Skomakarlåda

219
4
Skomakarlåda

Ett matigt recept på skomakarlåda som är Närkes traditionella landskapsrätt. Du gör den av bland annat oxfilé, potatis, mjölk, bacon, rött vin och persilja. Mättar alla magar!

Skomakarlåda

Ingredienser

4 portioner
4 skivor oxfilé eller utskuren biff (à 125 g)
800 g potatis (mjölig sort)
2 1/2 dl mjölk
2 msk smör
1/2 paket bacon (à 140 g)
1 msk smör till stekning
1 dl rött vin
2 msk konc ox- eller kalvfond
2 msk hackad persilja
1 tsk salt
1 krm peppar

För alla

Kontrollera innehållet i fonden, annars fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfri mjölk och laktosfritt matfett.
Gör mjölkfri: byt ut mjölk mot mjölkfri ersättningsprodukt. Välj mjölkfritt matfett.

Klimatanpassa

Bacon och persilja är förträffliga smakkombinationer tillsammans med både kycklingfilé och fläskkarre, så varför inte prova att byta oxfilén nästa gång? Bra för klimatet, bra för dig!

Gör så här

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

219

Kommentarer

Cennie

2020-11-04

Det låter fint. Måste prova. Lättlagat oxå!

Stefan

2020-09-28

Väldigt gott. Var lite skeptisk till skysåsen men den satt perfekt till köttet och moset.

Hans

2017-10-06

Bra recept som blir ännu bättre om man steker en del purjolök att garnera med tillsammans med bacon.