Bild laddas
Så många möjligheter!

11 kreativa sätt att äta kikärtor

Älskade kikärtor! Billiga, goda och sprängdfyllda med protein. Dessutom finns det så mycket gott att laga med kikärtor som bas, som falafel, hummous och chokladmousse för att nämna några. Inspireras av våra favoritrecept med kikärtor här!
Tips: fler recept med kikärtor.

11 olika sätt att äta kikärtor 

Vi bjuder på en salig blandning av goda recept på hur du kan äta och tillaga kikärtor. Ett perfekt alternativ till proteinkälla. 

 1. 1. Falafel

  40
  14
  Hemmagjord falafel! Dessa frasigt friterade kryddiga kikärtsbollar gör sig gudomligt bra i en sallad, i en falafelrulle eller med tillbehör som hummus och picklade grönsaker. Att göra egen falafel är enklare än du tror!
  Falafel
 2. 2. Svartkål och kikärtsgryta med ingefära

  32
  10
  I en gryta kan man nästan slänga ner vad som helst, men vi har trots det valt våra råvaror med omsorg. Du hittar nämligen kikärtor, ingefära, svartkål, en mängd av härliga kryddor och så även lite sojabönor. Servera med ett milt och fluffigt bulgur.
  Svartkål och kikärtsgryta med ingefära
 3. 3. Kikärtspuckar med mandel och citron

  129
  3
  Falafel är nog dem mest kända. Men kikärter går att använda till andra vegobiffar, eller puckar som vi kallar dessa på grund av formen. Smaksätt kikärtspuckarna med mandel, citron, spiskummin och mynta. Vänd i sesamfrön och stek krispiga. Matigt och smakrikt!
  Kikärtspuckar med mandel och citron
 4. 4. Rostade kikärter med curry

  101
  0
  Genom att rosta ett gäng kikärter med goda kryddor har du snabbt ett gott och knaprigt drinktilltugg – eller ett perfekt proteintillskott i en sallad, soppa eller gryta. Här är det curry och chilipeppar som ger karaktär, men det går lika bra med spiskummin.
  Rostade kikärter med curry
 5. 5. Majspannkakor med tomatsallad

  23
  0
  Majspannkakor med tomatsallad, ett perfekt alternativ till traditionella pannkakor. Dessa får smak av kokosmjölk och kikärtor som mixas slätt till en smet med övriga ingredienser. Stek dessa frasiga i smör i en het stekpanna och servera med en krispig tomatsallad som tillbehör.
  Majspannkakor med tomatsallad
 6. 6. Ärtig chokladmousse

  235
  2
  Släng inte spadet från kikärter eller bönor på burk! Använd det till
 en spännande chokladmousse och låt gästerna gissa den hemliga ingrediensen. Ärt- eller bönspadet blir fluffigt när man vispar det, och är därmed ett suveränt alternativ till äggvita.
  Ärtig chokladmousse
 7. 7. Äggfria cookies

  138
  1
  Hör och häpna – spadet från kokta kikärter du köper i affären kan i många fall ersätta ägg. Som i dessa ljuvliga, veganska chokladkakor med en sötseg konsistens! Kakorna blir lite ojämna efter gräddning, med det är bara charmigt tycker vi.
  Äggfria cookies
 8. 8. Broccolisoppa med kryddrostade kikärter och tofu

  304
  7
  Slurp! En krämig broccolisoppa brukar vara uppskattad och den här tror vi är lite extra populär eftersom den har influenser från det Asiatiska köket. En perfekt brytning mellan de mjuka smakerna från kokosmjölken och det heta från sambal oeleken. Om du är en person som gillar hetta, ha i lite extra sambal!
  Broccolisoppa med kryddrostade kikärter och tofu
 9. 9. Masala med kikärter och spenat

  71
  2
  Det är många olika kryddor i grytan, men det är det värt – de ger fantastisk smak. Särskilt när de får fräsa i rikligt med olja. Servera denna ljuvliga kikärtsgryta med ris och naanbröd.
  Masala med kikärter och spenat
 10. 10. Kikärtsbiffar med curry, morot, mango och ris

  118
  17
  Dessa vego kikärtsbiffar med curry och morot serveras ihop med ris och en röra av mango chutney och crème fraiche. Forma vackra, gulorange biffar av din kikärtsröra och stek långsamt i olja. En rätt som är läcker både för öga och gom!
  Kikärtsbiffar med curry, morot, mango och ris
Extra fakta om bönor

Lura en böna – lägg i blöt
Att lägga de torkade baljväxterna i blöt före kokning är viktigt. De smarta fröna (bönor och ärter är just frön) har skyddande ämnen för att inte bli uppätna i förtid, innan plantan har hunnit växa till. Genom att blötlägga lurar man fröet att kusten är klar. I vattnet vaknar slumrande enzymer till liv och gör näringen mer tillgänglig. Mineraler frigörs, vitaminer och antioxidanter ökar i mängd. Genom blötläggning snuvar vi helt enkelt baljväxterna på allt det gottiga som de tänkte använda för att fortplanta sig. Snopet för bönan, kul för oss.

Ärta eller böna?
Ärter och bönor är nära släkt med varandra men har sitt ursprung i olika kontinenter. De skiljer sig även i form; ärter är runda och bönor är vanligtvis avlånga.

Nya klassiker

Vegetarisk husmanskost

Klart att det går att laga husmanskost utan kött!
Bild laddas
4 favoriträtter

Vardagsklassiker på vegovis

Vi har valt ut våra mest älskade vardagsklassiker och gjort dem vego!
Bild laddas
Dippvänligt!

Veganska röror och dippsåser

Vare sig du dippar, doppar eller dränker så lyfter röror och dippsåser det mesta. Ta en kik på våra veganska varianter, du kommer garanterat hitta någon som faller dig i smaken!
Bild laddas
Till tofuälskaren

Tofu - tips och recept

Här är goda tillagningstips och tofurecept!
Bild laddas
Färgglada burgare!

Våra godaste vegoburgare!

Smarriga recept på vegetariska burgare med grymma tillbehör.
Bild laddas
Vegofeber!

Ät mer grönt med färska vegoprodukter

Se recept med falafelbollar, grönsaksbullar, sojakorv och sojafärs.
Bild laddas
We go vego!

Supergoda vegorecept

Vill du äta mer vegetariskt? Grattis, här har vi listat några supergoda vegorecept.
Bild laddas
Mera vego

Fejkon – Vegetarisk bacon

Testa göra egen vego bacon eller fejkon, här av tunt hyvlad morot!
Bild laddas
Ersättningguide!

Vegansk ersättningsguide

Här hittar du veganska recept! Allt ifrån vegansk pizza till veganska efterrätter,
Bild laddas