Äta i säsong? Ja tack! Men vill du äta jordgubbar i mars och tomater i november är ett hett tips att frysa in. Ofta behålls både näring, smak, textur och färg. Vi guidar dig i nedfrysningens iskalla värld.
Att äta färska tomater, jordgubbar och sparris året runt är inte hållbart. Tack gud för frysen, som gör att vi ka ta tillvara på godsakerna när de är som bäst!
Säg frysta grönsaker och många börjar tänka på 80-talets majs-, paprika- och ärtblandning och känna kalla kårar längs ryggraden. Men frysta grönsaker kan vara så mycket mer än så. Genom att frysa frukt, bär och grönsaker bevaras näringen bättre än vid till exempel konservering. En färsk grönskar tappar näring från den sekund den skördas, men stoppa den i frysen och näringen konserveras fram till upptining.
Bevara, frys och tina på bästa sätt:
Snabb nedfrysning ger bäst resultat.
Genom att platta till paketet går både nedfrysning och upptining snabbare. Dessutom är det enklare att stapla i en full frys.
Bär och brödskivor är exempel på produkter som är perfekt att styckfrysa. Lägg ut bären på en bricka. Ställ i frysen och samla ihop i en påse när de är frysta.
Även upptiningen bör gå undan. Tina i vatten för snabbast resultat.
Lätt att odla. Skörda före blomning. Förväll lätt, krama ur vattnet och frys in i platta paket. Här hittar du alla recept med spenat
Köp massor i juni eller när de är i säsong. Frys som de är och använd under året.Här hittar du alla recept med jordgubbar
Frys i lagom stora fryspåsar. Vissa bär kan tappa smak som fryst, exempelvis smultron. Här hittar du alla recept med bär
Frys som de är, hela. Perfekt att använda i tomatsås under vintern. Här hittar du alla recept med tomater.
Skiva. Frys. Klart. Här hittar du alla recept med rabarber
Basilika, koriander, salvia, gräslök och mynta går jättebra att hacka och frysa in. Så odlar du dina egna örter
Den kanske inte växer i din trädgård, men om du kommer över fin avokado – skär i kuber och frys in. Här hittar du alla recept med avokado.
Alla kålsorter förvälls lätt och fryses in. Grön- och svartkål att frysas som de är för att ta fram och göra chips senare under året. Mums! Här hittar du alla recept med den populära sorten grönkål.
Vad kan jag som gravid äta på kräftskivan? Vår dietist svarar på frågorna.
Vi slår nämligen direkt hål på myten om att halloumi bara ska grillas.
Fisk är både gott och nyttigt, men visste du att 90 procent av världens fiskbestånd är fullt utnyttjade eller överfiskade? Tur nog så finns det sätt att rädda våra hav!
Här är fem varor att börja att köpa ekologiskt om du kan.
Melon är en söt och fräsch frukt som gör sig ofantligt bra i maten. Vad sägs om melonsallad, melonsorbet eller melonspett? Här hittar du tips, fakta och recept med våra mest populära meloner.
Här hittar du tips på hur du lyckas med bullbaket och ett gäng goda fyllningar till bullarna.
Fira chokladbollens dag, den 11 maj, med några mumsiga favoriter.
Vi har frågat ICAs dietist Paula Frösell. Här hittar du svaren!