Hållbarhet

Frys in skörden - och bevara alla nyttigheter

Äta i säsong? Ja tack! Men vill du äta jordgubbar i mars och tomater i november är ett hett tips att frysa in. Ofta behålls både näring, smak, textur och färg. Vi guidar dig i nedfrysningens iskalla värld.

Att äta färska tomater, jordgubbar och sparris året runt är inte hållbart. Tack gud för frysen, som gör att vi ka ta tillvara på godsakerna när de är som bäst! 

Säg frysta grönsaker och många börjar tänka på 80-talets majs-, paprika- och ärtblandning och känna kalla kårar längs ryggraden. Men frysta grönsaker kan vara så mycket mer än så. Genom att frysa frukt, bär och grönsaker bevaras näringen bättre än vid till exempel konservering. En färsk grönskar tappar näring från den sekund den skördas, men stoppa den i frysen och näringen konserveras fram till upptining.

Bevara, frys och tina på bästa sätt:

  1. 1. Frys ner snabbt

    Snabb nedfrysning ger bäst resultat.

  2. 2. Platt är rätt

    Genom att platta till paketet går både nedfrysning och upptining snabbare. Dessutom är det enklare att stapla i en full frys.

  3. 3. Styckfrys

    Bär och brödskivor är exempel på produkter som är perfekt att styckfrysa. Lägg ut bären på en bricka. Ställ i frysen och samla ihop i en påse när de är frysta.

  4. 4. Tina snabbt

    Även upptiningen bör gå undan. Tina i vatten för snabbast resultat.

Så fryser du skörden:

  1. 1. Spenat & mangold

    Lätt att odla. Skörda före blomning. Förväll lätt, krama ur vattnet och frys in i platta paket. Här hittar du alla recept med spenat

  2. 2. Jordgubbar

    Köp massor i juni eller när de är i säsong. Frys som de är och använd under året.Här hittar du alla recept med jordgubbar

  3. 3. Alla sorters bär

    Frys i lagom stora fryspåsar. Vissa bär kan tappa smak som fryst, exempelvis smultron. Här hittar du alla recept med bär

  4. 4. Tomat

    Frys som de är, hela. Perfekt att använda i tomatsås under vintern. Här hittar du alla recept med tomater.

  5. 5. Äpple och päron

    Kärna ur och klyfta. Frys in. Äpplen tappar sin krispighet i frysen, funkar fint till mos och paj. Här hittar du alla recept med äpplen och här hittar du allt om päron

  6. 6. Rabarber

    Skiva. Frys. Klart. Här hittar du alla recept med rabarber

  7. 7. Kryddor

    Basilika, koriander, salvia, gräslök och mynta går jättebra att hacka och frysa in. Så odlar du dina egna örter

  8. 8. Zucchini och pumpa

    Passar bäst att tillaga och purea före infrysning. Kan sen användas till soppa och som grytbas närsom!

    Här hittar du alla recept med zucchini och här hittar du allt om pumpa.

  9. 9. Avokado

    Den kanske inte växer i din trädgård, men om du kommer över fin avokado – skär i kuber och frys in. Här hittar du alla recept med avokado.

  10. 10. Kål

    Alla kålsorter förvälls lätt och fryses in. Grön- och svartkål att frysas som de är för att ta fram och göra chips senare under året. Mums! Här hittar du alla recept med den populära sorten grönkål.

Artiklar (1396)

Gravid på kräftskivan

Kräftskiva och gravid

Vad kan jag som gravid äta på kräftskivan? Vår dietist svarar på frågorna.

Lyckas varje gång!

Temperatur för kola

Här beskriver vi hur du med hjälp av termometer och kulprov tar reda på när kolan är klar!

Gudie

Allt om potatis

Följ med på en fördjupning i den älskade knölens värld och frossa i härliga och goda recept med potatis i fokus.

Allt du vill veta om halloumi

Myter om halloumi

Vi slår nämligen direkt hål på myten om att halloumi bara ska grillas.

Fiskguide

Så väljer du hållbar fisk

Fisk är både gott och nyttigt, men visste du att 90 procent av världens fiskbestånd är fullt utnyttjade eller överfiskade? Tur nog så finns det sätt att rädda våra hav!

Guide

Gurka

Följ med på en djupdykning i gurkans värld! Hur förvarar man gurka? Måste man skala den? Och vad händer om man äter den med socker? Här får du svaren!