Chiafrön blir ett allt mer vanligare inslag på caféer och i butiker. Men varför är de små rackarna så populära och är de så nyttiga som det sägs? Det reder vi ut här!
Tips! Här hittar du
goda recept med chiafrön.
Vi har träffat ICAs dietist, Paula Frösell, som här delar med sig av sin kunskap.
Chiafrön är supernyttiga och fulla med omega-3, fibrer och protein. Aztekernas krigare använde chiafrön för att få energi och öka sin uthållighet. Dagens atleter, speciellt långdistanslöpare, har fortsatt att använda chiafrön för att förbättra sina prestationer.
Chiafrön kommer från en planta som har det latinska namnet Salvia hispanica. Den växer vilt i Mexiko och Guatemala, men odlas även i delar av Sydamerika. Fröna från chiaplantan kan vara svarta, vita, bruna eller ha någon annan mörk nyans. Men någon betydande skillnad mellan chiafrön av olika färger, vad gäller näringsinnehåll eller smak, finns inte.
Chiafrön gör sig utmärkt i chiapudding, chiagröt, chiapannkaka, fröknäcke och energibars. Du kan också strö fröna över en smoothie eller yoghurt, eller varför inte på havregrynsgröten?