Allt du behöver veta om vitkål! Vi gör en djupdykning i den krispiga kålens värld och bjuder på härliga recept med vitkål i fokus. Vad sägs om de japanska vitkålspannkakorna okonomiyaki?
Tips! Här hittar du alla
recept med vitkål.
Den krispiga vitkålen är C-vitaminrik och har ett runt huvud av tätt sittande grönvita blad runt en kort stam. Kålsorten förekommer i många klassiska svenska husmansrättersom kålsoppa, kåldolmar och kålpudding.
Var kålen har sitt ursprung är inte heltsäkert, men den var vanligt förekommande i Romarriket och sägs ha spridits till norra och västra Europa genom Julius Caesars fälttåg under 50-talet f.Kr.
När vitkålen är rå har den en pepprig, något besk smak men tillagad kan den bli både söt och nötig.
Tag bort de yttre bladen. Resten av vitkålen kan du antingen skölja genom att ta bort ett blad i taget och skölja det, eller genom att först strimla vitkålen och sedan skölja i ett durkslag.
I kylskåp, 2–4 grader, gärna i en plastpåse.