Variera mera

Lyckas med kycklingfärs!

Kycklingfärs har en mild och len karaktär, är tacksam att krydda på ordentligt och är dessutom både ett mer hälsosamt och klimatsmart val än vanlig köttfärs. Men hur lyckas man bäst med kycklingfärsen? Vi har tipsen!
Tips: Här hittar du alla våra recept med kycklingfärs.

Så lyckas du med kycklingfärsen

 • Använd mycket fett!

  Använd mycket fett!

  Kycklingfärs kan upplevas lite klibbig, och tricket är att använda mer fett i pannan änMatolja i glas vanligt. Då fastnar inte den fettsnåla färsen.

 • Hög värme

  Hög värme

  Var inte rädd att bryna på färsen ordentligt i hög värme, i stekytan kommer det fram massor av goda smaker.

 • Jobba ut färsen

  Jobba ut färsen

  Jobba ut färsen ordentligt så att det inte bildas klumpar och den bryns på jämnt.

 • I med vätska

  I med vätska

  Det går bra med vätska från lök, grönsaker och/eller tomatsås. När du lägger till vätska blir det en fin och krämig konsistens på kycklingfärsen.

 • Krydda ordentligt

  Krydda ordentligt

  Kycklingfärs har en mild och len karaktär som passar ypperligt att krydda på ordentligt.

Bra att tänka på

Håll koll på hygienen

När man lagar kyckling är det viktigt att hålla lite extra rent i köket. Diska skärbrädor, knivar och bunkar noga och smaka aldrig på rå kycklingfärs, stek en provbit om du vill kolla kryddningen.

Kolla temperaturen

Precis som med annat kycklingkött ska kycklingfärs stekas igenom helt. Ska du göra t.ex burgare eller bullar av färsen, kolla med en termometer, den ska upp till 72°.

Stek klart i ugnen

Ett till tips för köttbullar eller biffar! Vill du få riktigt saftigt resultat, gör som proffskockarna – bryn på i pannan och stek klart i ugnen, då blir det allra bäst!

Fördelar med kycklingfärs

Bra smak-kompis

Kycklingfärs har en mild smak och passar perfekt i rätter där du vill att mer lågmälda kryddor ska komma fram. Samtidigt är den också en utmärkt lagspelare för mer eldiga kryddor som chili, ingefära eller curry. 

Snällare mot klimatet

Att kycklingkött är bättre än annat kött för miljön är det många som har koll på, men hur mycket bättre är det? Jo, för varje portion nötfärs du lagar kan du laga hela sju portioner kycklingfärs med samma klimatpåverkan!  

Mycket protein

Kyckling är ju rena hälsomaten! Kycklingfärs har både högre proteinhalt (20 gram per 100 gram) och lägre fetthalt (5-7% per 100 gr) än färs gjord på annat kött. Nötfärs, som anses mager, ligger på samma proteinmängd och har en fetthalt på 10-15% per 100 gram. Ju mer fett färsen innehåller, desto mindre protein innehåller det. Därför innehåller fläsk- och lammfärs, som båda har en fetthalt som ligger på mellan 12-20% per 100 gram, 17-18 gram protein per 100 gram.

Lätt att variera

Kycklingfärs är lätt att variera och lätt att byta ut i klassiska färs-favoriter. Varför inte göra fredagstacosen på kycklingfärs, prova pasta pollo bolognese eller saftiga kycklingköttbullar med sås och lingon? Kycklingfärsen är dessutom en höjdare i all typ av asiatisk mat och funkar utmärkt med kryddiga bbq-smaker.

Artiklar (1554)

Storkok!

Kyckling i matlåda

Goda recept med kyckling som inte bara passar som matlåda utan även går att tillaga i matlådan.

Smakrikt!

Koka kycklingbuljong - så gör du din egen!

Släng inte skrovet som blir kvar av din kyckling, koka din egen mustiga kycklingbuljong av resterna istället! Vi berättar hur du gör din egna kycklingbuljong och guidar dig steg för steg.

Godare & mörare kött!

Innertemperatur

Här hittar du den perfekta innertemperatur för just din köttdetalj.

Matskola

Grilla hamburgare

Vi har samlat smarta tips och trix som gör din grillade hamburgare riktigt saftig och god.

Matskola!

Stycka kyckling

Här ger vi en steg-för-steg beskrivning av hur du styckar kyckling. Lycka till!