Världens gulligaste kål. Vackert gröna och lila till färgen och framodlad som en korsning mellan brysselkål och grönkål. Med sin lätt nötiga smak är de goda med lite smör och salt. Flower sprouts, eller brysselkålsblomma som de också kallas, är just nu som allra bäst.
Tips: här är allt du behöver veta om kål!
Vi har samlat fakta och tips om den gulliga kålen. Allt från hur den förvaras bäst till hur länge den funnits i Sverige hittar du här!
Flower sprouts är en nykomling när det kommer till kål. Den började odlas så sent som 2010 i England, och i Sverige lanserades kålen 2014.
Svenska flower sprouts odlas mellan mitten av november till februari, men de går ofta att hitta i butik mellan oktober och mars.
Kålen får lätt tryckskador, så se till att hantera dem försiktigt när du bär hem dem från affären, då håller de sig fina längre.
Flower sprouts går fint att förodla inomhus i tråg från och med mars. När sista frosten varit kan du flytta ut plantan. Om du vill så kålen utomhus på direkten kan du göra det från slutet av april. Se bara till att skydda den späda kålen från kålflugor med ett nät eller annat skydd.
Förvara alltid flower sprouts kallt, i 2–4 grader, och gärna i en påse så att de inte blir fuktiga från kylen. Här hittar du mer tips på hur du förvarar maten rätt!
Generellt innehåller kålgrönsakerna mycket vitaminer och mineraler. Många av de vanligaste sorterna innehåller C-vitamin, folsyra, kalcium och järn – vilket gör kål till en bra grönsak för alla – men kanske speciellt för kvinnor som kan lida brist på dessa ämnen.
Flower sprouts har en lätt nötig smak och passar perfekt att steka hastigt i smör, olivolja och lite salt. Eller varför inte servera i en rårissallad med linser och gremolata?
De går också fint att förvälla eller ugnsrosta, eller så plockar du bladen och äter dem råa i sallad med lite olivolja och citron eller en senapsvinägrett. Ugnsrostade passar de fint ihop med basilikapesto, lite riven lagrad ost eller bara som de är. Här tipsar vi om hur de bäst serveras till en ungspannkaka och äpple!
Självklart har vi också goda recept med flower sprouts som du bara måste testa!
Den vackra och fina kålen flower sprouts lagar du enkelt till med hjälp detta recept. Här serveras kålen vitlökstekt och i en god teriyakisås. Brysselkålsblomman – flower sprouts har en god smak av lite nötter och att toppa rätten med rostade sojabönor passar perfekt.
Vitlöksstekta flower sprouts med teriyakisåsFantastiskt god blir denna enkla och gröna rätt. Flower sproutsen, eller brysselkålsblomma som det också kallas, får koka i en buljong av tomatpesto och purjolök. Serveras gärna med ett gott bröd att doppa i den goda buljongen.
Flower sprouts i tomatbuljong med purjolök och basilikaDen lilla fina kålsorten flower sprouts kan du hitta svenskodlad under vinterhalvåret. En delikat grön- och lilafärgad kål som är perfekt att steka hel. I den här snabba kålrätten får sproutsen sällskap i pannan med rökig bacon och grädde. Rejäl vintermat som toppas med lingon.
Flowersprouts med rökt sidfläsk, grädde och lingonEn härlig pancettapasta med vitt vin går snabbt att svänga ihop och smakar utmärkt. Pancettan är härligt krispig och grädden gör rätten krämig. Servera med persilja och körsbärstomater.
Pancettapasta med vitt vin och persiljaEn krämig pasta är sällan fel. De salta räkorna gifter sig med den gräddiga såsen med textur från hjärtkål och smak av dill. Krydda efter smak med röd peppar och servera med al dente bavette.
Krämig räkpasta med rostad hjärtkålMed dessa vitaminspäckade drycker kan du danssa hela natten. Botten upp!
Vilken mat som kan sänka blodtrycket? Här är råvarorna som är bra för hjärtat.
Vi guidar dig genom krispiga, späda, gröna småblad som mâche, ruccola och mangold.
Sparrisen är ett säkert vårtecken! Här är fakta och härliga recept med vår favoritprimör.
Här delar vi med oss av kul kunskap, smarta tips och 8 goda recept med fänkål.
Kål är härlig mat att njuta av året om! Prisvärt, nyttigt och lätt att variera!
Den ultimata vegomenyn för dig som vill äta mer grönt. Vegetarisk mat är också lyxig!