Låt det ta tid och tänk att det är vägen dit som är målet. När man lagar mat utomhus är det elden och vinden som bestämmer hur snabbt det går. Planera din måltid, packa och förbered så mycket du kan hemma, hitta en fin plats, gör upp en eld eller sätt upp ditt stormkök och njut av matlagningen i lugn och ro.
Packa med dig snacks och gå inte hemifrån hungrig. ”Hangry” är ett tillstånd man vill undvika för en optimal friluftsupplevelse.
Förbered så mycket du kan hemma, speciellt om det är kyligt ute och om du vill minimera din packning. Hacka kött, grönsaker och örter och ta med i påse eller matlåda. Förvara kött kylt tillsammans med kylklamp. Om du ska steka exempelvis pannkakor eller använda annan smet, ta med den färdigblandad i flaska.
Är du nybörjare? Börja med att laga mat på stormkök för att så småningom gå över till öppen eld.
Elda alltid varsamt och bara under säkra förhållanden på platser där det är tillåtet. Släck elden med rikligt med vatten när du är färdig. Glöm inte att vara uppmärksam på eventuellt eldningsförbud under vår- och sommarsäsongen.