Falafel

40
13
Falafel

Hemmagjord falafel! Dessa frasigt friterade kryddiga kikärtsbollar gör sig gudomligt bra i en sallad, i en falafelrulle eller med tillbehör som hummus och picklade grönsaker. Att göra egen falafel är enklare än du tror!

Ett recept från:
Buffé nr 1, 2021

Falafel

Ingredienser

4 portioner
250 g torkade kikärtor
1 stor gul lök (à 150 g)
4 stora vitlöksklyftor
1 röd peppar (chili)
2 dl hackad persilja
2 dl hackad koriander
2 msk malen spiskummin
1/2 msk malen koriander
2 tsk salt
1/2 tsk bikarbonat
ca 2 l neutral olja (till fritering)

Till servering

hummus
sallad
citron

För alla

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Näringsvärdet är beräknat per portion exkl. serveringsförslag.

Gör så här

Tips

Frityroljan går att återanvända genom att låta den svalna och sedan sila ren. När du ska slänga använd olja: häll i en förslutningsbar förpackning och släng i hushållssoporna eller lämna till återvinningscentral.

Vad tyckte du om receptet?

40

Kommentarer

Ida

2022-04-08

Vi provade först i fritösen. Det blev ingenting kvar av bollarna. Allt hamnade utspritt i oljan (=stora rengöringen av fritösen) I det akuta skedet att rädda resten provade vi steka falafelbollarna. Helt meningslöst! Allt blir som en lös smet, fastbränt. Bikarbonaten löser upp allt. Kan verkligen inte rekommendera detta recept.

Kristina

2022-02-25

Jättegott! Lagat det flera ggr helt enl receptet. Använde fritös!

Christina

2021-02-20

Jättegod smak, men vi hade svårt att få smeten att hålla ihop. Vi tillsatte ett ägg, det blev lite bättre, men inte perfekt.

Näringsvärde per portion

Energi 1986 KJ / 475 kCal
Fett 28 g
Salt 3.7 g
Kolhydrater 38 g
Protein 14 g
Läs mer om näringsvärden