Smarta förvaringstips!

Så förvarar du dina bär bäst

Vare sig dina bär är plockade i skogen, eller inköpta i butik så kan det vara bra att hålla koll på hur du kan öka hållbarheten och förvara de små vitaminbomberna på bästa sätt. Här är knepen som hjälper dig att hålla dina bär fräscha längre.
Här hittar du alla recept på bär.

Förvara blåbär

Antioxidanterna i blåbär hjälper oss att skydda cellerna i kroppen, och de hjälper även till med att förbättra vår syn och kognitiva förmåga. Ett sant mirakelbär. Så här gör du för att förvara blåbär bäst.

Frysa blåbär:

Blåbär är smidiga att förvara i frysen. Det är bara att lägga dem i en låda och frysa in.

Blåbär i kylen:

Blåbär förvaras bäst i kylen. Då håller de sig i regel fräscha i upp till en månad. Tänk på att undvika att skölja bären innan då de har ett skyddande lager som sköljs bort, vilket påverkar hållbarheten. 

Torka blåbär:

Blåbär går även bra att torka. Sätt ugnen på 50 grader och låt blåbären torka i några timmar (varierar beroende på hur länge de torkat i rumstemperatur) tills de har fått samma konsistens som ett russin. Förvaras sedan gärna mörkt och svalt. Torkade blåbär har en hållbarhet på flera månader.

Förvara jordgubbar

Det är något särskilt med svenska jordgubbar. Och det där särskilda vill vi såklart förvalta på bästa sätt. Se till att jordgubbarna förvaras kallt efter att de skördats. För bästa smak bör de vara rumstempererade. Tänk därför alltid på att ställa fram bären cirka en timme innan de ska ätas.

Frysa jordgubbar:

Frysta jordgubbar bör förvaras kallare än –17 grader. Skiva jordgubbarna innan frysning för bäst resultat. 

Jordgubbar i kylen:

Importerade jordgubbar har en längre hållbarhet och håller sig i regel fräscha i upp till tio dagar i kylen. Våra svenska jordgubbar bör dock ätas inom fem dagar.

Torka jordgubbar:

Det går bra att torka jordgubbar. Sätt ugnen på 50 grader, skiva jordgubbarna och lägg på en plåt. Efter 6-8 timmar är jordgubbarna torkade. De förvaras bäst i en lufttät burk och har en hållbarhet på flera månader. 

Förvara hallon

En sommarfavorit är våra kära hallon. De smakar bäst rumstempererade så se till att godbitarna tas ut ur kylen cirka fyra timmar innan servering. Undvik även att skölja bären då de kan bli mosiga i konsistensen.

Frysa hallon:

Hallon är lätta att frysa in. Frys in bären i en låda eller förpackning och ta ut när det är dags.

Hallon i kylen:

Färska hallon mår bäst i kylen. Vid obruten kylförvaring håller sig bären fräscha i upp till en vecka. 

Torka hallon:

Även hallon går bra att torka för en lång hållbarhet. Öppna upp bären så de får större torkyta och lägg in ugnen på 50° i ca 8 tim.

Förvara lingon

En väsentlig del av svensk husmanskost. Lingon är lätta att plocka och består till stor del utav bensoesyra som är lingonets naturliga sätt att konservera sig själv.

Frysa lingon:

Lingon klarar kyla bra och kan frysas in hela utan socker.

Lingon i kylen:

Lingon klarar sig även flera veckor i kylskåp utan att behöva konserverats på något sätt.

Torka lingon:

Ett annat sätt att få en lång hållbarhet på lingon är att torka dem. Lägg lingonen på en plåt på 60 graders värme i cirka 5 timmar. När de har en skrynklig russinkaraktär är de klara. Förvara sedan torrt och svalt med lock.

Förvara nypon

Nyponet är ett näringsrikt bär som är fylld av antioxidanter och C-vitamin. Det hjälper bland annat att minska hjärt & kärlsjukdomar och är bra för att stärka immunförsvaret.

Frysa nypon:

Nypon går bra att frysa in. Ett tips är att göra ett mos av det innan så är det lättare att ta fram och använda i matlagningen sen. 

Nypon i kylen:

Nypon går även bra att förvara i kylskåp och har en lång hållbarhet på upp till ett år.

Torka nypon:

Att torka nypon går bra och har en väldigt lång hållbarhetstid. Sköj, rensa och torka nyponen och sätt dem sedan i en ugnsplåt på 90 graders värme i cirka 8-10 timmar. Förvara de sedan i en burk i rumstemperatur. 

Frystorka bär

Att frystorka bär kan man oftast inte göra själv. Det kräver att man har möjlighet att frysa bären riktigt kallt (åtminstone -80 grader) för att sedan vakuumförpackas med pump.  

 

Artiklar (1533)

Maxa kryddhyllan!

Förvara kryddor

Vi grottar ner oss i hur man bäst ska förvara kryddor och ger dig tips för hur du ska göra!

För varmt & kallt!

Välj rätt termos

Vi hjälper dig att välja rätt termos vid olika tillfällen!

Mer av det goda

Frysa in bakverk

Här listar vi ett antal bakverk och sötsaker som går bra att frysa in.

Sommarens bär

Fakta om björnbär

Lär dig mer om sommarens favoritbär björnbär och få både intressanta fakta och söta recept