Oxfilé provencale med potatisbakelse, svamp och persiljekräm

26
5
Oxfilé provencale med potatisbakelse, svamp och persiljekräm

Den här lyxiga rätten är en smärre utmaning som passar för finmiddagen. Mör oxfilé provencale ackompanjeras av en potatisbakelse och en trivsam svamp- och persiljekräm. Den rika smakkombinationen är otroligt lyckad.

Ett recept från:
Buffé nr 10, 2005

Oxfilé provencale med potatisbakelse, svamp och persiljekräm

Ingredienser

4 portioner

Oxfilé

1 1/4 kg putsad oxfilé
olja till stekning
1 1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar

Potatisbakelse

1 kg potatis av mjölig sort
1 vitlöksklyfta
olja till stekning
1 kruka persilja

Svamp- och persiljekräm

150 g skogssvamp (t ex karljohans eller kantareller)
2 tomater
1 schalottenlök
2 skivor bacon
1 1/2 msk finhackad, färsk timjan
1 vitlöksklyfta
1 kruka persilja
1 1/2 msk vatten
50 g rumstempererat smör
50 g naturell färskost
2 tsk färskpressad citronjuice

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör mjölkfri: välj mjölkfritt margarin i stället för smör och byt ut färskosten mot tofu.

Gör så här

Tips

Skala gärna potatisen i förväg och förvara den i kallt vatten så att den inte mörknar. Torka av den innan den skivas.

Vad tyckte du om receptet?

26

Kommentarer

Sofia

2015-01-12

Årets nyårsmiddag blev en succé! Tog en hel del tid att laga till svampen & persiljekrämen så därför gjordes hasselbackspotatis istället för potatisbakelse. Rekommenderas!

Dan

2013-10-02

Tar åt mig till när vi skall ha gäster nästa gång. Jag ringer och bjuder in några nu med en gång. Med vänlig hälsning Dan Jodihns Magi

Merit

2007-10-22

Tyckte att det verkade vara mycket "pill" med potatisen, så jag gjorde gratäng i ugn och valde att steka ryggbiff i pannan istället. Ett lite billigare men OTROLIGT gott alternativ! Kombinationen av smaker var en riktig höjdare; men svamphacket (med gula kantareller inte lika "vild" smak som det tydligen blir med trattisar) behövs i dubbel sats! Kommer definitivt att laga igen!!!

Näringsvärde per portion

Energi 3000 KJ / 720 kCal
Fett 33 g
Kolhydrater 44 g
Protein 60 g
Läs mer om näringsvärden