När glöden är som bäst, det är då du lägger på grillmiddagens söta avslutning. Att grilla frukter och efterrätter är ett utmärkt sätt att använda det sista av kolens kraft. Gott, enkelt och sa vi att det är väldigt gott?
Frukt är perfekt att lägga på grillen. Värmen tar fram den söta smaken i frukterna och gör dem ännu saftigare. Välj frukter med ett fast kött som nektarin, persika, aprikos, ananas, mango och banan. Grillar du rabarber, jordgubbar eller andra bär så blir de bäst att lägga i folie.
Grilla en bit överbliven sockerkaka eller några munkar direkt på gallret för att få en härlig, varm och nybakad smak. Kombinera med bär och fluffig grädde.
Du kan också baka en kaka dirket på grillen genom att hälla smeten i en form eller gjutjärnspanna. Det är viktigt att hålla en jämn värme i grillen och lägg på locket - så kallad indirekt värme. En annan variant är att grilla en helt vanlig smulpaj i folie - supergott!
Med frukten i ett foliepaket får du inte samma grillkänsla, men däremot får du en större möjlighet att variera innehållet. Bär passar inte att lägga direkt på gallret, men gör sig utmärkt i ett foliepaket. Tillsätt smaker som lime, smör, socker och kryddor.
Dessertostar med hölje som camembert, chèvre och brie passar fint på grillen. Låt osten ligga på grillen i cirka två minuter på varje sida. Var försiktig med tiden så att inte osthöljet spricker. Servera med något sött som grillad frukt eller sylt.
Ananas är likt banan en riktig höjdare på grillen. Lägg till lite lönnsirap och en god glass, t ex med kokos, så har du en makalöst god dessert.
Här är en annan variant på grillad ananas som är lika enkel att göra som lyxig i smaken. Kombon söt ananas, fluffig chokladmousse och honungsgrillade nötter är svårslagen.
Bananen älskar att bli grillad och serverad med vaniljglass. Gott så, men ännu bättre blir det om du lägger till syrlig passionsfrukt, len kolasås och rostade kokoschips. En riktig succédessert!
Mer banan! Grilla och pimpa den med marshmallows, chokladsås och världens mest lättgjorda och barnsligt goda mjölkchokladmousse.
Har du testat att göra en kladdkaka på grillen? Om inte är det sannerligen dags. Det bästa är att den bakas under tiden ni äter. Hur smidigt? Och nämnde vi att den är himmelskt god också?
Smulpaj på grillen? Självklart! Förbered den här rabarberpajen smaksatt med vit choklad och frisk citron och ställ på grillen när middagen grillats klart. Blir mums med en klick grädde eller kula vaniljglass till.
Avsluta grillmiddagen med en happening! Smält rabarber i smör i en gjutjärnspanna på grillen eller på spisen. Häll över päronsprit och flambera.
Vem säger nej till chokladfondue? Inte vi i alla fall. Smält choklad varsamt på efterglöden, doppa därefter valfria frukter. Även marshmallows funkar fint. Barnsligt gott!
Gino är en riktig 90-talsklassiker som vi fortsätter att älska. Om hur kan man annat än älska? Ljuvliga varma frukter med smält vit choklad och glass. Det bästa är att denna efterrätt både är snabb och enkel. Och passar utmärkt att tillreda på grillen.
Snabbaste och fräschaste grilldesserten är den här ljumna fruktsalladen. Lägg bitar av ananas, mango och sockerkaka på grillen. Servera med vaniljkvarg, hallon och passionsfrukt.
Ta en genväg med färdigköpta munkar. Skiva, lägg på grillen och servera med färdig blåbärskvarg och färska bär. Frasigt, sött och jättegott!
Grillade päron, chokladsås med after eight, rostade nötter och till det en klick vispad grädde. Ja du hör ju, det här kan inte annat än bli himmelskt gott.
Persika på grillen? Absolut! Det är en fantastiskt god och somrig dessert som passar alla. Med mumsiga tillbehör som honung, lime och pistagenötter blir det en riktigt läcker smakfest. Servera gärna med fluffig vispgrädde. Några blad från citronmeliss på är både vackert och gott.
En fenomenal efterrätt som är en variant på den klassiska hajkbananen. Superenkel, snabb och otroligt god! Dessa enchiladas med choklad och banan är perfekta att tillreda på grillen.
Sötma och syra – kombinera sötman i den grillade frukten med syrliga smaker som lime och citron. För att inte få för skarp syra – finriv skalet och blanda med grädde, yoghurt, crème fraiche eller mascarpone. Och så lite sötma i form av honung för den perfekta smakkombinationen.
Fruktigt och hett – chili och ingefära är tacksamma kryddor som lirar fint ihop med grillade frukter som banan, ananas, plommon och rabarber.
Choklad – en given smakkompis till den grillade bananen. Om du vill kombinera rabarber med choklad är det den vita choklad du ska välja – den är mindre bitter och precis lagom söt till den lite syrliga rabarbern.
Örter – Använd gärna örter för att förhöja smakerna i frukten. Rosmarin passar bra till såväl ananas som äpplen och basilika gör sig fint jordgubbar.
Kolla status för eldningsförbud och vad som gäller i din kommun på krisinformation.se.