Fräscha sallader till julbordet
Här har vi samlat några av våra fräscha och nyttiga favoritsallader till julbordet.
Krispiga, späda, gröna småblad som babyspenat, mâche, ruccola, finbladig grönkål och mangold. De förgyller din salladsupplevelse och finns i många olika sorter. Men vad skiljer sorterna åt och vilken används när? Vi guidar dig.
Tips: Här hittar du alla våra recept på sallad!
Heter egentligen vårklynne, men går även under namnet vintersallat eller franska mâche. Har en mild, nötig smak och används ofta i sallader, som smörgåstopping eller i grytor och stuvningar.
Småbladig sallat med starkt pepprig och rädisliknande smak som även kallas för senapskål. Kommer ursprungligen från Sydeuropa, men odlas idag även i Sverige under sommarsäsongen. Används i sallader eller som topping till exempelvis pasta och pizza.
Tillhör betsläktet och kallas även för romersk kål, stamspenat och spenatbeta. Odlas främst i Sydeuropa, men även i Sverige under sommarsäsongen. Till skillnad från andra betor äts bara mangoldens stjälk, vars smak påminner om spenat. Kan ätas både rå och tillagad.
En sprödare, mindre variant av grönkål som främst används färsk i sallader eller som ingrediens i smoothie. Innehåller flera viktiga vitaminer och antioxidanter.
Primörvarianten av spenat, med mindre, sprödare blad. Rik på C-vitamin och folat, samt innehåller även järn, magnesium och vitamin E. Äts både färsk i sallader och tillagad i grytor eller stuvningar.
Till festen passar det perfekt med en god paj på buffébordet! Prova vårt recept på en lakto-ovo vegetarisk paj med en fyllning av karamelliserad lök, oliver och getost. Pajen toppas med mandelspån innan den gräddas gyllene i ugnen.
Allt blir roligare i en skål, även falafel. Med kikärtsbollar, kokt bulgur, avokado, gurka och mandel blir denna bowl en fröjd både för ögat och magen. Turkisk yoghurt och koriander är två utmärkta smakkompisar till falafel och ger rätten en frisk och fräsch smak.
Ingefära, soja, sesamolja och risvinäger sätter smak på nyrostade rödbetor. En fräsch rödbetssallad med asiatiska smaker som kan serveras till t ex kyckling men som klarar sig alldeles utmärkt på egen hand. Toppa rödbetorna med cashewnötter och servera som färgstark grönrätt.
En vegovariant på klassikern pytt i panna med ugnsrostat grönt, halloumi och örtsmör. Här lagar vi den på blomkål, morot och potatis, men du kan självklart variera pytten med de grönsaker och rotfrukter du har hemma. Den tillhörande senapskrämen med äpple, honung och senap är helt oemotståndlig!
Pytt med en twist! Här gör vi pytt i panna med färsk gnocchi, strimlad falukorv, skuren grönkål och krispiga rostade hasselnötter. Servera med parmesan och senap. Snabbt, enkelt och en otroligt god vardagsrätt.
... ruccola började odlas i Sverige under 1400-talet, men bannlystes från klosterträdgårdarna efter att ha blivit klassad som ett afrodisiakum?
... mâchesallat kan skördas under snön, därav sitt namn vintersallat?
… röd mangold kan bytas ut mot rödbetsblast?
… finbladig grönkål är vanlig grönkål, men som plockas när den bara är några veckor gammal?
Här har vi samlat några av våra fräscha och nyttiga favoritsallader till julbordet.
Vi fördjupar oss i den söta lilla salladen och tar reda på spännande fakta och recept.
Sallad som tillbehör till fågel, fisk, kyckling eller ost hittar du här!
Här delar vi med oss av kul kunskap, smarta tips och 8 goda recept med fänkål.