Bild laddas
Lyckas i köket!

Helstekt kyckling

Hur gör man helstekt kyckling egentligen? Och hur skär man upp kycklingen sedan? Här guidar vi dig steg för steg!

Så lyckas du med helstekt kyckling

Det du behöver för att helsteka kyckling är en ugnssäker form och en ugnstermometer för bästa resultat. Följ stegen nedan för att lyckas! Och du, välj gärna svensk kyckling.

  1. 1. Förbered kryddsmör

    I detta recept har vi ett kryddsmör med finhackade sardeller, riven vitlök, citronzest, citronjuice och finhackad rosmarin. Blanda och smaka av med salt och peppar.  

  2. 2. Förbered kyckling

    Snitta i skinnet mellan bröst och lår, och gör lite plats med fingrarna under skinnet över bröstfiléerna. Lägg kycklingen i en ugnsform.

  3. 3. Smöra & knyt

    Tryck in smöret först under skinnet, och sedan över hela kycklingen. Dra ihop kycklingen med ett snöre och knyt. Detta för att kycklingen ska hålla ihop och få en jämnare tillagningstid.

  4. 4. Salta och peppra

    Peppra, salta och lägg klyftad lök i formen. 

  5. 5. In i ugnen

    Sätt in kycklingen i ugnen på 225°C i 15 minuter. Sänk sedan ugnen till 175°C och låt stå i 1 timme. Ta ut kycklingen under tiden och ös sky över. När det har gått en timme är det tags att ta tempen. Stick in termometern i den tjockaste delen av kycklingen. Innertemperaturen ska vara 82°C intill benet. Låt stå i en kvart ungefär innan servering så behåller den saften.

  6. 6. Dela kycklingen

    Dags att skära kycklingen, eller tranchera som det egentligen heter. Ta bort snöret. Gör ett snitt på båda sidor mellan bröstfilén och klubban. Skär längs bröstbenet tills du kan lossa hela bröstfilén. Skär bort vingarna och klubborna. Klar att servera!

Goda recept med helstekt kyckling

Smakrikt!

Koka kycklingbuljong - så gör du din egen!

Släng inte skrovet som blir kvar av din kyckling, koka din egen mustiga kycklingbuljong av resterna istället! Vi berättar hur du gör din egna kycklingbuljong och guidar dig steg för steg.
Bild laddas
Välj med omsorg!

Tre skäl att välja eko-kyckling

Här är märkningarna du ska titta efter för en godare kyckling och middagsrecept att prova.
Bild laddas
Variera mera

Upptäck kycklingfärs

Kycklingfärs är mer hälsosam och klimatsmart än vanlig köttfärs. Så lyckas du!
Bild laddas
Matskola

Fylld kyckling

Vill du prova något annat än julskinka? Gör en saftig julkyckling fullsprakande av smaker!
Bild laddas
Matskola

Godaste friterade kycklingen

Steg för steg hur du får till den bästa friterade kycklingen.
Bild laddas
Ekologiskt!

Därför ska du välja ekokyckling

Intresset för ekologisk mat fortsätter att öka.Här förklarar vi varför det är bra att välja ekologisk kyckling.
Bild laddas
Matskola

Helstekt oxfilé i ugn

När köttet ska stå i centrum. Vi visar hur du gör, steg för steg.
Bild laddas
Mindre matsvinn!

Ta vara på dina kycklingrester

Vi har samlat recepten som tar tillvara på kycklingresterna!
Bild laddas
Matskola!

Stycka kyckling

Här ger vi en steg-för-steg beskrivning av hur du styckar kyckling. Lycka till!
Bild laddas