Allt du behöver veta om vitkål! Vi gör en djupdykning i den krispiga kålens värld och bjuder på härliga recept med vitkål i fokus. Vad sägs om de japanska vitkålspannkakorna okonomiyaki?
Tips! Här hittar du alla recept med vitkål.
Den krispiga vitkålen är C-vitaminrik och har ett runt huvud av tätt sittande grönvita blad runt en kort stam. Kålsorten förekommer i många klassiska svenska husmansrättersom kålsoppa, kåldolmar och kålpudding.
Var kålen har sitt ursprung är inte heltsäkert, men den var vanligt förekommande i Romarriket och sägs ha spridits till norra och västra Europa genom Julius Caesars fälttåg under 50-talet f.Kr.
När vitkålen är rå har den en pepprig, något besk smak men tillagad kan den bli både söt och nötig.
Tag bort de yttre bladen. Resten av vitkålen kan du antingen skölja genom att ta bort ett blad i taget och skölja det, eller genom att först strimla vitkålen och sedan skölja i ett durkslag.
I kylskåp, 2–4 grader, gärna i en plastpåse.
Okonomiyaki är en slags pannkaka på japanskt vis där en smet gjord på bland annat vitkål och ägg smaksätts med sesamolja och soja och steks gyllene. Pannkakorna toppas med koriander och salladslök och serveras med en sötsyrlig dippsås och chilimajonnäs.
Mini okonomiyaki - Japanska vitkålspannkakorSupersnabb råkostsallad som imponerar med ovanlig smaksättning. Den färdigskurna salladen får sin asiatiska touch av koriander, sesamolja, lime och soja. Toppa med knapriga sesamfrön.
Asiatisk morots- och vitkålssalladPad Thai är en av Thailands klassiska rätter och en storfavorit även här i Sverige. Nu kan du enkelt laga den hemma! Den är mild i smaken och garneras med koriander, lime och hackade jordnötter efter tycke och smak. Kanske en ny favorit att varva fredagstacosen med.
Pad ThaiKålpudding är en älskad husmansrätt som aldrig går ur tiden. Kombinationen av mjäll vitkål, blandfärs, sirap, soja, grädde och kalvfond går helt enkelt inte av för hackor. Bjud på klassiskt vis med rårörda lingon till. Kanske även en fräsch grönsallad.
Kålpudding (grundrecept)Ett härligt recept på klassiska kåldolmar. Du gör kåldolmarna av bland annat vitkål, grötris, mjölk, lök, blandfärs, ägg och sirap. Utsökt att servera med krämigt potatismos och rårörda lingon!
Klassiska kåldolmarHär delar vi med oss av kul kunskap, smarta tips och 8 goda recept med fänkål.
Vi guidar dig genom krispiga, späda, gröna småblad som mâche, ruccola och mangold.
Vi fördjupar oss i den förtjusande endivesalladen och lär oss om allt från tillagningssätt till förvaring och smakkompisar. Dessutom, goda recept med endive i fokus.
Här hittar du fakta, tips och recept med allas våran favortit kronärtskockan!
Vi guidar dig genom tomatsorter, användning och bjuder på goda recept med tomat i fokus!
Lär dig mer om den gröna godingen och laga mumsiga gurkrecept, från smashad gurka till gurksoppa.
Följ med på en fördjupning i den älskade knölens värld och frossa i härliga och goda recept med potatis i fokus.