Släng inte skrovet som blir kvar av din kyckling, koka din egen mustiga kycklingbuljong av resterna istället! Vi berättar hur du gör din egna kycklingbuljong och guidar dig steg för steg.
Helstekt kyckling
Lyckas i köket!
Hur gör man helstekt kyckling egentligen? Och hur skär man upp kycklingen sedan? Här guidar vi dig steg för steg!
Så lyckas du med helstekt kyckling
Det du behöver för att helsteka kyckling är en ugnssäker form och en ugnstermometer för bästa resultat. Följ stegen nedan för att lyckas! Och du, välj gärna svensk kyckling.
1. Förbered kryddsmör
I detta recept har vi ett kryddsmör med finhackade sardeller, riven vitlök, citronzest, citronjuice och finhackad rosmarin. Blanda och smaka av med salt och peppar.
2. Förbered kyckling
Snitta i skinnet mellan bröst och lår, och gör lite plats med fingrarna under skinnet över bröstfiléerna. Lägg kycklingen i en ugnsform.
3. Smöra & knyt
Tryck in smöret först under skinnet, och sedan över hela kycklingen. Dra ihop kycklingen med ett snöre och knyt. Detta för att kycklingen ska hålla ihop och få en jämnare tillagningstid.
4. Salta och peppra
Peppra, salta och lägg klyftad lök i formen.
5. In i ugnen
Sätt in kycklingen i ugnen på 225°C i 15 minuter. Sänk sedan ugnen till 175°C och låt stå i 1 timme. Ta ut kycklingen under tiden och ös sky över. När det har gått en timme är det tags att ta tempen. Stick in termometern i den tjockaste delen av kycklingen. Innertemperaturen ska vara 82°C intill benet. Låt stå i en kvart ungefär innan servering så behåller den saften.
6. Dela kycklingen
Dags att skära kycklingen, eller tranchera som det egentligen heter. Ta bort snöret. Gör ett snitt på båda sidor mellan bröstfilén och klubban. Skär längs bröstbenet tills du kan lossa hela bröstfilén. Skär bort vingarna och klubborna. Klar att servera!
Hel kyckling med rosmarin- och citronsmör
Receptet på den helstekta kycklingen och hur du gör det goda kryddsmöret med rosmarin, sardeller och citron.
Goda tillbehör till helstekt kyckling
Spetskålssallad med dragon
Snabbpickla spetskål och låt den bli huvudingrediens i en fräsch och krispig sallad med en dressing på soja, citron och hackad dragon. En spetskålssallad värd att lägga på minnet som tillbehör till det mesta!
Grön bönsallad
I denna krispiga sallad hyllar vi gröna sköna bönor. Salladen avnjuts tillsammans med en fräsch, söt vinägrett med juice och skal från apelsin.
Chèvresallad
Chèvresallad med rödbetor, lök och valnötter, godare sallad med getost får du leta efter. Dressingen med olivolja och söt honung passar fint till osten och betorna. Använd med fördel förkokta rödbetor, så har du snabbt en härlig sallad med chèvre att servera.
Ljummen quinoasallad med avokado
Quinoa är lika gott som den är effektfull. Koka quinoan i grönsaksbuljong och blanda med krämig avokado, söta tomater och salladslök som först fått smak av en limesyrlig dressing med hett sting av sambal oelek. En klick hummus är perfekt till!
Potatissallad Caesar
Caesarsallad med färskpotatis – matig, krämig och gott tillbehör till helstekt kyckling. Med smakrik caesardressing av vitlök, parmesan, sardeller, majonnäs och crème fraiche.
Ugnsrostade rotfrukter
Färgsprakande rostade rotfrukter med härliga smaker av balsamvinäger, honung och rosmarin. Jättegott till kyckling och gärna en het yoghurtsås.
Jordärtskockspuré
En krämig puré på jordärtskocka gör du enkelt som lyxigt tillbehör till kycklingen. Vispa bara ett mos av jordärtskockor och potatis med smör och grädde samt krydda med citronskal, salt och peppar. Mums!
Brysselkål i ugn
Ugnsrostad brysselkål som tillagas varsamt i ugnen i en långpanna behåller sin goda smak och blir precis lagom mjuka. Klara på 15 minuter, så perfekt att köra in när kycklingen är klar och ska vila innan du skär upp den.
Bästa rödvinssåsen
Om du är sugen på en klassisk rödvinssås till kycklingen är det detta recept du letar efter! Noga utprovad och otroligt god.
Svampsås
Enkelt och snabblagat recept på klassisk svampsås. Gräddig och precis så smakrik som en sås med svamp ska vara. Svampsåsen passar att servera till många rätter både kyckling, färsbiffar och nötkött.
Sweet chilisås med crème fraiche
En enkel kall sås som passar till allt! Perfekt till fisk, kyckling, wok eller grönsaksrätter. Bara att blanda crème fraiche med sweet chilisås och lite salt och såsen är färdig.
Artiklar Visar 1615 stycken
Tre skäl att välja eko-kyckling
Välj med omsorg!
Här är märkningarna du ska titta efter för en godare kyckling och middagsrecept att prova.
Upptäck kycklingfärs
Variera mera
Kycklingfärs är mer hälsosam och klimatsmart än vanlig köttfärs. Så lyckas du!
Godaste friterade kycklingen
Matskola
Steg för steg hur du får till den bästa friterade kycklingen.
Fylld kyckling
Matskola
Vill du prova något annat än julskinka? Gör en saftig julkyckling fullsprakande av smaker!
Helstekt oxfilé i ugn
Matskola
När köttet ska stå i centrum. Vi visar hur du gör, steg för steg.
Därför ska du välja ekokyckling
Ekologiskt!
Intresset för ekologisk mat fortsätter att öka.Här förklarar vi varför det är bra att välja ekologisk kyckling.
Helstekt kalkon
Matskola
Här visar vi hur du lyckas med helstekt kalkon i ugn och tipsar om goda recept med kalkon.
Lyckas med helstekt filé i ugn
Matskola
Vi visar hur du lyckas med helstekt kalvytterfilé och bjuder på bästa recepten på helstekt filé.