Frö-och kärnguiden
Kärnor och frön innehåller mängder av nyttigheter och är perfekta smakhöjare genom hela dagen. På pastan, i soppan, i bakningen och självklart till frukosten! Här guidar vi dig till olika kärnor och frön, deras egenskaper och hur du kan använda dem. Välkommen till lilla frö- och kärnskolan!
TIps: Här hittar du fler recept med fröer och kärnor.
Guide till fröer och kärnor
1. Solroskärnor
Solroskärnor, alltså de skalade fröna från solrosblomman, har en mild och krämig nötsmak och är naturligt rika på många nyttiga näringsämnen som bland annat B-vitamin, E-vitamin, järn, magnesium, fosfor och folat. Ät dem direkt som de är eller att rosta dem med lite salt om du vill lyxa till det. Perfekt som topping på smoothien, att blanda i granolan, sprinkla över salladen, mixa till en pesto eller ha i bröd. Användningslistan är lång!
2. Pumpakärnor
Precis som det låter kommer pumpakärnor från pumpan. De förhöjer alla måltider med sin vackra gröna färg och nötiga smak och är bland annat rika på zink och E-vitamin. Passar utmärkt att toppa frukostyoghurten, i granolan, müslin och gröten, men också över salladen eller i bakning.
3. Chiafrön
Visste du att ordet Chia betyder styrka? Inte så konstigt när dessa små frön är maxade med fibrer. Chiafrön kommer från en växt som heter Salva Hispanica, och passar perfekt till frukosten, till maten eller till bakningen. Fröernas förmåga att bilda gele i kontakt med vätska blir utmärkt i puddingar och bakverk.
4. Linfrö
Kommer från blomman lin, och kännetecknas av deras höga halt av fiber. Toppen som fiberberikning till frukosten eller till bakningen. Linfrö passar riktigt bra i yoghurt, filmjölk, müsli, bröd, gröt och olika sallader. Linfrön är också utmärkt i proteinshakes och fruktsmoothies. SLVs rekommenderar max 2 msk helt linfrö per dag.
Goda matiga recept med fröer och kärnor
Olivoljefräst kål med fetaost och pumpakärnor
Snabbfräst strimlad kål smaksatt med balsamico och toppad med fetaost är en lättlagad vegetarisk rätt. Med en färdigskuren mix av olika kålsorter så blir tillagningen extra smidig. Det går även utmärkt att välja egna favoriter i kålfamiljen som t ex spetskål eller rödkål för den här smakrika gröna rätten fulladdad med nyttigheter.
Halloumi- och nektarinsallad med yoghurt och bönor
Njut av läcker nektarinsallad med halloumi. En god och mättande vardagsrätt. Halloumi blandas med nektariner, bulgur och näringsrik spenat. Nektarinerna har en ljuvlig söt smak då honung ringlats över under stekning. Bryt av med en svalkande yoghurt och toppa med knapriga pumpakärnor.
Pasta pesto med mozzarella och pumpakärnor
Pasta med pesto och mozzarella är lika enkel att tillaga som god att äta. Peston blandas ihop med matlagningsgrädden, och den serveras till pastan, lite riven mozzarella, stekt broccoli och toppas sen med nötiga pumpakärnor.
Spenat- och ostpaj med tomatsallad
Paj, mitt i veckan? Jajamen! Här är den fylld med spenat och ost. I spenatblandningen så hittar du även lök och solroskärnor, och givetvis hälls lite äggstanning på för att pajen ska sätta sig i ugnen. Ät med en sallad smaksatt med rödvinsvinäger och färsk basilika. Mums!
Rostad pumpasallad med avokadokräm
Alltså vi älskar ugnsrostad pumpa! Den passar också perfekt som huvudingrediens i en sallad, särskilt tillsammans med råvarorna i den här rätten. Servera avokadokrämen med solroskärnor till och vi har en succé. Hoppas det ska smaka!
Frukost
Blanda i din granola, gröt eller toppa på fil eller yoghurt.
Till maten
Gör din egen pesto, sprinkla över salladen eller köttbiten för extra crunch, gör ett knaprigt täcke på laxen eller blanda ner i röror.
Mellanmål
Boosta smoothien, gör egna energibars eller fröknäcke, toppa fruktfatet, ät dem precis som de är eller rosta med salt för extra nötig smak.
Bakning
Passar till att både toppa dina frallor eller bröd med innan gräddning eller att blanda ner i smeten för extra textur.
Vallmofrön
Kommer ifrån vallmoblomman och har en nötliknade smak. Vallmofrön passar perfekt att använda för garnering av bröd, olika bakverk eller efterrätter. Fyllda av magnesium och fosfor.
Psylliumfrön
Kommer vanligtvis från en växt med namnet Plantago ovata. Det är en lågvuxen ettårig planta i grobladssläktet som växer i varma och torra klimat. Använd dem som fiberberikning till frukosten eller till bakningen.
Melonkärnor
Kommer från vattenmelonen, och kan ersätta både solroskärnor och pumpakärnor. De passar perfekt att använda till din frukost, till maten, till bakningen eller äta direkt som de är. Fyllda med zink, fosfor och magnesium.