Lyckas i köket!

Helstekt kyckling

Hur gör man helstekt kyckling egentligen? Och hur skär man upp kycklingen sedan? Här guidar vi dig steg för steg!

Så lyckas du med helstekt kyckling

Det du behöver för att helsteka kyckling är en ugnssäker form och en ugnstermometer för bästa resultat. Följ stegen nedan för att lyckas! Och du, välj gärna svensk kyckling.

  1. 1. Förbered kryddsmör

    I detta recept har vi ett kryddsmör med finhackade sardeller, riven vitlök, citronzest, citronjuice och finhackad rosmarin. Blanda och smaka av med salt och peppar.  

  2. 2. Förbered kyckling

    Snitta i skinnet mellan bröst och lår, och gör lite plats med fingrarna under skinnet över bröstfiléerna. Lägg kycklingen i en ugnsform.

  3. 3. Smöra & knyt

    Tryck in smöret först under skinnet, och sedan över hela kycklingen. Dra ihop kycklingen med ett snöre och knyt. Detta för att kycklingen ska hålla ihop och få en jämnare tillagningstid.

  4. 4. Salta och peppra

    Peppra, salta och lägg klyftad lök i formen. 

  5. 5. In i ugnen

    Sätt in kycklingen i ugnen på 225°C i 15 minuter. Sänk sedan ugnen till 175°C och låt stå i 1 timme. Ta ut kycklingen under tiden och ös sky över. När det har gått en timme är det tags att ta tempen. Stick in termometern i den tjockaste delen av kycklingen. Innertemperaturen ska vara 82°C intill benet. Låt stå i en kvart ungefär innan servering så behåller den saften.

  6. 6. Dela kycklingen

    Dags att skära kycklingen, eller tranchera som det egentligen heter. Ta bort snöret. Gör ett snitt på båda sidor mellan bröstfilén och klubban. Skär längs bröstbenet tills du kan lossa hela bröstfilén. Skär bort vingarna och klubborna. Klar att servera!

Goda recept med helstekt kyckling

Hel kyckling med rosmarin- och citronsmör
Betyg 4.7 av 5.
163 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Helstekt Bosarpkyckling fylld med ingefära och äpple
Betyg 4.4 av 5.
7 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Helstekt kyckling med glögg- och apelsinsås
Betyg 4 av 5.
3 personer har röstat
Under 60 min att tillaga

Artiklar (1461)

Variera mera

Upptäck kycklingfärs

Kycklingfärs är mer hälsosam och klimatsmart än vanlig köttfärs. Så lyckas du!

Smakrikt!

Koka kycklingbuljong - så gör du din egen!

Släng inte skrovet som blir kvar av din kyckling, koka din egen mustiga kycklingbuljong av resterna istället! Vi berättar hur du gör din egna kycklingbuljong och guidar dig steg för steg.

Matskola

Fylld kyckling

Vill du prova något annat än julskinka? Gör en saftig julkyckling fullsprakande av smaker!

Matskola!

Stycka kyckling

Här ger vi en steg-för-steg beskrivning av hur du styckar kyckling. Lycka till!