Hel kyckling med rosmarin- och citronsmör

Betyg 4.7 av 5.
167 personer har röstat
48
Hel kyckling med rosmarin- och citronsmör

Gör en hel kyckling i ugnen, sköter sig själv medan du gör annat. Som till exempel dreglar av dofterna av det drömmiga kryddsmöret med sardeller, rosmarin och citron som gör kycklingen sällskap där inne. Snart är maten klar!

Hel kyckling med rosmarin- och citronsmör

Ingredienser

4 portioner

Rosmarin- och citronsmör

5   finhackade sardeller
4   vitlöksklyftor
1   stor citron skalet av hela och saften från halva citronen
2 msk  finhackad färsk rosmarin
100 g  rumsvarmt smör
salt
nymalen svartpeppar

Kyckling

1   hel kyckling
flingsalt
svartpeppar
3   gula eller röda lökar
kvistar färsk rosmarin

Till servering

pressad potatis
grönsallad

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör.
Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkproteinfritt margarin.

Recept och bild i samarbete med Kronfågel.

Gör så här

Tips

Gör gärna en sås på skyn som bildas i botten på ugnsformen tillsammans med lite grädde.

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 4.7 av 5.
167 personer har röstat

Kommentarer

Varför så mycket tjafs hit å dit. Vill ha kycklingen stek som den är. Till sallad eller bara äta den som den är.

Roland

2024-07-17

Tänkte servera detta med klyftpotatis. Ur effektivitetssynpunkt vore det oerhört tillfredsställande om jag kunde göra potatisen i ugnen samtidigt som kycklingen. Vad tror ni om det? Och hur gör jag? Har varmluftsugn om det hjälper!

Cecilia

2024-07-14

Hej Cecilia! Jag förstår din tanke på effektivitet, men det blir nog ändå svårt att få till det bra. Visst du kan tillaga potatisen i en separat ugnsform bredvid kycklingen, men på bara 175 grader är risken stor att den inte blir så krispig (får stekyta) som man kanske förväntar sig av klyftpotatis. Så du får själv göra en liten avvägning. Normalt rekommenderar vi 225 grader i 25 minuter för klyftpotatis. Vänliga hälsningar Harriet

Redaktionen

2024-07-15

Underbart gott. skadar inte att öka mängden på allt. Så mumsigt och fräscht med citronsmaken

Frida

2024-03-13

Näringsvärde per portion

Energi4551 KJ / 1086 kCal
Fett76 g
Salt3 g
Kolhydrater8 g
Protein93 g

Klimatguide

0 - 0,5 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Testa liknande recept

Hel kyckling i ugn med rostad mandelpotatis och citronsky
Betyg 3.6 av 5.
16 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Fransk bondsallad med kyckling
Betyg 4.4 av 5.
18 personer har röstat
Under 30 min att tillaga
Vårig kyckling
Betyg 5 av 5.
1 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Helstekt Bosarpkyckling fylld med ingefära och äpple
Betyg 4.4 av 5.
7 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Helstekt kyckling med gräddsås, inlagd gurka och gelé
Betyg 4.6 av 5.
12 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Friterade kycklingvingar med krassemajonnäs
Betyg 5 av 5.
1 personer har röstat
Över 60 min att tillaga