Falafel
Hemmagjord falafel! Dessa frasigt friterade kryddiga kikärtsbollar gör sig gudomligt bra i en sallad, i en falafelrulle eller med tillbehör som hummus och picklade grönsaker. Att göra egen falafel är enklare än du tror!
Ett recept från:
Buffé nr 1, 2021
Ingredienser
4 portioner
250 g torkade kikärtor
1 stor gul lök (à 150 g)
4 stora vitlöksklyftor
1 röd peppar (chili)
2 dl hackad persilja
2 dl hackad koriander
2 msk malen spiskummin
1/2 msk malen koriander
2 tsk salt
1/2 tsk bikarbonat
ca 2 l neutral olja (till fritering)
Till servering
hummus
sallad
citron
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Näringsvärdet är beräknat per portion exkl. serveringsförslag.
Energi1986 KJ / 475 kCal
Fett28 g
Salt3.7 g
Kolhydrater38 g
Protein14 g
Kommentarer
Supergoda falafelbollar!
Josefine
2024-01-27Jag behöver komplettera min kommentar nedan. Efter att ha konsulterat folk som vet så visade det sig att mitt stora misstag var att jag ”fuskat” och använt mjuka kikärtor på burk. Tydligen ett vanligt misstag. De innehåller alldeles för mycket vatten och leder till att oljan spottar och fräser och falaflarna kokar bort. Andra gången köpte jag torkade kikärtor och blötlade dem pliktskyldigt i drygt 12 timmar (trots att anvisningarna på paketet sa 24 timmar) och det gav resultat. Underbara goda små falafelbollar! Mycket nöjd.
Anna maria
2023-06-18Precis som många andra skrivit så smälte bollarna i oljan och upplöstes helt. De gick inte att steka heller tyvärr. Smeten var kladdig så jag tillsatte inget vatten. Min teori var att de innehöll för mycket vätska och helt enkelt kokade bort. Någon som vet hur man undviker att de smälter bort för de doftade fantastiskt!
Anna maria
2023-06-11