Guide

Vitkål

Allt du behöver veta om vitkål! Vi gör en djupdykning i den krispiga kålens värld och bjuder på härliga recept med vitkål i fokus. Vad sägs om de japanska vitkålspannkakorna okonomiyaki?
Tips! Här hittar du alla recept med vitkål.

Allt du behöver veta

Den krispiga vitkålen är C-vitaminrik och har ett runt huvud av tätt sittande grönvita blad runt en kort stam. Kålsorten förekommer i många klassiska svenska husmansrättersom kålsoppa, kåldolmar och kålpudding.

Var kålen har sitt ursprung är inte heltsäkert, men den var vanligt förekommande i Romarriket och sägs ha spridits till norra och västra Europa genom Julius Caesars fälttåg under 50-talet f.Kr.

Hur smakar vitkål?

När vitkålen är rå har den en pepprig, något besk smak men tillagad kan den bli både söt och nötig. 

Hur sköljer man vitkål?

Tag bort de yttre bladen. Resten av vitkålen kan du antingen skölja genom att ta bort ett blad i taget och skölja det, eller genom att först strimla vitkålen och sedan skölja i ett durkslag.

Förvara vitkål

I kylskåp, 2–4 grader, gärna i en plastpåse.

Extra gott att kombinera med vitkål

  • Smör
  • Apelsin
  • Getost
  • Honung

Goda recept med vitkål

  1. Mini okonomiyaki - Japanska vitkålspannkakor

    1. Mini okonomiyaki - Japanska vitkålspannkakor

    Betyg 4.4 av 5.
    74 personer har röstat
    Receptet har 11 kommentarer.

    Okonomiyaki är en slags pannkaka på japanskt vis där en smet gjord på bland annat vitkål och ägg smaksätts med sesamolja och soja och steks gyllene. Pannkakorna toppas med koriander och salladslök och serveras med en sötsyrlig dippsås och chilimajonnäs.

    Mini okonomiyaki - Japanska vitkålspannkakor
  2. Asiatisk morots- och vitkålssallad

    2. Asiatisk morots- och vitkålssallad

    Betyg 4.5 av 5.
    78 personer har röstat
    Receptet har 6 kommentarer.

    Supersnabb råkostsallad som imponerar med ovanlig smaksättning. Den färdigskurna salladen får sin asiatiska touch av koriander, sesamolja, lime och soja. Toppa med knapriga sesamfrön.

    Asiatisk morots- och vitkålssallad
  3. Pad Thai

    3. Pad Thai

    Betyg 4.1 av 5.
    474 personer har röstat
    Receptet har 53 kommentarer.Receptet är ett klimartsmart val.

    Pad Thai är en av Thailands klassiska rätter och en storfavorit även här i Sverige. Nu kan du enkelt laga den hemma! Den är mild i smaken och garneras med koriander, lime och hackade jordnötter efter tycke och smak. Kanske en ny favorit att varva fredagstacosen med.

    Pad Thai
  4. Kålpudding (grundrecept)

    4. Kålpudding (grundrecept)

    Betyg 4.5 av 5.
    1129 personer har röstat
    Receptet har 174 kommentarer.

    Kålpudding är en älskad husmansrätt som aldrig går ur tiden. Kombinationen av mjäll vitkål, blandfärs, sirap, soja, grädde och kalvfond går helt enkelt inte av för hackor. Bjud på klassiskt vis med rårörda lingon till. Kanske även en fräsch grönsallad.

    Kålpudding (grundrecept)
  5. Klassiska kåldolmar

    5. Klassiska kåldolmar

    Betyg 3.9 av 5.
    157 personer har röstat
    Receptet har 22 kommentarer.

    Ett härligt recept på klassiska kåldolmar. Du gör kåldolmarna av bland annat vitkål, grötris, mjölk, lök, blandfärs, ägg och sirap. Utsökt att servera med krämigt potatismos och rårörda lingon!

    Klassiska kåldolmar

Artiklar (1440)

Guide

Kungen av kål

Följ med på en djupdykning i savoykålens värld.

Guide

Massor av småblad!

Vi guidar dig genom krispiga, späda, gröna småblad som mâche, ruccola och mangold.

Guide

Endive

Vi fördjupar oss i den förtjusande endivesalladen och lär oss om allt från tillagningssätt till förvaring och smakkompisar. Dessutom, goda recept med endive i fokus.

Guide

Tomatsorter

Vi guidar dig genom tomatsorter, användning och bjuder på goda recept med tomat i fokus!

Guide

Gröna sköna gurka

Lär dig mer om den gröna godingen och laga mumsiga gurkrecept, från smashad gurka till gurksoppa.

Guide

Allt om potatis

Följ med på en fördjupning i den älskade knölens värld och frossa i härliga och goda recept med potatis i fokus.