Bild laddas
Matskola

Helstekt kyckling

Att göra helstekt kyckling till middag är riktigt gott men kan kännas knepigt att lyckas med. Vi guidar dig steg för steg.

Så lyckas du med helstekt kyckling

Det du behöver för att helsteka kyckling är en ugnssäker form och en ugnstermometer för bästa resultat. Förgrilla kycklingen i ugnen innan du smörjer på smörblandningen, sätt termometern intill lårbenet och avsluta i ugnen tills kycklingen nått rätt temperatur. Följ stegen nedan för att lyckas!

 1. 1. Salta och peppra

  Lägg kycklingen i en ugnsform och salta och peppra rikligt.

 2. 2. In i ugnen!

  Ställ in kycklingen i ugnen på 200 grader i cirka 10 minuter.

 3. 3. Pensla

  Ta ut kycklingen och pensla med en soja- och smörblandning.

 4. 4. In i ugnen igen!

  Innan du stoppar in kycklingen i ugnen igen för andra gången, använd en termoteter. Den ska sitta intill lårbenet på kycklingen. Ugnen ska nu vara på 175 grader och kycklingen ska grillas till innertemperaturen är 82.

 5. 5. Vila kycklingen = saftigare kött

  Ta ut kycklingen när den uppnått rätt temperatur och vänd den upp och ner och låt den vila i 15 minuter. På så sätt blir köttet saftigare!

 6. 6. Dela och servera kycklingen

  När kycklingen är genomstekt kan du antingen skära upp kycklingen eller riva köttet från skrovet och blanda det med skyn som ligger i botten av ugnsformen.

  Om du vill dela på kycklingen är det enklaste sättet att skära kycklingsklubborna och vingarna i respektive led för att dela. Gå sedan vidare vidare till att skära kycklingen i mitten och sedan skär av bröstfiléerna på respektive sida. Lägg upp på ett snyggt serveringsfat och njut av din helstekta kyckling!

Goda recept med helstekt kyckling

Matskola

Fylld kyckling

Vill du prova något annat än julskinka? Gör en saftig julkyckling fullsprakande av smaker!
Bild laddas