Koka kycklingbuljong - så gör du din egen!
Släng inte skrovet som blir kvar av din kyckling, koka din egen mustiga kycklingbuljong av resterna istället! Vi berättar hur du gör din egna kycklingbuljong och guidar dig steg för steg.
Hur gör man helstekt kyckling egentligen? Och hur skär man upp kycklingen sedan? Här guidar vi dig steg för steg!
Det du behöver för att helsteka kyckling är en ugnssäker form och en ugnstermometer för bästa resultat. Följ stegen nedan för att lyckas! Och du, välj gärna svensk kyckling.
Tips! Prenumerera på ICA-kökets youtubekanal för mer matinspiration!
I detta recept har vi ett kryddsmör med finhackade sardeller, riven vitlök, citronzest, citronjuice och finhackad rosmarin. Blanda och smaka av med salt och peppar.
Snitta i skinnet mellan bröst och lår, och gör lite plats med fingrarna under skinnet över bröstfiléerna. Lägg kycklingen i en ugnsform.
Tryck in smöret först under skinnet, och sedan över hela kycklingen. Dra ihop kycklingen med ett snöre och knyt. Detta för att kycklingen ska hålla ihop och få en jämnare tillagningstid.
Peppra, salta och lägg klyftad lök i formen.
Sätt in kycklingen i ugnen på 225°C i 15 minuter. Sänk sedan ugnen till 175°C och låt stå i 1 timme. Ta ut kycklingen under tiden och ös sky över. När det har gått en timme är det tags att ta tempen. Stick in termometern i den tjockaste delen av kycklingen. Innertemperaturen ska vara 82°C intill benet. Låt stå i en kvart ungefär innan servering så behåller den saften.
Dags att skära kycklingen, eller tranchera som det egentligen heter. Ta bort snöret. Gör ett snitt på båda sidor mellan bröstfilén och klubban. Skär längs bröstbenet tills du kan lossa hela bröstfilén. Skär bort vingarna och klubborna. Klar att servera!
Släng inte skrovet som blir kvar av din kyckling, koka din egen mustiga kycklingbuljong av resterna istället! Vi berättar hur du gör din egna kycklingbuljong och guidar dig steg för steg.
Här är märkningarna du ska titta efter för en godare kyckling och middagsrecept att prova.
Kycklingfärs är mer hälsosam och klimatsmart än vanlig köttfärs. Så lyckas du!
Vill du prova något annat än julskinka? Gör en saftig julkyckling fullsprakande av smaker!
Intresset för ekologisk mat fortsätter att öka.Här förklarar vi varför det är bra att välja ekologisk kyckling.
Vi har samlat recepten som tar tillvara på kycklingresterna!
Här ger vi en steg-för-steg beskrivning av hur du styckar kyckling. Lycka till!