Oxfilé provencale med potatisbakelse, svamp och persiljekräm

Betyg 4.2 av 5.
26 personer har röstat
5
Oxfilé provencale med potatisbakelse, svamp och persiljekräm

Den här lyxiga rätten är en smärre utmaning som passar för finmiddagen. Mör oxfilé provencale ackompanjeras av en potatisbakelse och en trivsam svamp- och persiljekräm. Den rika smakkombinationen är otroligt lyckad.

Ett recept från:
Buffé nr 10, 2005

Oxfilé provencale med potatisbakelse, svamp och persiljekräm

Ingredienser

4 portioner

Oxfilé

1 1/4 kg  putsad oxfilé
olja till stekning
1 1/2 tsk  salt
2 krm  svartpeppar

Potatisbakelse

1 kg  potatis av mjölig sort
1   vitlöksklyfta
olja till stekning
1   kruka persilja

Svamp- och persiljekräm

150 g  skogssvamp (t ex karljohans eller kantareller)
2   tomater
1   schalottenlök
2   skivor bacon
1 1/2 msk  finhackad, färsk timjan
1   vitlöksklyfta
1   kruka persilja
1 1/2 msk  vatten
50 g  rumstempererat smör
50 g  naturell färskost
2 tsk  färskpressad citronjuice

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör mjölkfri: välj mjölkfritt margarin i stället för smör och byt ut färskosten mot tofu.

Gör så här

Tips

Skala gärna potatisen i förväg och förvara den i kallt vatten så att den inte mörknar. Torka av den innan den skivas.

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 4.2 av 5.
26 personer har röstat

Kommentarer

Årets nyårsmiddag blev en succé! Tog en hel del tid att laga till svampen & persiljekrämen så därför gjordes hasselbackspotatis istället för potatisbakelse. Rekommenderas!

Sofia

2015-01-12

Tar åt mig till när vi skall ha gäster nästa gång. Jag ringer och bjuder in några nu med en gång. Med vänlig hälsning Dan Jodihns Magi

Dan

2013-10-02

Tyckte att det verkade vara mycket "pill" med potatisen, så jag gjorde gratäng i ugn och valde att steka ryggbiff i pannan istället. Ett lite billigare men OTROLIGT gott alternativ! Kombinationen av smaker var en riktig höjdare; men svamphacket (med gula kantareller inte lika "vild" smak som det tydligen blir med trattisar) behövs i dubbel sats! Kommer definitivt att laga igen!!!

Merit

2007-10-22

Näringsvärde per portion

Energi3000 KJ / 720 kCal
Fett33 g
Kolhydrater44 g
Protein60 g

Testa liknande recept

Grillad oxfilé
Betyg 5 av 5.
2 personer har röstat
Under 30 min att tillaga
Flamberad pepparbiff
Betyg 3.2 av 5.
29 personer har röstat
Under 60 min att tillaga
Skomakarlåda - Närke
Betyg 3.4 av 5.
33 personer har röstat
Under 30 min att tillaga
Skomakarlåda
Betyg 3.2 av 5.
222 personer har röstat
Under 30 min att tillaga
Skomakarlåda om hösten
Betyg 4 av 5.
10 personer har röstat
Under 60 min att tillaga
Helstekt oxfilé i ugn
Betyg 3 av 5.
99 personer har röstat
Över 60 min att tillaga