Bild laddas
Hållbarhet

Frys in skörden - och bevara alla nyttigheter

Äta i säsong? Ja tack! Men vill du äta jordgubbar i mars och tomater i november är ett hett tips att frysa in. Ofta behålls både näring, smak, textur och färg. Vi guidar dig i nedfrysningens iskalla värld.

Att äta färska tomater, jordgubbar och sparris året runt är inte hållbart. Tack gud för frysen, som gör att vi ka ta tillvara på godsakerna när de är som bäst! 

Säg frysta grönsaker och många börjar tänka på 80-talets majs-, paprika- och ärtblandning och känna kalla kårar längs ryggraden. Men frysta grönsaker kan vara så mycket mer än så. Genom att frysa frukt, bär och grönsaker bevaras näringen bättre än vid till exempel konservering. En färsk grönskar tappar näring från den sekund den skördas, men stoppa den i frysen och näringen konserveras fram till upptining.

Bevara, frys och tina på bästa sätt:

  1. 1. Frys ner snabbt

    Snabb nedfrysning ger bäst resultat.

  2. 2. Platt är rätt

    Genom att platta till paketet går både nedfrysning och upptining snabbare. Dessutom är det enklare att stapla i en full frys.

  3. 3. Styckfrys

    Bär och brödskivor är exempel på produkter som är perfekt att styckfrysa. Lägg ut bären på en bricka. Ställ i frysen och samla ihop i en påse när de är frysta.

  4. 4. Tina snabbt

    Även upptiningen bör gå undan. Tina i vatten för snabbast resultat.

Så fryser du skörden:

  1. 1. Spenat & mangold

    Lätt att odla. Skörda före blomning. Förväll lätt, krama ur vattnet och frys in i platta paket. Här hittar du alla recept med spenat

  2. 2. Jordgubbar

    Köp massor i juni eller när de är i säsong. Frys som de är och använd under året.Här hittar du alla recept med jordgubbar

  3. 3. Alla sorters bär

    Frys i lagom stora fryspåsar. Vissa bär kan tappa smak som fryst, exempelvis smultron. Här hittar du alla recept med bär

  4. 4. Tomat

    Frys som de är, hela. Perfekt att använda i tomatsås under vintern. Här hittar du alla recept med tomater.

  5. 5. Äpple och päron

    Kärna ur och klyfta. Frys in. Äpplen tappar sin krispighet i frysen, funkar fint till mos och paj. Här hittar du alla recept med äpplen och här hittar du allt om päron

  6. 6. Rabarber

    Skiva. Frys. Klart. Här hittar du alla recept med rabarber

  7. 7. Kryddor

    Basilika, koriander, salvia, gräslök och mynta går jättebra att hacka och frysa in. Så odlar du dina egna örter

  8. 8. Zucchini och pumpa

    Passar bäst att tillaga och purea före infrysning. Kan sen användas till soppa och som grytbas närsom!

    Här hittar du alla recept med zucchini och här hittar du allt om pumpa.

  9. 9. Avokado

    Den kanske inte växer i din trädgård, men om du kommer över fin avokado – skär i kuber och frys in. Här hittar du alla recept med avokado.

  10. 10. Kål

    Alla kålsorter förvälls lätt och fryses in. Grön- och svartkål att frysas som de är för att ta fram och göra chips senare under året. Mums! Här hittar du alla recept med den populära sorten grönkål.

Byta ut

Slut på vaniljsocker?

Här tipsar vi om bra alternativ till vaniljsocker i bakning.
Bild laddas
Bakbuddies

Bästa bakredskapen

Vi listar bakredskapen alla som bakar bör ha, både som proffsbagare och glad amatör.
Bild laddas

Enklaste middagen i tre steg

Att variera vardagsmaten behöver inte vara så svårt. Smaksatt crème fraiche ger variation!
Bild laddas
Kallt, svalt eller rumstempererat?

Vin & temperatur, guide för olika viner!

Rött, vitt, rosé eller mousserande vin - gör vinet rättvisa och servera i rätt temperatur!
Bild laddas
Goda tips!

Nyfiken på kefir?

Kefir är så mycket mer än frukost tillsammans med müsli och bär. Se våra användbara tips!
Bild laddas
Koll på vin!

Druvor till rött vin

Vi guidar dig bland fyra vanliga vindruvssorter som förädlas till röda viner.
Bild laddas
Hypad kaffedryck

TickTock-kaffe, vad är det?

Här berättar vi vad TikTok-kaffe är och hur du enkelt kan göra den populära kaffedrycken!
Bild laddas
Byta ut

Vad kan jag använda istället för vetemjöl?

Här tipsar vi om andra typer av mjöl du kan använda istället för vetemjölet.
Bild laddas
Historia och recept

Juldrycker

Hur uppstod julmusten? När började vi dricka glögg? Och vad är grejen med mumma till jul? Alla dessa frågor besvarar vi, och dessutom inspirerar vi till nya juldrycker att servera i jul.
Bild laddas