Smakrikt!

Koka kycklingbuljong - så gör du din egen!

Släng inte skrovet som blir kvar av din kyckling, koka din egen mustiga kycklingbuljong av resterna istället! Vi berättar hur du gör din egna kycklingbuljong och guidar dig steg för steg.

Så gör du din egna kycklinbuljong steg för steg!

Att göra din egen kycklingbuljong kräver lite pill men är så värt det för det goda slutresultatet. Tillagningstiden är cirka 1-2 timmar och vi guidar dig steg för steg nedan!

  1. 1. Det här behöver du:

    • Skrovet från en hel kyckling
    • Rapsolja att fräsa skrovet i
    • 3,5 liter vatten
    • 2 gula lökar, 2 morötter, 2 stjälkar selleri, 2 palsternackor eller en bit rotselleri
    • 4 vitlöksklyftor, 4-5 timjanskvistarm 4-5 kvistar persilja, 3 lagerblad och
      1/4 tsk hela svarta pepparkorn
  2. 2. Dela grönsakerna

    Skär upp alla grönsaker i grova bitar. Rosta grönsaker och kycklingskrovet med lite olja, örter och kryddor i en stor kastrull på hög värme i ca 5 minuter. Rör om då och då.

     

  3. 3. Låt sjuda

    Slå på vattnet och låt buljongen koka upp på medelvärme. Sänk till låg temperatur och låt sjuda tills hälften av vätskan kokat bort. Skumma av under tiden.

  4. 4. Frys in

    Låt svalna. Sila sedan buljongen så att en klar vätska återstår. Ställ i kylskåp 2 timmar och skeda sedan bort fettet som eventuellt lagt sig på ytan. Frys in buljongen i mindre portioner.

Artiklar (1570)

Variera mera

Upptäck kycklingfärs

Kycklingfärs är mer hälsosam och klimatsmart än vanlig köttfärs. Så lyckas du!

Lättare än du tror

Koka egen buljong

Att koka egen buljong kan vara enklare än du tror. Här ger vi tipsen för godaste buljongen