Den 28 maj firar vi hamburgarens dag eller den Internationella burgardagen. Burgaren har funnits i flera hundra år men jakten på den perfekta hamburgaren kommer nog aldrig ta slut. Här bjuder vi på 10 grillade favoriter.
Tips! Se alla recept på
grillade hamburgare.
Med färs på högrev gör att den här burgaren blir extra saftig. Men inte nog med det! Den får också sällskap av en rökig BBQ whiskey sås och en het gurkrelish. Som tillbehör? Rostad sötpotatis så klart.
Att äta en hamburgare är inte bara att bita tag i en gudomligt god skapelse, det är också en bit av kulturhistoria. Egentligen vet man inte till hundra procent var hamburgaren har sitt ursprung men spekulationer säger att nötfärsbiffen kom till så tidigt som på 1800-talet.
Hamburgaren fick riktig status i USA i början på 1900-talet och det var egentligen där hamburgertrenden startade på riktigt – då i konkurrens med varmkorven. Det var också i USA som snabbmatkedjorna Burger King och McDonald’s etablerades då det blev en stor efterfrågan på just snabbmat.
I Sverige dröjde det dock innan hamburgaren fick ett riktigt erkännande. Och det var ingen mindre än Prins Bertil som 1957 fick sätta sina tänder i en saftig hamburgare från hamburgerbaren Burger-Grill i Helsingborg. Ett startskott för burgarhistorian i Sverige – och den lär fortsätta i många år till.