Älskade kikärtor! Billiga, goda och sprängdfyllda med protein. Dessutom finns det så mycket gott att laga med kikärtor som bas, som falafel, hummous och chokladmousse för att nämna några. Inspireras av våra favoritrecept med kikärtor här!
Tips: fler
recept med kikärtor.
Vi bjuder på en salig blandning av goda recept på hur du kan äta och tillaga kikärtor. Ett perfekt alternativ till proteinkälla.
Lura en böna – lägg i blöt
Att lägga de torkade baljväxterna i blöt före kokning är viktigt. De smarta fröna (bönor och ärter är just frön) har skyddande ämnen för att inte bli uppätna i förtid, innan plantan har hunnit växa till. Genom att blötlägga lurar man fröet att kusten är klar. I vattnet vaknar slumrande enzymer till liv och gör näringen mer tillgänglig. Mineraler frigörs, vitaminer och antioxidanter ökar i mängd. Genom blötläggning snuvar vi helt enkelt baljväxterna på allt det gottiga som de tänkte använda för att fortplanta sig. Snopet för bönan, kul för oss.
Ärta eller böna?
Ärter och bönor är nära släkt med varandra men har sitt ursprung i olika kontinenter. De skiljer sig även i form; ärter är runda och bönor är vanligtvis avlånga.