Skomakarlåda

Ett matigt recept på skomakarlåda som är Närkes traditionella landskapsrätt. Du gör den av bland annat oxfilé, potatis, mjölk, bacon, rött vin och persilja. Mättar alla magar!

Ingredienser
4 portioner
4 skivor oxfilé eller utskuren biff (à 125 g)
800 g potatis (mjölig sort)
2 1/2 dl mjölk
2 msk smör
1/2 paket bacon (à 140 g)
1 msk smör till stekning
1 dl rött vin
2 msk konc ox- eller kalvfond
2 msk hackad persilja
1 tsk salt
1 krm peppar
För alla
Kontrollera innehållet i fonden, annars fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfri mjölk och laktosfritt matfett.
Gör mjölkfri: byt ut mjölk mot mjölkfri ersättningsprodukt. Välj mjölkfritt matfett.
Gör laktosfri: välj laktosfri mjölk och laktosfritt matfett.
Gör mjölkfri: byt ut mjölk mot mjölkfri ersättningsprodukt. Välj mjölkfritt matfett.
Klimatanpassa
Bacon och persilja är förträffliga smakkombinationer tillsammans med både kycklingfilé och fläskkarre, så varför inte prova att byta oxfilén nästa gång? Bra för klimatet, bra för dig!
Gör så här
Har du lagat receptet?
Kommentarer
Det låter fint. Måste prova. Lättlagat oxå!
Cennie
2020-11-04Väldigt gott. Var lite skeptisk till skysåsen men den satt perfekt till köttet och moset.
Stefan
2020-09-28Bra recept som blir ännu bättre om man steker en del purjolök att garnera med tillsammans med bacon.
Hans
2017-10-06