UNDER 45 MIN | Medel

Gräddstuvad grönkål med Västerbottensost

Grönkål är en fantastisk råvara som kan anta många olika former. Genom att stuva den med grädde och smaksätta med vällagrad ost har du ett lyxigt tillbehör till det mesta. Julskinkan, köttbiten, vegobiffarna… Det är bara fantasin som sätter gränserna!

Detta är ett recept från Buffé nr 12, 2016
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6-8 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Ta bort den grova stammen från grönkålen och strimla bladen.
  2. Fräs kålen i smöret i en stekpanna utan att det tar färg, ca 5 minuter.
  3. Tillsätt grädde och mjölk. Koka upp och låt sjuda ca 20 minuter, tills kålen mjuknat något.
  4. Ta från värmen. Tillsätt ost och muskot. Krydda med salt och peppar. 
  5. Servera gärna den gräddstuvade grönkålen till Porchetta med rostade skockor och brysselkål.

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av grädde, mjölk och matfett.
Gör mjölkproteinfri: byt ut grädde och mjölk mot soja-, havre-, eller risbaserad ersättningsprodukt. Välj mjölkproteinfritt ostalternativ och mjölkproteinfritt matfett.

Ingredienser

Portioner: 6-8
  • 400 g färsk grönkål
  • 2 msk smör
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk (3%)
  • 1 1/2 dl riven Västerbottensost
  • 1 krm riven muskotnöt
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm nymalen vitpeppar

Näringsvärde
Per portion

Energi 938 kJ / 224 kCal