Rub, glaze, rimma eller marinad?
Vilken smakhöjare föredrar du? Och vad är egentligen skillnaden. Vi reder ut begreppen!
En glaze sätter härlig smak och yta på vilken köttbit eller grönsak som helst. Att göra en egen glaze är faktiskt lättare än du tror. Här tipsar vi om flera grymma recept.
Tips! Se alla våra recept på glaze.
Glaze penslas på på kött och grönsaker medan de ligger på grillen. När glazen hettas upp kommer nya smaker fram. Då glaze alltid innehåller någon form av socker så bränns det lätt, därför penslas glazen med fördel på mot slutet av grillningen.
Kan du inte få nog av glaze? Gör en så kallad dubbelglaze - pensla på ytterligare ett lager precis när du plockar bort maten från grillen. Utöver mer smak så blir även ytan på maten härligt glansig.
Texas Smoke-glaze är en rökig och kraftfull glaze på bland annat soja, chilisås, äppelmos och vitlökspulver som du kokar upp och låter svalna. En glaze penslar man på köttet under grillningen för att få färg, smak och fin glansig yta på köttet.
Texas Smoke-glazeMed en hemmagjord BBQ-glaze ger du din grillade ryggbiff den där extra smakrika touchen. Här ger ingredienser som söt hoisinsås och het tabasco ett läckert karamelliserat resultat. Pensla generöst över köttet i slutet av grillningen, skär upp i skivor och servera med smarriga tillbehör.
Grillad Ryggbiff med kinesisk BBQ-glazeEn glaze sätter härlig smak och yta på vilket kött som helst! Här är en variant med smak av apelsin, röd chili och timjan, som passar extra bra till grillad kyckling. Socker bränner lätt om det grillas för länge, så pensla på glazen mot slutet av grillningen!
Apelsin- och chiliglazeEn frisk och smakrik glaze som passar bra till grillad kyckling. Lime, soja och råsocker sätter tonen. Välj gärna utbankad kycklingfilé – det är lätt att grilla både gott och jämnt!
Lime- och ingefärsglazeEn smakrik glaze med smak av bourbon whiskey och ananas som passar perfekt till sköna sommarmiddagar vid grillen. Lägg köttet på grillen och pensla på glazen i slutet av grillningen för en god, karamellig yta. Passar både till fläsk, nöt och fågel.
Bourbon- och ananasglazeKaffe- och konjaksglazen passar perfekt till fläskdetaljer som fläskkarré, fläskfilé eller spare ribs. Pensla över glazen mot slutet av grillningen på båda sidor av det som grillas för bästa resultat. Passa noga så att det inte bränns.
Kaffe- och konjaksglazeAnanasglaze är lättlagat och utsökt till kött, samt prima till helstekt fläskkarré. Du blandar bara krossad ananas, sweet chilisås och whisky och glazen är klar att använda.
AnanasglazeVilken smakhöjare föredrar du? Och vad är egentligen skillnaden. Vi reder ut begreppen!
Vilken smaksättare ska man egentligen använda när? Här lär du dig allt om de olika grillsåsernas egenskaper
Här presenterar vi våra bästa tips och recept till helgens sköna middagar och umgänge.
Vi har testat tre olika sätt att snabbt kyla ner dryck inför grillhänget eller picknicken.
Buffé har dykt ner i marinader och hur marinad påverkar resultatet och smaken.
När är köttet klart? Här visar vi tre olika sätt att testa.
Det finns en mängd tips och en drös recept som underlättar för en hälsosam grill. Här har vi samlat våra bästa!
Läskande recept med favoritsmakerna rabarber, fläder, jordgubb, hallon och persika.