Mat smakar bättre i naturen! Vi har samlat recept som gör sig utmärkt för tillagning utomhus och ger dig tips till att laga mat över öppen eld.
Låt det ta tid och tänk att det är vägen dit som är målet. När man lagar mat utomhus är det elden och vinden som bestämmer hur snabbt det går. Planera din måltid, packa och förbered så mycket du kan hemma, hitta en fin plats, gör upp en eld eller sätt upp ditt stormkök och njut av matlagningen i lugn och ro.
Packa med dig snacks och gå inte hemifrån hungrig. ”Hangry” är ett tillstånd man vill undvika för en optimal friluftsupplevelse.
Förbered så mycket du kan hemma, speciellt om det är kyligt ute och om du vill minimera din packning. Hacka kött, grönsaker och örter och ta med i påse eller matlåda. Förvara kött kylt tillsammans med kylklamp. Om du ska steka exempelvis pannkakor eller använda annan smet, ta med den färdigblandad i flaska.
Är du nybörjare? Börja med att laga mat på stormkök för att så småningom gå över till öppen eld.
Elda alltid varsamt och bara under säkra förhållanden på platser där det är tillåtet. Släck elden med rikligt med vatten när du är färdig. Glöm inte att vara uppmärksam på eventuellt eldningsförbud under vår- och sommarsäsongen.
Världens enklaste och snabbaste salsiccia-pasta är här! Koka ihop salsiccia, risoni och sparris i en och samma panna eller kastrull. Smaksätt din one pot pasta med citronzest, timjan och parmesan och vardagsmiddagen är räddad – helt utan diskberg.
One pot pasta med salsiccia, sparris och citronLaga maten på utflykten med stormköket. Här har du recept på ett krämigt kokosris som passar fint på utflykten. Du lagar det snabbt på stormköket. Stek sedan ett ägg att toppa riset med och lägg gärna på andra toppings som du gillar, kanske salladslök, lite stark sås och sesamfrön.
Krämigt kokosris med curry, stekt ägg och sesamfröVill du ha en enkel, god och prisvärd middag? Prova den här rätten där snabbnudlar serveras som en krämig ramen – och det enda som behöver tillsättas är ägg, majonnäs och vitlök.
Krämig ramen med äggPytt med en twist! Här gör vi pytt i panna med färsk gnocchi, strimlad falukorv, skuren grönkål och krispiga rostade hasselnötter. Servera med parmesan och senap. Snabbt, enkelt och en otroligt god vardagsrätt.
Pytt på gnocchi, falukorv och grönkålProva detta recept på one pot pasta puttanesca där pastan kokas tillsammans med såsen som består av en härlig kombination av oliver, sardeller och tomat. Enkelheten gör denna rätt till det perfekta valet för en god vardagsmiddag.
One pot pasta puttanescaSka du laga mat över öppen eld? Grilla grönsaker och gör en grillad sallad! Lägg gemsallad (hjärtsallad), fänkål, lök, vitlök och körsbärstomater på grillen, en muurikka eller i en stekpanna, servera med grillad citron och toppa med rostade sesamfrön.
Ljummen grillad salladFlytta ut köket och tillaga en somrig vit pizza på grillen. Denna pizza bianco toppas med sparris, citron, färsk lök och gärna lite pressad citronjuice innan servering.
Grillad pizza med sparris, färsk lök och citronNär vitkålen grillas kommer den mjuka fina kålsmaken verkligen fram. Toppa kålen med rostade pumpakärnor och rostad lök och servera gärna grillkålen till andra grillade rätter.
Grillad vitkålEnkla kebabspett med smak av örter, paprika och vitlök som serveras i varma pitabröd med hemmagjord hummus och krispig sallad.
Shish kebab med pitabrödPå hösten är vi sugna på vilt! Blanda upp älgfärsen och fläskfärs för att få fin saftighet. Smaksätt viltfärsspetten med den marockanska kryddblandningen Ras el hanout för extra krydda.
Marockanska viltfärsspettStekpannebröd, hällbröd, Gáhkku eller samisk glödkaka – kärt barn har många namn. Att baka bröd i stekpanna eller på muurikka är ett värmande och förvånansvärt lätt sätt. Servera brödet till grytor, soppor eller grillspett.
Gahkku – Samisk glödkakaGrillad hel halloumiost är lite enklare att hantera på grillen. Den helgrillade halloumin skärs sedan i bitar och marineras vitlöksolja en stund före servering. Passar perfekt till en sallad eller som tillbehör till grillat.
Grillad hel halloumiEnkelt, kul och gott! Bara att du engagerar hela familjen och grillar det klassiska pinnbrödet med hjälp av denna deg. Det är alltid lika spännande att se när brödet gräddas över glöden. Kom ihåg att snurra på pinnen så att pinnbrödet blir jämt gräddat.
PinnbrödFixa efterrätt på stormkök, går det? Såklart det gör! Ta tortillabröd, bred härlig hasselnötskräm på, toppa med hackade salta jordnötter och skivad banan. Stek sedan bröden i stekpannan och du kan sitta ner och njuta av att vara ute i naturen och äta något riktigt gott.
Bananquesadilla med hasselnötskräm och hackade jordnötterPinnbrödets enkelhet möter bullens kanel- och kardemummamagi i ett recept perfekt för att höja blodsockret under utomhusturen. Men först – hitta den perfekta pinnen att grilla bullen på!
KanelbullepinnbrödVi bjuder på fakta och tips om hallon och såklart massor av goda recept med hallon.
Duka upp till en aperitivo med svalkande drinkar och goda tilltugg.
Denna meny bjuder på enkel sommarmat med inkokt lax, sallad Nicoise, gnocchi och fisksoppa.
Pastasallad är den ultimata sommarmaten för stora som små. Vi listar våra bästa recept.