Massor av småblad!
Guide
Vi guidar dig genom krispiga, späda, gröna småblad som mâche, ruccola och mangold.
Grönkålspasta, grönkålschips, panzanella med grönkål, grönkålspaj eller en otroligt god halloumilasagne med grönkål. Här listar vi supergoda recept med grönkål och tipsar om hur du ska göra för att få ut det bästa av grönkålen.
Här hittar du alla våra recept med grönkål.
Alla gillar väl massage? Nä men skämtåsido: Grönkål har grova och sträva blad som kan kännas svåra att tugga när den är rå. Genom att massera den med exempelvis olivolja, vinäger och salt bryts cellstrukturen ner, vilket gör bladen mjukare och mer lättätna, mindre bittra i smaken, och mer smakrika.
Ja, du kan absolut frysa in grönkål – och det är både enkelt och smart!
Att förvälla grönkål är enkelt. Så här gör du steg för steg:
Så mycket passar till grönkål. I en god pasta, i en paj, till en citrussallad eller varför inte i en soppa?
Lyxig pizza som är enkel att göra med färdig smördeg. Bred på crème fraiche och toppa med grönkål, getost och torkade tranbär. Bjud som förrätt eller tilltugg till fördrinken.
Grönkålspaj med valnötter är perfekt på julbordet och bjuder på en härlig smakblandning. Gör en pajdeg och fyll med grönkål, rödlök, cheddarost, valnötter och äggstanning. Grädda pajen i ugn och sen är det bara att njuta av smakerna.
En god grönkålssallad som passar in strålande på exempelvis julbordet! Salladen består av russin, grönkål, apelsin, äpple och valnötter och serveras bäst med en god dressing av honung, citronjuice, olivolja och apelsinjuice till.
Att använda halloumi i lasagne är ett genidrag! Prova vårt recept på halloumilasagne med grönkål eller brysselkål, den är enkel att göra och oemotståndligt god. Dessutom: perfekt att laga med julens rester.
Grönkålspasta är enkelt att laga och gott att äta. Den här pastan görs med bland annat bananschalottenlök, vitlök, grönkål, smör, vin och grädde, och pricken över i:et parmesan som vänds ner på slutet. Slurp!
Sväng ihop en fantastisk vardagmiddag på runt 30 minuter. Bulgursalladen får en härlig färg och smak av saffran, vitlök, chili och grönkål. Torka av laxbitarna och stek hastigt i het panna för fin yta – sänk värmen och stek klart ca 2 minuter på varje sida. Enkelt och fantastiskt gott!
En lapsang souchong-dressing ger här en rökig twist till en klassisk cobbsallad. Lapsang souchong är ett svart te med mycket smak. Låt gärna dressingen stå och dra för att smakerna ska utvecklas.
Panzanella är en italiensk sallad som kännetecknas av de goda stora bitarna bröd. Prova en vintrig variant med rostad sötpotatis, ädelost, dadlar, mandel och grönkål.
Njut av grönkålschipsen som tilltugg, nyttiga chips eller som ett tillbehör. Grönkålschips blir härligt frasiga och krispiga när du rostar dem i ugnen med bara lite olja, salt och peppar. Pröva gärna och smaksätta oljan innan du masserar in den i kålen.
Grönkål är en fantastisk råvara som kan anta många olika former. Genom att stuva den med grädde och smaksätta med vällagrad ost har du ett lyxigt tillbehör till det mesta. Julskinkan, köttbiten, vegobiffarna… Det är bara fantasin som sätter gränserna!
Vad är det som gör grönkålen så omtalad om sina nyttigheter? Här har du svaren!
Grönkål är en riktig C-vitaminbomb! 100 gram grönkål innehåller ungefär 50% mer vitamin C än samma mängd apelsin.
Grönkål är kalorifattigt men mättar bra och är därför bra livsmedel för den som vill hålla vikten.
Grönkål innehåller fibrer som magen blir glad av.
Den starkt gröna färgen indikerar ett högt antioxidantinnehåll som kan neutralisera fria radikaler som bildats i kroppen.
Grönkål innehåller en hel del folsyra. 100 g grönkål tillgodoser ungefär 25% av dagsbehovet hos en vuxen (20% för en gravid kvinna). Lite baljväxter, fullkornsprodukter och jordgubbar på det så är du i hamn!
Guide
Vi guidar dig genom krispiga, späda, gröna småblad som mâche, ruccola och mangold.
Här delar vi med oss av kul kunskap, smarta tips och 8 goda recept med fänkål.
Matskola!
Världens gulligaste kål. Här får du veta allt om den!
Guide
Allt du behöver veta om vitkål! Vi gör en djupdykning i den krispiga kålens värld och bjuder på härliga recept med vitkål i fokus. Vad sägs om de japanska vitkålspannkakorna okonomiyaki?
Ät mer grönt
Alla borde älska blomkål! Matnyttig information och mumsiga recept.
Guide
Följ med på en djupdykning i brysselkålens värld.
Ät mer grönt!
Vad är det som gör grönkålen så nyttig? Det har vi tagit reda på. Dessutom 5 goda recept!
Mythbusting!
Står du och häller honung rätt ner i strupen pga förkylning? Läs då den här artikeln.
Matskola
Surkål är gott, miljösmart och busenkelt att göra själv. Se hur du gör, steg för steg!