. Kokoscurry med rotfrukter

  5. Kokoscurry med rotfrukter

  Betyg 3.2 av 5.
  112 personer har röstat
  Receptet har 7 kommentarer.Receptet är ett klimartsmart val.

  En vegetarisk currygryta med mycket smak från härliga rotfrukter. Hettan från chilin och syrligheten från citrongräset och limen blir en skön kombo tillsammans med den krämiga kokosmjölken. Servera gärna kokoscurryn med ris och gärna ett par limeklyftor.

  Kokoscurry med rotfrukter
 6. Rostad rotsellerisoppa med svamp

  6. Rostad rotsellerisoppa med svamp

  Betyg 3.7 av 5.
  20 personer har röstat
  Receptet har 10 kommentarer.

  Den mångsidiga rotsellerin finns tillgänglig i Sverige året om och gör sig utmärkt i en god soppa. Rosta rotsellerin i ugnen tillsammans med vitt vin för en mer intensiv smak och servera soppan tillsammans med stekt svamp.

  Rostad rotsellerisoppa med svamp

Artiklar (1552)

14 favoriter

Rödbetor - säsong och recept

Rödbetan är en favorit bland rotfrukterna – härlig färg, underbar smak och mångsidig. Man kan koka rödbetor, baka rödbetor i ugn, göra egna inlagda rödbetor och till med baka med rödbetor eller rödbetsjuice. Här tipsar vi om 14 goda recept med rödbetor!

Roten till det goda!

Guide till svartrot

Trots sin långa mathistoria syns svartroten numera mest till i restaurangkök. Månadens skörd bjöd in ICA-kocken Niclas Rapp, för att prata svartrot. Hur lagar man svartrot? Hur smakar den?

I säsong!

Våra vanligaste rotfrukter och hur du använder dem

Visst blir det ruggigare och mörkare på hösten. Men på plussidan är många av våra svenskodlade grödor i sitt esse! Här kommer en lista på våra vanligaste rotfrukter och tips på massa gott du kan laga med dem.