Hållbarhet

Frys in skörden - och bevara alla nyttigheter

Äta i säsong? Ja tack! Men vill du äta jordgubbar i mars och tomater i november är ett hett tips att frysa in. Ofta behålls både näring, smak, textur och färg. Vi guidar dig i nedfrysningens iskalla värld.

Att äta färska tomater, jordgubbar och sparris året runt är inte hållbart. Tack gud för frysen, som gör att vi ka ta tillvara på godsakerna när de är som bäst! 

Säg frysta grönsaker och många börjar tänka på 80-talets majs-, paprika- och ärtblandning och känna kalla kårar längs ryggraden. Men frysta grönsaker kan vara så mycket mer än så. Genom att frysa frukt, bär och grönsaker bevaras näringen bättre än vid till exempel konservering. En färsk grönskar tappar näring från den sekund den skördas, men stoppa den i frysen och näringen konserveras fram till upptining.

Bevara, frys och tina på bästa sätt:

  1. 1. Frys ner snabbt

    Snabb nedfrysning ger bäst resultat.

  2. 2. Platt är rätt

    Genom att platta till paketet går både nedfrysning och upptining snabbare. Dessutom är det enklare att stapla i en full frys.

  3. 3. Styckfrys

    Bär och brödskivor är exempel på produkter som är perfekt att styckfrysa. Lägg ut bären på en bricka. Ställ i frysen och samla ihop i en påse när de är frysta.

  4. 4. Tina snabbt

    Även upptiningen bör gå undan. Tina i vatten för snabbast resultat.

Så fryser du skörden:

  1. 1. Spenat & mangold

    Lätt att odla. Skörda före blomning. Förväll lätt, krama ur vattnet och frys in i platta paket. Här hittar du alla recept med spenat

  2. 2. Jordgubbar

    Köp massor i juni eller när de är i säsong. Frys som de är och använd under året.Här hittar du alla recept med jordgubbar

  3. 3. Alla sorters bär

    Frys i lagom stora fryspåsar. Vissa bär kan tappa smak som fryst, exempelvis smultron. Här hittar du alla recept med bär

  4. 4. Tomat

    Frys som de är, hela. Perfekt att använda i tomatsås under vintern. Här hittar du alla recept med tomater.

  5. 5. Äpple och päron

    Kärna ur och klyfta. Frys in. Äpplen tappar sin krispighet i frysen, funkar fint till mos och paj. Här hittar du alla recept med äpplen och här hittar du allt om päron

  6. 6. Rabarber

    Skiva. Frys. Klart. Här hittar du alla recept med rabarber

  7. 7. Kryddor

    Basilika, koriander, salvia, gräslök och mynta går jättebra att hacka och frysa in. Så odlar du dina egna örter

  8. 8. Zucchini och pumpa

    Passar bäst att tillaga och purea före infrysning. Kan sen användas till soppa och som grytbas närsom!

    Här hittar du alla recept med zucchini och här hittar du allt om pumpa.

  9. 9. Avokado

    Den kanske inte växer i din trädgård, men om du kommer över fin avokado – skär i kuber och frys in. Här hittar du alla recept med avokado.

  10. 10. Kål

    Alla kålsorter förvälls lätt och fryses in. Grön- och svartkål att frysas som de är för att ta fram och göra chips senare under året. Mums! Här hittar du alla recept med den populära sorten grönkål.

Artiklar (1443)

Mathistoria

Vad åt vi för mat på 90-talet?

Länge sedan men ändå inte – här har vi samlat 90-talsmaten som håller fanan högt än idag. Så sätt gaffeln i wok, gino och tiramisu och njut!

Svensk mathistoria

Mat på det sunda 1930-talet

Gymnastik, frisk luft och hälsosam mat var i fokus på 1930-talet. Och så var det poppis att hänga på mjölkbarer. Här bjuder vi på mathistoria och några klassiska rätter från ett årtionde som gick i sundhetens tecken.

Svensk mathistoria

Maträtter från 60-talet

Snabbris, minutvisp och engångsförpackningar. Nu ska det gå snabbt att laga mat!

Ingen press!

Laga vitlök

Hur lagar man bäst vitlök? Och varför ser vi så sällan en kock med vitlökspress i näven? ICA-kocken Niclas Rapp gav svar på tal när Månadens skörd pressade honom på allt om vitlöken, en av vår tids mest använda smaksättare.

Guide

Tomatsorter

Vi guidar dig genom tomatsorter, användning och bjuder på goda recept med tomat i fokus!

Fixa temat

Allt för 20-talsfesten

Festa som för 100 år sedan! Här är den kompletta guiden för 20-talet med experternas tips.