Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

30 MIN | Medel

Skomakarlåda

Ett matigt recept på skomakarlåda som är Närkes traditionella landskapsrätt. Du gör den av bland annat oxfilé, potatis, mjölk, bacon, rött vin och persilja. Mättar alla magar!

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skala och skär potatisen i mindre bitar. Koka den mjuk i lättsaltat vatten, ca 15 minuter. Häll av vattnet och mosa potatisen.
  2. Värm mjölken. Blanda potatisen med varm mjölk (börja med den mindre mängden och tillsätt ev mer) och smör och vispa det fluffigt.
  3. Krydda med salt och peppar. Ställ moset åt sidan och håll det varmt.
  4. Strimla och knaperstek baconet. Låt rinna av på hushållspapper.
  5. Stek biffarna 2-3 minuter på varje sida i smör. Lyft upp dem och håll varma.
  6. Häll vin och fond i stekpannan och vispa runt. Låt koka 1-2 minuter.
  7. Lägg biffarna ovanpå potatismoset. Toppa med bacon blandat med persilja och lite skysås. Servera gärna med kokta grönsaker, t ex morötter och haricots verts.

För alla

Kontrollera innehållet i fonden, annars fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfri mjölk och laktosfritt matfett.
Gör mjölkfri: byt ut mjölk mot mjölkfri ersättningsprodukt. Välj mjölkfritt matfett.

Klimatanpassa

Bacon och persilja är förträffliga smakkombinationer tillsammans med både kycklingfilé och fläskkarre, så varför inte prova att byta oxfilén nästa gång? Bra för klimatet, bra för dig!

Ingredienser

Portioner: 4
  • 4 skivor oxfilé eller utskuren biff (à 125 g)
  • 800 g potatis (mjölig sort)
  • 2 1/2 dl mjölk
  • 2 msk smör
  • 1/2 paket bacon (à 140 g)
  • 1 msk smör till stekning
  • 1 dl rött vin
  • 2 msk konc ox- eller kalvfond
  • 2 msk hackad persilja
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?