Bild laddas
Sommar

Grilla argentinskt i sommar

Kryddiga kycklingspett, rostad sötpotatis med getost, och grillad ananas - precis som i Argentina! I Argentina är grillning socialare, festligare och köttigare!
Tips: Här hittar du alla våra grillrecept!

Så grillar man i Argentina

I Argentina grillar man året om. Asado, som det kallas, är som en sorts ritual där det mesta får plats: glädje, familj, vänskap, tradition, fotboll och religion.

Argentinare lägger allt som ska ätas på grillen på en och samma gång. Sedan äter man maten i takt med att den blir klar. Så en asadomåltid börjar med kryddiga färska korvar och ”chinchulines” – inälvor – och fortsätter sedan med olika slags kött tillsammans med grillade grönsaker, sallad och bröd. Alla behöver inte äta allt där man sitter runt bordet. Istället får man tid att prata medan man väntar på sin favoritbit.

Argentinsk grillning

  • Lax i foliepaket med gorgonzola

    11
    1
    Finns det något enklare, och godare, än fisk i foliepaket? Genom att grilla fisken i folie håller den sig både hel och saftig, samtidigt som den här får massor av smak av gorgonzola, svartpeppar och persilja.
    Lax i foliepaket med gorgonzola
  • Sallad criolla med grillad lök och tomat

    7
    0
    Låt även salladen få smak av grillen! I den här salladen blandas grillad lök och tomat med en blandning av persilja, olja, salt och peppar. Somrigt och gott!
    Sallad criolla med grillad lök och tomat
  • Chimichurri med rökt paprika

    2
    1
    Chimichurri är en kryddstark sås som även passar bra som marinad till grillat kött, för extra smak och saftighet! Den här chimichurrin är gjord på bland annat oregano, rosmarin, bladpersilja, rökt paprikapulver och vitvinsvinäger.
    Chimichurri med rökt paprika
  • Rostad sötpotatis med getost och mynta

    10
    0
    Bjud på en lika somrig som magisk smakkombination av rostad sötpotatis, getost och mynta! Rätten är enkel att göra och passar bra att servera som en del av en huvudrätt eller som inslag på buffébordet.
    Rostad sötpotatis med getost och mynta
  • Grillat bröd med kryddsmör

    1
    0
    Vad vore en grillmåltid utan bröd? Den här baguetten delas på längden, grillas tills det blir frasigt och ackompanjeras av rumsvarmt kryddsmör.
    Grillat bröd med kryddsmör
  • Grillad ananas med dulce de leche

    4
    2
    Lägg ananas på grillen i sommar! Genom att grilla ananasen hel med skal behöver du inte vara rädd för att fruktköttet ska bli bränt. Du behöver inte heller oroa dig om skalet blir bränt – det påverkar inte fruktköttets smak. Servera den färdiggrillade ananasen i skivor och ringla över dulce de leche.
    Grillad ananas med dulce de leche
  • Kryddiga kycklingspett

    16
    0
    Riktigt god grillad kyckling är svår att motstå. Trä kycklingen på grillspett och marinera med en blandning av rökt paprikapulver, finrivet citronskal, citronjuice och vitlök. Så gott!
    Kryddiga kycklingspett
  • Grillade majskolvar med parmesan

    5
    0
    Majskolvar är ett måste på grillen och ett perfekt alternativ till kött. Majsens söta smak blir extra god ihop med denna blandning gjord på vitlök, rökt paprikapulver och parmesan!
    Grillade majskolvar med parmesan
Det här är asado

På grillen

  • Grillat bröd med kryddsmör
  • Grillade majskolvar med parmesan
  • Kryddiga kycklingspett
  • Lax i foliepaket med gorgonzola
  • Entrecote och salsiccia
  • Grillad ananas med dulche de leche

 

Tillbehör

  • Rostad sötpotatis med getost och mynta
  • Sallad Criolla med grillad lök och tomat
  • Chimichurri
Guide - Innertemperaturer

Blodigt 52–54˚C
– Nöt, lamm
Medium rare 55–60˚C
– Nöt, kalv, lamm
Medium 58–68˚C
– Nöt, kalv, lamm
Välstekt 70˚C
– Fläsk, kyckling, nöt, kalv, lamm

Använd en grilltermometer för att avgöra när köttet är klart. Tänk på att termometerns spets alltid ska vara placerad i mitten, där det är som tjockast. Undvik att skära i köttbiten för att se om det är klart, då går mycket av köttsaften förlorad.

Grillad ananas

Genom att grilla ananasen hel med skalet kvar behöver du inte vara rädd för att fruktköttet ska bli bränt! Du behöver inte heller oroa dig om skalet blir bränt - det påverkar inte fruktköttets smak.

Argentinsk grillskola
  1. Ha tålamod när du tänder grillen. Försök att undvika tändvätska eftersom maten kan ta smak.
  2. Börja med att göra en ring av tidningspapper och lägg i mitten, lägg därefter lite kolbitar,
    små, små torra träbitar och torrt gräs runt pappersringen.
  3. Tänd sedan på pappret och blås försiktigt. När det börjar ta sig lägg på mer kol tills du är nöjd med storleken på elden. Det är som ett slags ritual!
Tips!

Se till att köttet är rumstempererat innan du börjar grilla – det ger köttet bättre smak och struktur och minskar risken för att det ska bli segt.

Tid för grillning

Grillinspiration - 12 goda recept

Vi bjuder på grillinspiration på mat och goda tillbehör för alla smaker.
Bild laddas
Marinad!

Buffé testar marinad

Buffé har dykt ner i marinader och hur marinad påverkar resultatet och smaken.
Bild laddas
Söta smaker på grillen!

Grilla din dessert

Avsluta grillkvällen snyggt genom att grilla frukter och dessert. Gott, enkelt och snabbt!
Bild laddas

Grilla hel karré

Vi visar hur du med marinad, stekpåse och termometer förbereder en hel karré för grillen.
Bild laddas
Matskola

Rimma kyckling och kött

Lär dig att rimma kyckling och kött för djupare smak och saftigare kött!
Bild laddas
Den ultimata nattmaten

Grillad vickning

Är grillkvällen är en succé, timmen sen och magen tom? Då är det dags för vickning!
Bild laddas
Grillspett x8

Recept på grillspett

Grillspett - snabbgrillat, gott och barnvänligt! Servera med hemgjorda såser.
Bild laddas
Tips & recept

Så tillagar du råkorv

Här hittar du recept med råkorv och tips på hur du tillagar den på bästa sätt.
Bild laddas
Matskola

Grilla tonfisk i enkla steg med saftigt resultat

Vi har tagit fram de viktigaste stegen för att lyckas med grillad tonfisk - varje gång!
Bild laddas