Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

60 MIN | Medel

Cheeseburgare med BBQ whiskey sauce och gurkrelish

Färs på högrev ger extra saftiga och smakrika burgare – precis som på ett riktigt schyst hamburgerhak. Men självklart går det bra med vanlig nötfärs också. Numera finns det olika sorters färdigskivad ost att lägga på burgaren, variera med ädelost nästa gång!

Detta är ett recept från Buffé nr 5, 2016
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. BBQ-sås: Börja med BBQ-såsen. Blanda senap, socker, muscovadosocker, vinäger, chilipeppar, svartpeppar, kajennpeppar och vatten i en liten kastrull.
  2. Koka upp under omrörning och låt sjuda ca 20 minuter utan lock.
  3. Tillsätt soja och smör. Sjud ytterligare ca 10 minuter. Tillsätt whiskyn. Ställ åt sidan och låt kallna.
  4. Burgare: Knaperstek baconet. Låt rinna av på hushållspapper. Bryt i grova bitar.
  5. Dela färsen i 4 delar och forma till biffar (för 4 port). Krydda med salt och peppar.
  6. Gurkrelish: Tärna saltgurkorna eller cornichonerna fint. Blanda med majonnäs, chilisås och några droppar tabasco. Förvara i kylen.
  7. Burgare: Grilla eller stek biffarna 5-8 minuter per sida. Pensla biffarna med BBQ-såsen runt om mot slutet. Lägg på osten. Rosta/grilla bröden.
  8. Lägg biffarna mellan bröden tillsammans med sallad, tomat, lök, bacon och gurkrelish.
  9. Till servering: Servera burgarna med mer BBQ-sås vid sidan av och gärna Rostade sötpotatisklyftor.

Näringsberäkningen är utan tillbehör (potatis).

För alla

Gör glutenfri: välj glutenfritt hamburgerbröd.
Gör laktosfri: välj lagrad ost, laktosfritt matfett och lämpligt bröd.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkfritt ostalternativ, matfett och bröd.
Gör äggfri: kontrollera innehållet i hamburgerbrödet, välj äggfri majonnäs till gurkrelishen.

Tips

Det blir en stor sats av bbq-såsen med whisky i, det som blir över går utmärkt att spara i kylen och använda vid ett senare tillfälle. Vill man kan man också halvera receptet på såsen.

Ingredienser

Portioner: 4
BBQ whisky sauce
  • 2 1/2 dl senap
  • 1 1/4 dl strösocker
  • 1/2 dl mörkt muscovadosocker
  • 1 1/2 dl äppelcidervinäger
  • 2 msk chilipeppar
  • 1 tsk malen svartpeppar
  • 1 krm kajennpeppar
  • 1/2 dl vatten
  • 1 tsk japansk soja
  • 2 msk smör
  • 4 tsk rökig whisky
Burgare
  • 1 paket bacon (à 140 g)
  • 500 g högrevsfärs
  • flingsalt
  • nymalen svartpeppar
  • 4 skivor cheddarost (eller ädelost)
  • 4 hamburgerbröd
  • 4 salladsblad
  • 4 tomatskivor
  • 4 skivor gul lök
Gurkrelish
  • 2 medelstora saltgurkor (eller cornichons, 2 saltgurkor motsvarar 8-10 cornichons)
  • 1 dl majonnäs
  • 1/2 dl chilisås
  • tabasco
Till servering
  • rostad klyftpotatis (gärna sötpotatis, se länk under steg 9)
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 4404 kJ / 1053 kCal