Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Avancerad

Oxfilé provencale med potatisbakelse, svamp och persiljekräm

Den här lyxiga rätten är en smärre utmaning som passar för finmiddagen. Mör oxfilé provencale ackompanjeras av en potatisbakelse och en trivsam svamp- och persiljekräm. Den rika smakkombinationen är otroligt lyckad.

Detta är ett recept från Buffé nr 10, 2005
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Oxfilé: Sätt ugnen på 175°C.
  2. Skär ett snitt (ej igenom) på oxfiléns smala del och vik "svansen " under filén så att den blir jämntjock. Knyt fast den lösa delen med steksnöre.
  3. Hetta upp en stor stekpanna med olja. Salta och peppra filén generöst. Bryn den runt om. Lägg över på en ugnsplåt. Ugnsstek, gärna med stektermometer, i 25 -30 minuter eller till en innertemperatur på ca 56°C. Ta ut, linda in i aluminiumfolie och låt vila 5 -10 minuter.
  4. Potatisbakelse: Skala och skiva potatisen i matberedaren på fina skivan. Hetta upp en stekpanna med olja och stek potatisen i omgångar med finhackad vitlök. Smaka av med generöst med salt och peppar.
  5. Finhacka hälften av persiljan, blanda den med potatisen och fördela i små koppar. Pressa potatisen i koppen så att det blir kompakt och stjälp ut på ett fat. Håll varmt.
  6. Svamp- och persiljekräm: Ansa och grovhacka svampen. Skär tomaterna i kvartar, ta bort kärnhuset och skär i små fina tärningar. Skala och finhacka schalottenlöken. Tärna baconskivorna mycket fint.
  7. Fräs svamp, tomat, schalottenlök, bacon och timjan på låg värme i olja i ca 3 minuter. Salta och peppra.
  8. Skala och finhacka vitlöksen. Mixa med resterande persilja i matberedare med vatten till en grön puré. Tillsätt smöret och mixa väl. Blanda i färskosten och citronjuicen. Smaka av med salt och peppar.
  9. Lägg potatisbakelserna på varma tallrikar. Skiva upp oxfilén och arrangera skivorna bredvid. Skeda över svamphacket. Servera med persiljekrämen. Garnera gärna med färska timjankvistar.

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör mjölkfri: välj mjölkfritt margarin i stället för smör och byt ut färskosten mot tofu.

Tips

Skala gärna potatisen i förväg och förvara den i kallt vatten så att den inte mörknar. Torka av den innan den skivas.

Ingredienser

Portioner: 4
Oxfilé
  • 1 1/4 kg putsad oxfilé
  • olja till stekning
  • 1 1/2 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
Potatisbakelse
  • 1 kg potatis av mjölig sort
  • 1 vitlöksklyfta
  • olja till stekning
  • 1 kruka persilja
Svamp- och persiljekräm
  • 150 g skogssvamp (t ex karljohans eller kantareller)
  • 2 tomater
  • 1 schalottenlök
  • 2 skivor bacon
  • 1 1/2 msk finhackad, färsk timjan
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 kruka persilja
  • 1 1/2 msk vatten
  • 50 g rumstempererat smör
  • 50 g naturell färskost
  • 2 tsk färskpressad citronjuice
Lägg till i inköpslistan
Stå inte vilsen i butiken igen!

Näringsvärde
Per portion

Energi 3000 kJ / 720 kCal