Bild laddas
Fira med grillade favoriter

Hamburgarens dag

Den 28 maj firar vi hamburgarens dag eller den Internationella burgardagen. Burgaren har funnits i flera hundra år men jakten på den perfekta hamburgaren kommer nog aldrig ta slut. Här bjuder vi på 10 grillade favoriter.
Tips! Se alla recept på grillade hamburgare.

10 grillade burgare som toppar listan

  1. 1. Cheeseburgare med rökig sås

    31
    3

    Med färs på högrev gör att den här burgaren blir extra saftig. Men inte nog med det! Den får också sällskap av en rökig BBQ whiskey sås och en het gurkrelish. Som tillbehör? Rostad sötpotatis så klart.

    Cheeseburgare med BBQ whiskey sauce och gurkrelish
  2. 2. Pulled pork-sliders

    35
    2
    Sliders är det amerikanska namnet på små hamburgare. Här fyller vi dem med läckert mör och smakrik pulled pork, alltså långsamt tillagad fläskkarré. Glöm inte att skeda över den fenomenala sås som bildas när köttet tillagas. Det är hela grejen!
    Pulled pork-sliders
  3. 3. Quinoaburgare med avokado och grillad paprika

    6
    2
    Saftiga och galet goda quinoaburgare med avokado som får en extra smakskjuts av grillad paprika. Tunt skivad lök blir extra krispig efter isvattenbad. Dessa matiga vegoburgare kommer att bli hela familjens favorit i sommar.
    Quinoaburgare med avokado och grillad paprika
  4. 4. Den ultimata hamburgaren

    162
    0
    Gör den ultimata hamburgaren med Santa Marias nya krydda Natural Umami som får alla smaker att explodera i munnen. Tomat, parmesanost och shiitakesvamp är naturligt rika på umami och förstärker upplevelsen ytterligare. Receptet kommer från Santa Maria.
    Den ultimata hamburgaren
  5. 5. Laxburgare med ingefärsmajo

    36
    0
    Trött på vanliga hamburgare? Prova en variant med saftig laxfärs förstärkt med indiska smaktoner av garam masala. Den krämiga majonnäsen överraskar med pigg ingefära och gurksalladen bidrar med fin krispighet. Rosta gärna bröden före servering.
    Laxburgare med ingefärsmajo
  6. 6. Bön- och spenatburgare med solrosfrön och halloumi

    58
    1
    Fantastiskt mumsig vegetarisk burgare på stora vita bönor, spenat, solrosfrön och halloumi. Servera med en vackert grön guacamole med hett sting från picklad chili, krämig srirachamajonnäs och knapriga rotfruktschips på toppen.
    Bön- och spenatburgare med solrosfrön och halloumi
  7. 7. Hamburgare med karamelliserad lök

    5
    1
    Karamelliserad lök är hejdlöst gott i hamburgare, och inte svårt att få till i stekpannan. Det behövs inget socker utan låt istället den naturliga sötman i löken komma fram. Med det grillade köttet tillsammans med löken, osten och de övriga tillbehören kan du servera den perfekta hamburgaren. Läckert och (tycker i alla fall vi) oemotståndligt!
    Hamburgare med karamelliserad lök
  8. 8. Halloumiburgare med avokado

    5
    3
    Halloumi och avokado i finstämt smaksällskap med jalapeño och rostad paprikamajonnäs. Den tunt strimlade silverlöken görs extra krispig av ett välgörande isbad. Majonnäsen lyfts till nya höjder av den grillade paprikan. Smakerna höjer varandra och gör denna burgare till en framtida klassiker.
    Halloumiburgare med avokado
  9. 9. Sliders med tomataioli

    4
    0
    Sliders, eller minihamburgare, passar perfekt till minglet, buffén eller som plockmat framför teven. De små burgarna serveras här med hemmagjord tomataioli, tomat, rostad lök och krispig sallad.
    Sliders med tomataioli
  10. 10. Hamburgare med krämig äppelsallad, tomat- och gurkspett

    2
    3
    Hamburgare kan varieras i oändlighet. Det viktiga är att du grillar den varsamt. Se till att köttet är rumstempererat och salta efteråt. Lägg inte för mycket på burgaren utan servera gärna en del av grönsakerna bredvid, varför inte på ett snyggt spett?
    Hamburgare med krämig äppelsallad, tomat- och gurkspett
Hamburgarkuriosa

Att äta en hamburgare är inte bara att bita tag i en gudomligt god skapelse, det är också en bit av kulturhistoria. Egentligen vet man inte till hundra procent var hamburgaren har sitt ursprung men spekulationer säger att nötfärsbiffen kom till så tidigt som på 1800-talet.

Hamburgaren fick riktig status i USA i början på 1900-talet och det var egentligen där hamburgertrenden startade på riktigt – då i konkurrens med varmkorven. Det var också i USA som snabbmatkedjorna Burger King och McDonald’s etablerades då det blev en stor efterfrågan på just snabbmat.

I Sverige dröjde det dock innan hamburgaren fick ett riktigt erkännande. Och det var ingen mindre än Prins Bertil som 1957 fick sätta sina tänder i en saftig hamburgare från hamburgerbaren Burger-Grill i Helsingborg. Ett startskott för burgarhistorian i Sverige – och den lär fortsätta i många år till. 

Du kanske också gillar...

Skapa din drömburgare!

Hemmagjorda hamburgare

Hitta det bröd, burgare, dressing, ost och topping som blir din ultimata burgare!
Bild laddas
Recepttips!

6 läckra burgare utan kött

Här tipsar vi om 6 burgare utan kött som garanterat får smaklökarna att dansa.
Bild laddas
Fågel, fisk eller mittemellan-burgare?

Smarriga och klimatsmarta burgare

Här tipsar vi om smarriga alternativ till den klassiska hamburgaren. Gott och klimatsmart!
Bild laddas
Matskola

Grilla hamburgare

Vi har samlat smarta tips och trix som gör din grillade hamburgare riktigt saftig och god.
Bild laddas
Fräscht och gott!

Världens godaste fiskburgare

Japp, vi vågar påsta att detta är världens godaste fiskburgare. Vilken blir din favorit?
Bild laddas
Bättre burgare!

Recept på riktigt goda burgare

Vi tipsar om riktiga favoritburgare för alla smaker! Allt från vegetarisk till klassisk.
Bild laddas
Gott till burgare!

Tillbehör till hamburgare

Här hittar du 10 goda tillbehör du måste testa.
Bild laddas
Hamburgare!

9 recept på nyttigare burgare

Här är nyttigare recept på en av världens populäraste rätter - burgaren.
Bild laddas
Grillguide

Grilla köttet perfekt

Äntligen dags för grillskola! Vi guidar dig så att du aldrig misslyckas med att köttet.
Bild laddas