Upptäck kycklingfärs
Kycklingfärs är mer hälsosam och klimatsmart än vanlig köttfärs. Så lyckas du!
Intresset för ekologisk mat fortsätter att öka, vilket får allt fler svenska bönder att ställa om. Här förklarar vi varför det är bra att välja ekologisk kyckling.
Tips: här hittar du alla våra recept med kyckling!
KRAV-certifikatet innebär tydliga regler för odlingar, djurhållning och även för arbetsmiljön. Enligt reglerna ska tex minst hälften av djurens foder produceras på gården och gödseln spridas på åkrarna.
Kycklingar som föds upp ekologiskt ska kunna gå fritt inomhus och ha möjlighet att vistas utomhus på dagarna. – Kycklingarna får frisk luft och dagsljus.
Ofta används en ras som växer långsammare och lever i ca 70 dagar, vilket är dubbelt så länge som kycklingar i konventionella uppfödningar. En ekokyckling väger ungefär 3 kilo vid slakten och runt 2 kilo när den ligger i kyldisken, vilket är ungefär det dubbla jämfört med vanlig kyckling.
En tvåkilos ekologisk kyckling har en djupare smak och köttet har mer struktur, eftersom fåglarna rör sig mer och använder sina muskler.
Kostnaden för att föda upp en ekologisk kyckling är 3–4 gånger högre. Det beror bland annat på att fåglarna lever längre. De äter ett dyrare, ekologiskt foder och det behövs mer golvyta för varje fågel.
Kycklingfärs är mer hälsosam och klimatsmart än vanlig köttfärs. Så lyckas du!
Här är fem varor att börja att köpa ekologiskt om du kan.
Lär dig att rimma kyckling och kött för djupare smak och saftigare kött!
Här hittar du den perfekta innertemperatur för just din köttdetalj.
Här är märkningarna du ska titta efter för en godare kyckling och middagsrecept att prova.
Släng inte skrovet som blir kvar av din kyckling, koka din egen mustiga kycklingbuljong av resterna istället! Vi berättar hur du gör din egna kycklingbuljong och guidar dig steg för steg.
Goda recept med kyckling som inte bara passar som matlåda utan även går att tillaga i matlådan.
Att helsteka kyckling är gott men lite pilligt, vi guidar dig steg för steg!