Guide

Småblad

Krispiga, späda, gröna småblad som babyspenat, mâche, ruccola, finbladig grönkål och mangold. De förgyller din salladsupplevelse och finns i många olika sorter. Men vad skiljer sorterna åt och vilken används när? Vi guidar dig.
Tips: Här hittar du alla våra recept på sallad!

  • MÂCHESALLAT

    MÂCHESALLAT

    Heter egentligen vårklynne, men går även under namnet vintersallat eller franska mâche. Har en mild, nötig smak och används ofta i sallader, som smörgåstopping eller i grytor och stuvningar.
     

  • RUCCOLA

    RUCCOLA

    Småbladig sallat med starkt pepprig och rädisliknande smak som även kallas för senapskål. Kommer ursprungligen från Sydeuropa, men odlas idag även i Sverige under sommarsäsongen. Används i sallader eller som topping till exempelvis pasta och pizza.
     

  • RÖD MANGOLD

    RÖD MANGOLD

    Tillhör betsläktet och kallas även för romersk kål, stamspenat och spenatbeta. Odlas främst i Sydeuropa, men även i Sverige under sommarsäsongen. Till skillnad från andra betor äts bara mangoldens stjälk, vars smak påminner om spenat. Kan ätas både rå och tillagad.
     

  • FINBLADIG GRÖNKÅL

    FINBLADIG GRÖNKÅL

    En sprödare, mindre variant av grönkål som främst används färsk i sallader eller som ingrediens i smoothie. Innehåller flera viktiga vitaminer och antioxidanter.
     

  • BABYSPENAT

    BABYSPENAT

    Primörvarianten av spenat, med mindre, sprödare blad. Rik på C-vitamin och folat, samt innehåller även järn, magnesium och vitamin E. Äts både färsk i sallader och tillagad i grytor eller stuvningar.

Goda recept med småblad

  • Gräddad paj i en rund pajform med ruccola ovanpå

    Paj med karamelliserad lök och svarta oliver

    Till festen passar det perfekt med en god paj på buffébordet! Prova vårt recept på en lakto-ovo vegetarisk paj med en fyllning av karamelliserad lök, oliver och getost. Pajen toppas med mandelspån innan den gräddas gyllene i ugnen.

  • Skål med machesallat, syrad rödlök, falafel, gurka, avokado och hummus. Liten skål med yoghurt bredvid

    Falafelbowl med korianderyoghurt

    Allt blir roligare i en skål, även falafel. Med kikärtsbollar, kokt bulgur, avokado, gurka och mandel blir denna bowl en fröjd både för ögat och magen. Turkisk yoghurt och koriander är två utmärkta smakkompisar till falafel och ger rätten en frisk och fräsch smak.

  • Rektangulör ugnsform med rostade rödbetor toppad med färsta cashewnötter och röd mangold

    Rostade rödbetor med cashewnötter

    Ingefära, soja, sesamolja och risvinäger sätter smak på nyrostade rödbetor. En fräsch rödbetssallad med asiatiska smaker som kan serveras till t ex kyckling men som klarar sig alldeles utmärkt på egen hand. Toppa rödbetorna med cashewnötter och servera som färgstark grönrätt.

  • Ugnsform fylld med rotfrukter och halloumi. En skål med creme fraiche bredvid

    Halloumipytt med örtsmör och senapskräm

    En vegovariant på klassikern pytt i panna med ugnsrostat grönt, halloumi och örtsmör. Här lagar vi den på blomkål, morot och potatis, men du kan självklart variera pytten med de grönsaker och rotfrukter du har hemma. Den tillhörande senapskrämen med äpple, honung och senap är helt oemotståndlig!

  • Djup skål fylld med gnocci, falukorv och grönkål

    Pytt på gnocchi, falukorv och grönkål

    Pytt med en twist! Här gör vi pytt i panna med färsk gnocchi, strimlad falukorv, skuren grönkål och krispiga rostade hasselnötter. Servera med parmesan och senap. Snabbt, enkelt och en otroligt god vardagsrätt.

Visste du att...

... ruccola började odlas i Sverige under 1400-talet, men bannlystes från klosterträdgårdarna efter att ha blivit klassad som ett afrodisiakum?
... mâchesallat kan skördas under snön, därav sitt namn vintersallat?
… röd mangold kan bytas ut mot rödbetsblast?
… finbladig grönkål är vanlig grönkål, men som plockas när den bara är några veckor gammal?

Artiklar (1550)

Guide

Allt om hjärtsallad

Vi fördjupar oss i den söta lilla salladen och tar reda på spännande fakta och recept.

Färgglatt!

Sallad som tillbehör

Sallad som tillbehör till fågel, fisk, kyckling eller ost hittar du här!

I säsong

Matiga sallader

Dyk ner i goda recept på mättande sallader med höstigt tema.

Veganskt!

Veganska sallader

Här listar vi nio ljuvliga sallader som är helt veganska.