Lyxig oxfilé med rödvinssky och friterad klyftpotatis

En älskad klassiker står på menyn! Oxfilé med sås och tillbehör, à la Erik Videgård. Servera din oxfilé med en mustig rödvinssky som sås och dubbelfriterad klyftpotatis, smörstekt brysselkål och broccoli som tillbehör. Nu är det fest!
Ett recept från:
Buffé nr 12, 2023

Ingredienser
6 portioner
Friterad klyftpotatis
1200 g stora mjöliga potatisar
ca 1 1/2 l neutral olja (till fritering)
Grönsaker
250 g färsk broccoli
250 g färsk brysselkål
2 msk smör
1 msk rapsolja
2 krossade vitlöksklyftor
2 timjankvistar
Rödvinssky
1 schalottenlök
1 msk rapsolja
2 msk konc kalvfond
5 dl vatten
5 dl rött vin
3 timjankvistar
2 krm svartpeppar
salt
majsstärkelse
2 msk smör (tillsätts vid servering)
Oxfilé
900 g oxfilé
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar
2 msk smör
2 msk rapsolja
2 krossade vitlöksklyftor
2 timjankvistar
flingsalt
Gör så här
00:05:00
01:00:00
00:05:00
00:30:00
00:01:00
00:10:00
00:02:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2977 KJ / 712 kCal
Fett35 g
Salt4.5 g
Kolhydrater40 g
Protein41 g
Kommentar
Jag frågar efter lyxig nyårsmeny för en singel och får oxfilérecept för 6 personer. Vilken käftsmäll
Kerstin
2023-12-27