Kryddiga kycklingspett, rostad sötpotatis med getost, och grillad ananas - precis som i Argentina! I Argentina är grillning socialare, festligare och köttigare!
Tips: Här hittar du alla våra
grillrecept!
I Argentina grillar man året om. Asado, som det kallas, är som en sorts ritual där det mesta får plats: glädje, familj, vänskap, tradition, fotboll och religion.
Argentinare lägger allt som ska ätas på grillen på en och samma gång. Sedan äter man maten i takt med att den blir klar. Så en asadomåltid börjar med kryddiga färska korvar och ”chinchulines” – inälvor – och fortsätter sedan med olika slags kött tillsammans med grillade grönsaker, sallad och bröd. Alla behöver inte äta allt där man sitter runt bordet. Istället får man tid att prata medan man väntar på sin favoritbit.
Blodigt 52–54˚C
– Nöt, lamm
Medium rare 55–60˚C
– Nöt, kalv, lamm
Medium 58–68˚C
– Nöt, kalv, lamm
Välstekt 70˚C
– Fläsk, kyckling, nöt, kalv, lamm
Använd en grilltermometer för att avgöra när köttet är klart. Tänk på att termometerns spets alltid ska vara placerad i mitten, där det är som tjockast. Undvik att skära i köttbiten för att se om det är klart, då går mycket av köttsaften förlorad.
Genom att grilla ananasen hel med skalet kvar behöver du inte vara rädd för att fruktköttet ska bli bränt! Du behöver inte heller oroa dig om skalet blir bränt - det påverkar inte fruktköttets smak.
Se till att köttet är rumstempererat innan du börjar grilla – det ger köttet bättre smak och struktur och minskar risken för att det ska bli segt.