Matskola!

Vad vet du om flower sprouts?

Världens gulligaste kål. Vackert gröna och lila till färgen och framodlad som en korsning mellan brysselkål och grönkål. Med sin lätt nötiga smak är de goda med lite smör och salt. Flower sprouts, eller brysselkålsblomma som de också kallas, är just nu som allra bäst.
Tips: här är allt du behöver veta om kål!

Visste du detta om flower sprout?

Vi har samlat fakta och tips om den gulliga kålen. Allt från hur den förvaras bäst till hur länge den funnits i Sverige hittar du här! 

  1. 1. Nykomling på marknaden

    Flower sprouts är en nykomling när det kommer till kål. Den började odlas så sent som 2010 i England, och i Sverige lanserades kålen 2014.

  2. 2. Odlas i Sverige

    Svenska flower sprouts odlas mellan mitten av november till februari, men de går ofta att hitta i butik mellan oktober och mars.

  3. 3. Hanteras försiktigt

    Kålen får lätt tryckskador, så se till att hantera dem försiktigt när du bär hem dem från affären, då håller de sig fina längre.

  4. 4. Odla hemma

    Flower sprouts går fint att förodla inomhus i tråg från och med mars. När sista frosten varit kan du flytta ut plantan. Om du vill så kålen utomhus på direkten kan du göra det från slutet av april. Se bara till att skydda den späda kålen från kålflugor med ett nät eller annat skydd.

  5. 5. Förvara kallt och torrt

    Förvara alltid flower sprouts kallt, i 2–4 grader, och gärna i en påse så att de inte blir fuktiga från kylen. Här hittar du mer tips på hur du förvarar maten rätt!

  6. 6. Näringsrika

    Generellt innehåller kålgrönsakerna mycket vitaminer och mineraler. Många av de vanligaste sorterna innehåller C-vitamin, folsyra, kalcium och järn – vilket gör kål till en bra grönsak för alla – men kanske speciellt för kvinnor som kan lida brist på dessa ämnen.

  7. 7. Nötig smak

    Flower sprouts har en lätt nötig smak och passar perfekt att steka hastigt i smör, olivolja och lite salt. Eller varför inte servera i en rårissallad med linser och gremolata?

  8. 8. Stek, förväll eller ugnsrosta

    De går också fint att förvälla eller ugnsrosta, eller så plockar du bladen och äter dem råa i sallad med lite olivolja och citron eller en senapsvinägrett. Ugnsrostade passar de fint ihop med basilikapesto, lite riven lagrad ost eller bara som de är. Här tipsar vi om hur de bäst serveras till en ungspannkaka och äpple!

Goda recept med flower sprouts

Självklart har vi också goda recept med flower sprouts som du bara måste testa!

  1. Vitlöksstekta flower sprouts med teriyakisås

    1. Vitlöksstekta flower sprouts med teriyakisås

    Betyg 5 av 5.
    2 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.

    Den vackra och fina kålen flower sprouts lagar du enkelt till med hjälp detta recept. Här serveras kålen vitlökstekt och i en god teriyakisås. Brysselkålsblomman – flower sprouts har en god smak av lite nötter och att toppa rätten med rostade sojabönor passar perfekt.

    Vitlöksstekta flower sprouts med teriyakisås
  2. Flower sprouts i tomatbuljong med purjolök och basilika

    2. Flower sprouts i tomatbuljong med purjolök och basilika

    Betyg 0 av 5.
    0 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.Receptet är ett klimartsmart val.

    Fantastiskt god blir denna enkla och gröna rätt. Flower sproutsen, eller brysselkålsblomma som det också kallas, får koka i en buljong av tomatpesto och purjolök. Serveras gärna med ett gott bröd att doppa i den goda buljongen.

    Flower sprouts i tomatbuljong med purjolök och basilika
  3. Flowersprouts med rökt sidfläsk, grädde och lingon

    3. Flowersprouts med rökt sidfläsk, grädde och lingon

    Betyg 0 av 5.
    0 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Den lilla fina kålsorten flower sprouts kan du hitta svenskodlad under vinterhalvåret. En delikat grön- och lilafärgad kål som är perfekt att steka hel. I den här snabba kålrätten får sproutsen sällskap i pannan med rökig bacon och grädde. Rejäl vintermat som toppas med lingon.

    Flowersprouts med rökt sidfläsk, grädde och lingon
  4. Pancettapasta med vitt vin och persilja

    4. Pancettapasta med vitt vin och persilja

    Betyg 2.5 av 5.
    2 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.

    En härlig pancettapasta med vitt vin går snabbt att svänga ihop och smakar utmärkt. Pancettan är härligt krispig och grädden gör rätten krämig. Servera med persilja och körsbärstomater.

    Pancettapasta med vitt vin och persilja
  5. Krämig räkpasta med rostad hjärtkål

    5. Krämig räkpasta med rostad hjärtkål

    Betyg 4.1 av 5.
    9 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.

    En krämig pasta är sällan fel. De salta räkorna gifter sig med den gräddiga såsen med textur från hjärtkål och smak av dill. Krydda efter smak med röd peppar och servera med al dente bavette.

    Krämig räkpasta med rostad hjärtkål

Artiklar (1555)

Guide

Massor av småblad!

Vi guidar dig genom krispiga, späda, gröna småblad som mâche, ruccola och mangold.

Efterlängtad primör

Sparris - oväntade fakta

Sparrisen är ett säkert vårtecken! Här är fakta och härliga recept med vår favoritprimör.

8 läckra recept

Härliga kålrätter

Kål är härlig mat att njuta av året om! Prisvärt, nyttigt och lätt att variera!

Köttfri fest

Vegetarisk nyårsmeny

Den ultimata vegomenyn för dig som vill äta mer grönt. Vegetarisk mat är också lyxig!