Boosta dig!

Frö-och kärnguiden

Kärnor och frön innehåller mängder av nyttigheter och är perfekta smakhöjare genom hela dagen. På pastan, i soppan, i bakningen och självklart till frukosten! Här guidar vi dig till olika kärnor och frön, deras egenskaper och hur du kan använda dem. Välkommen till lilla frö- och kärnskolan!
TIps: Här hittar du fler recept med fröer och kärnor.

Guide till fröer och kärnor

  1. 1. Solroskärnor

    1. Solroskärnor

    Solroskärnor, alltså de skalade fröna från solrosblomman, har en mild och krämig nötsmak och är naturligt rika på många nyttiga näringsämnen som bland annat B-vitamin, E-vitamin, järn, magnesium, fosfor och folat. Ät dem direkt som de är eller att rosta dem med lite salt om du vill lyxa till det. Perfekt som topping på smoothien, att blanda i granolan, sprinkla över salladen, mixa till en pesto eller ha i bröd. Användningslistan är lång!

  2. 2. Pumpakärnor

    2. Pumpakärnor

    Precis som det låter kommer pumpakärnor från pumpan. De förhöjer alla måltider med sin vackra gröna färg och nötiga smak och är bland annat rika på zink och E-vitamin. Passar utmärkt att toppa frukostyoghurten, i granolan, müslin och gröten, men också över salladen eller i bakning.

  3. 3. Chiafrön

    3. Chiafrön

    Visste du att ordet Chia betyder styrka? Inte så konstigt när dessa små frön är maxade med fibrer. Chiafrön kommer från en växt som heter Salva Hispanica, och passar perfekt till frukosten, till maten eller till bakningen. Fröernas förmåga att bilda gele i kontakt med vätska blir utmärkt i puddingar och bakverk.

  4. 4. Linfrö

    4. Linfrö

    Kommer från blomman lin, och kännetecknas av deras höga halt av fiber. Toppen som fiberberikning till frukosten eller till bakningen. Linfrö passar riktigt bra i yoghurt, filmjölk, müsli, bröd, gröt och olika sallader. Linfrön är också utmärkt i proteinshakes och fruktsmoothies. SLVs rekommenderar max 2 msk helt linfrö per dag.

Goda matiga recept med fröer och kärnor

  • Olivoljefräst kål med fetaost och pumpakärnor

    Olivoljefräst kål med fetaost och pumpakärnor

    Betyg 4.4 av 5.
    30 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.

    Snabbfräst strimlad kål smaksatt med balsamico och toppad med fetaost är en lättlagad vegetarisk rätt. Med en färdigskuren mix av olika kålsorter så blir tillagningen extra smidig. Det går även utmärkt att välja egna favoriter i kålfamiljen som t ex spetskål eller rödkål för den här smakrika gröna rätten fulladdad med nyttigheter.

    Olivoljefräst kål med fetaost och pumpakärnor
  • Halloumi- och nektarinsallad med yoghurt och bönor

    Halloumi- och nektarinsallad med yoghurt och bönor

    Betyg 4 av 5.
    116 personer har röstat
    Receptet har 6 kommentarer.

    Njut av läcker nektarinsallad med halloumi. En god och mättande vardagsrätt. Halloumi blandas med nektariner, bulgur och näringsrik spenat. Nektarinerna har en ljuvlig söt smak då honung ringlats över under stekning. Bryt av med en svalkande yoghurt och toppa med knapriga pumpakärnor.

    Halloumi- och nektarinsallad med yoghurt och bönor
  • Pasta pesto med mozzarella och pumpakärnor

    Pasta pesto med mozzarella och pumpakärnor

    Betyg 4.2 av 5.
    40 personer har röstat
    Receptet har 9 kommentarer.

    Pasta med pesto och mozzarella är lika enkel att tillaga som god att äta. Peston blandas ihop med matlagningsgrädden, och den serveras till pastan, lite riven mozzarella, stekt broccoli och toppas sen med nötiga pumpakärnor.

    Pasta pesto med mozzarella och pumpakärnor
  • Spenat- och ostpaj med tomatsallad

    Spenat- och ostpaj med tomatsallad

    Betyg 2.6 av 5.
    35 personer har röstat
    Receptet har 16 kommentarer.

    Paj, mitt i veckan? Jajamen! Här är den fylld med spenat och ost. I spenatblandningen så hittar du även lök och solroskärnor, och givetvis hälls lite äggstanning på för att pajen ska sätta sig i ugnen. Ät med en sallad smaksatt med rödvinsvinäger och färsk basilika. Mums!

    Spenat- och ostpaj med tomatsallad
  • Rostad pumpasallad med avokadokräm

    Rostad pumpasallad med avokadokräm

    Betyg 3.2 av 5.
    6 personer har röstat
    Receptet har 3 kommentarer.Receptet är ett klimartsmart val.

    Alltså vi älskar ugnsrostad pumpa! Den passar också perfekt som huvudingrediens i en sallad, särskilt tillsammans med råvarorna i den här rätten. Servera avokadokrämen med solroskärnor till och vi har en succé. Hoppas det ska smaka!

    Rostad pumpasallad med avokadokräm
Det här kan du göra med pumpakärnor och solroskärnor

Frukost

Blanda i din granola, gröt eller toppa på fil eller yoghurt.

Till maten

Gör din egen pesto, sprinkla över salladen eller köttbiten för extra crunch, gör ett knaprigt täcke på laxen eller blanda ner i röror.

Mellanmål

Boosta smoothien, gör egna energibars eller fröknäcke, toppa fruktfatet, ät dem precis som de är eller rosta med salt för extra nötig smak.

Bakning

Passar till att både toppa dina frallor eller bröd med innan gräddning eller att blanda ner i smeten för extra textur.

Håll även koll på dessa fröer och kärnor!

Vallmofrön

Kommer ifrån vallmoblomman och har en nötliknade smak. Vallmofrön passar perfekt att använda för garnering av bröd, olika bakverk eller efterrätter. Fyllda av magnesium och fosfor.

Psylliumfrön

Kommer vanligtvis från en växt med namnet Plantago ovata. Det är en lågvuxen ettårig planta i grobladssläktet som växer i varma och torra klimat. Använd dem som fiberberikning till frukosten eller till bakningen.

Melonkärnor

Kommer från vattenmelonen, och kan ersätta både solroskärnor och pumpakärnor. De passar perfekt att använda till din frukost, till maten, till bakningen eller äta direkt som de är. Fyllda med zink, fosfor och magnesium.

Artiklar (1483)

Extra krispigt!

Toppa din smoothie

Vi bjuder på recept som toppar din smoothie, gör den ännu godare och nyttigare!

Gott och nyttigt!

Baka med frön och kärnor

Fröer och kärnor är fullproppade med nyttigheter, och som om det inte vore nog tillför det extra krisp och är otroligt gott. Här har vi samlat ett gäng tips och härliga recept där du kan baka med dessa små underverk!

Nyfiken på raw food?

En kosthållning där råvarorna aldrig hettas upp över 42 grader. Se våra recept.