Lyckas i köket!

Helstekt kyckling

Hur gör man helstekt kyckling egentligen? Och hur skär man upp kycklingen sedan? Här guidar vi dig steg för steg!

Så lyckas du med helstekt kyckling

Det du behöver för att helsteka kyckling är en ugnssäker form och en ugnstermometer för bästa resultat. Följ stegen nedan för att lyckas! Och du, välj gärna svensk kyckling.

  1. 1. Förbered kryddsmör

    I detta recept har vi ett kryddsmör med finhackade sardeller, riven vitlök, citronzest, citronjuice och finhackad rosmarin. Blanda och smaka av med salt och peppar.  

  2. 2. Förbered kyckling

    Snitta i skinnet mellan bröst och lår, och gör lite plats med fingrarna under skinnet över bröstfiléerna. Lägg kycklingen i en ugnsform.

  3. 3. Smöra & knyt

    Tryck in smöret först under skinnet, och sedan över hela kycklingen. Dra ihop kycklingen med ett snöre och knyt. Detta för att kycklingen ska hålla ihop och få en jämnare tillagningstid.

  4. 4. Salta och peppra

    Peppra, salta och lägg klyftad lök i formen. 

  5. 5. In i ugnen

    Sätt in kycklingen i ugnen på 225°C i 15 minuter. Sänk sedan ugnen till 175°C och låt stå i 1 timme. Ta ut kycklingen under tiden och ös sky över. När det har gått en timme är det tags att ta tempen. Stick in termometern i den tjockaste delen av kycklingen. Innertemperaturen ska vara 82°C intill benet. Låt stå i en kvart ungefär innan servering så behåller den saften.

  6. 6. Dela kycklingen

    Dags att skära kycklingen, eller tranchera som det egentligen heter. Ta bort snöret. Gör ett snitt på båda sidor mellan bröstfilén och klubban. Skär längs bröstbenet tills du kan lossa hela bröstfilén. Skär bort vingarna och klubborna. Klar att servera!

  • Hel kyckling med rosmarin- och citronsmör

    Hel kyckling med rosmarin- och citronsmör

    Betyg 4.7 av 5.
    170 personer har röstat
    Receptet har 48 kommentarer.

    Receptet på den helstekta kycklingen och hur du gör det goda kryddsmöret med rosmarin, sardeller och citron.

    Hel kyckling med rosmarin- och citronsmör

Goda tillbehör till helstekt kyckling

  • Spetskålssallad med dragon

    Spetskålssallad med dragon

    Betyg 5 av 5.
    1 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.

    Snabbpickla spetskål och låt den bli huvudingrediens i en fräsch och krispig sallad med en dressing på soja, citron och hackad dragon. En spetskålssallad värd att lägga på minnet som tillbehör till det mesta!

    Spetskålssallad med dragon
  • Grön bönsallad

    Grön bönsallad

    Betyg 2.8 av 5.
    6 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    I denna krispiga sallad hyllar vi gröna sköna bönor. Salladen avnjuts tillsammans med en fräsch, söt vinägrett med juice och skal från apelsin. 

    Grön bönsallad
  • Chèvresallad

    Chèvresallad

    Betyg 4.5 av 5.
    8 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer.

    Chèvresallad med rödbetor, lök och valnötter, godare sallad med getost får du leta efter. Dressingen med olivolja och söt honung passar fint till osten och betorna. Använd med fördel förkokta rödbetor, så har du snabbt en härlig sallad med chèvre att servera.

    Chèvresallad
  • Ljummen quinoasallad med avokado

    Ljummen quinoasallad med avokado

    Betyg 3.9 av 5.
    242 personer har röstat
    Receptet har 8 kommentarer.

    Quinoa är lika gott som den är effektfull. Koka quinoan i grönsaksbuljong och blanda med krämig avokado, söta tomater och salladslök som först fått smak av en limesyrlig dressing med hett sting av sambal oelek. En klick hummus är perfekt till!

    Ljummen quinoasallad med avokado
  • Potatissallad Caesar

    Potatissallad Caesar

    Betyg 4.1 av 5.
    12 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer.Receptet är ett klimartsmart val.

    Caesarsallad med färskpotatis – matig, krämig och gott tillbehör till helstekt kyckling. Med smakrik caesardressing av vitlök, parmesan, sardeller, majonnäs och crème fraiche.

    Potatissallad Caesar
  • Ugnsrostade rotfrukter

    Ugnsrostade rotfrukter

    Betyg 4 av 5.
    62 personer har röstat
    Receptet har 3 kommentarer.

    Färgsprakande rostade rotfrukter med härliga smaker av balsamvinäger, honung och rosmarin. Jättegott till kyckling och gärna en het yoghurtsås.
     

    Ugnsrostade rotfrukter
  • Jordärtskockspuré

    Jordärtskockspuré

    Betyg 4.7 av 5.
    29 personer har röstat
    Receptet har 3 kommentarer.

    En krämig puré på jordärtskocka gör du enkelt som lyxigt tillbehör till kycklingen. Vispa bara ett mos av jordärtskockor och potatis med smör och grädde samt krydda med citronskal, salt och peppar. Mums!

    Jordärtskockspuré
  • Brysselkål i ugn

    Brysselkål i ugn

    Betyg 5 av 5.
    4 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Ugnsrostad brysselkål som tillagas varsamt i ugnen i en långpanna behåller sin goda smak och blir precis lagom mjuka. Klara på 15 minuter, så perfekt att köra in när kycklingen är klar och ska vila innan du skär upp den.

    Brysselkål i ugn
  • Bästa rödvinssåsen

    Bästa rödvinssåsen

    Betyg 4.3 av 5.
    177 personer har röstat
    Receptet har 34 kommentarer.

    Om du är sugen på en klassisk rödvinssås till kycklingen är det detta recept du letar efter! Noga utprovad och otroligt god.

    Bästa rödvinssåsen
  • Svampsås

    Svampsås

    Betyg 4.7 av 5.
    18 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer.

    Enkelt och snabblagat recept på klassisk svampsås. Gräddig och precis så smakrik som en sås med svamp ska vara. Svampsåsen passar att servera till många rätter både kyckling, färsbiffar och nötkött.

    Svampsås
  • Sweet chilisås med crème fraiche

    Sweet chilisås med crème fraiche

    Betyg 4.5 av 5.
    53 personer har röstat
    Receptet har 8 kommentarer.

    En enkel kall sås som passar till allt! Perfekt till fisk, kyckling, wok eller grönsaksrätter. Bara att blanda crème fraiche med sweet chilisås och lite salt och såsen är färdig.

    Sweet chilisås med crème fraiche

Artiklar (1492)

Variera mera

Upptäck kycklingfärs

Kycklingfärs är mer hälsosam och klimatsmart än vanlig köttfärs. Så lyckas du!

Smakrikt!

Koka kycklingbuljong - så gör du din egen!

Släng inte skrovet som blir kvar av din kyckling, koka din egen mustiga kycklingbuljong av resterna istället! Vi berättar hur du gör din egna kycklingbuljong och guidar dig steg för steg.

Matskola

Fylld kyckling

Vill du prova något annat än julskinka? Gör en saftig julkyckling fullsprakande av smaker!

Matskola!

Stycka kyckling

Här ger vi en steg-för-steg beskrivning av hur du styckar kyckling. Lycka till!