Fakta och tips!

Därför är chiafrön nyttiga

Chiafrön blir ett allt mer vanligare inslag på caféer och i butiker. Men varför är de små rackarna så populära och är de så nyttiga som det sägs? Det reder vi ut här!
Tips! Här hittar du goda recept med chiafrön.

3 snabba om chiafrön

Vi har träffat ICAs dietist, Paula Frösell, som här delar med sig av sin kunskap.

  1. 1. Därför är de supernyttiga

    Chiafrön är supernyttiga och fulla med omega-3, fibrer och protein. Aztekernas krigare använde chiafrön för att få energi och öka sin uthållighet. Dagens atleter, speciellt långdistanslöpare, har fortsatt att använda chiafrön för att förbättra sina prestationer.

  2. 2. Chiafrön finns i olika färger

    Chiafrön kommer från en planta som har det latinska namnet Salvia hispanica. Den växer vilt i Mexiko och Guatemala, men odlas även i delar av Sydamerika. Fröna från chiaplantan kan vara svarta, vita, bruna eller ha någon annan mörk nyans. Men någon betydande skillnad mellan chiafrön av olika färger, vad gäller näringsinnehåll eller smak, finns inte.

  3. 3. Så här kan du äta chiafrön

    Chiafrön gör sig utmärkt i chiapudding, chiagröt, chiapannkaka, fröknäcke och energibars. Du kan också strö fröna över en smoothie eller yoghurt, eller varför inte på havregrynsgröten? 

Recepttips med chiafrön

  • Chiapudding

    Chiapudding

    Betyg 4 av 5.
    251 personer har röstat
    Receptet har 26 kommentarer.

    Chia är ett fiber- och omega-3-rikt trendfrö från Mexiko som passar utmärkt att berika en gröt, müsli eller bröd med. Eller som här, i en krämig mellanmålspudding med mango, banan, hallon, nötter och en klick yoghurt.

    Chiapudding
  • Overnight oats med chiafrön, kokos och hallon

    Overnight oats med chiafrön

    Betyg 4.4 av 5.
    41 personer har röstat
    Receptet har 8 kommentarer.

    Morgontrött? Då är detta frukosten för dig! En mättande overnight oats med kokos, chiafrön och havregryn som serveras med chiasylt gjord på hallon och honung. Toppa med frön och färska bär!

    Overnight oats med chiafrön, kokos och hallon
  • Chiavåfflor med färska bär

    Chiavåfflor med färska bär

    Betyg 3.3 av 5.
    184 personer har röstat
    Receptet har 4 kommentarer.

    Ska du göra våfflor till mellis? Stå dig längre på chiavåfflor med kvarg. Det blir en lite matigare våffelsmet som är perfekt till mellanmål. Servera med färska bär och vaniljkvarg eller kvarg med smak av vit choklad.

    Chiavåfflor med färska bär
  • Bananpannkaka med chiafrön

    Bananpannkaka med chiafrön

    Betyg 4.1 av 5.
    169 personer har röstat
    Receptet har 24 kommentarer.

    Superenkla, supersnabba och supergoda är dessa bananpannkakor med chiafrön! Smeten gör du på bananer, ägg och chiafrön som ger en härlig textur samtidigt som de binder ihop pannkakssmeten. Servera med färska bär, kvarg, blandade frön och kärnor. Ät och njut!

    Bananpannkaka med chiafrön
  • Energibar med frön, kärnor och aprikos

    Energibar med frön, kärnor och aprikos

    Betyg 4.3 av 5.
    32 personer har röstat
    Receptet har 12 kommentarer.

    Energiboosta med härliga energibars till frukost, mellanmål eller innan och efter träningspasset! Frön, kärnor, torkade aprikoser och kokosflingor mixas med söt honung och krämigt jordnötssmör som sedan gräddas i ugnen tills gyllene. Skär upp och förvara i kylskåpet och ta fram när du behöver en boost!

    Energibar med frön, kärnor och aprikos

Artiklar (1552)

Extra krispigt!

Toppa din smoothie

Vi bjuder på recept som toppar din smoothie, gör den ännu godare och nyttigare!

Nyfiken på raw food?

En kosthållning där råvarorna aldrig hettas upp över 42 grader. Se våra recept.