Kärnor och frön innehåller mängder av nyttigheter och är perfekta smakhöjare genom hela dagen. På pastan, i soppan, i bakningen och självklart till frukosten! Här guidar vi dig till olika kärnor och frön, deras egenskaper och hur du kan använda dem. Välkommen till lilla frö- och kärnskolan!
TIps: Här hittar du fler recept med
fröer och kärnor.
Solroskärnor, alltså de skalade fröna från solrosblomman, har en mild och krämig nötsmak och är naturligt rika på många nyttiga näringsämnen som bland annat B-vitamin, E-vitamin, järn, magnesium, fosfor och folat. Ät dem direkt som de är eller att rosta dem med lite salt om du vill lyxa till det. Perfekt som topping på smoothien, att blanda i granolan, sprinkla över salladen, mixa till en pesto eller ha i bröd. Användningslistan är lång!
Precis som det låter kommer pumpakärnor från pumpan. De förhöjer alla måltider med sin vackra gröna färg och nötiga smak och är bland annat rika på zink och E-vitamin. Passar utmärkt att toppa frukostyoghurten, i granolan, müslin och gröten, men också över salladen eller i bakning.
Visste du att ordet Chia betyder styrka? Inte så konstigt när dessa små frön är maxade med fibrer. Chiafrön kommer från en växt som heter Salva Hispanica, och passar perfekt till frukosten, till maten eller till bakningen. Fröernas förmåga att bilda gele i kontakt med vätska blir utmärkt i puddingar och bakverk.
Kommer från blomman lin, och kännetecknas av deras höga halt av fiber. Toppen som fiberberikning till frukosten eller till bakningen. Linfrö passar riktigt bra i yoghurt, filmjölk, müsli, bröd, gröt och olika sallader. Linfrön är också utmärkt i proteinshakes och fruktsmoothies. SLVs rekommenderar max 2 msk helt linfrö per dag.
Blanda i din granola, gröt eller toppa på fil eller yoghurt.
Gör din egen pesto, sprinkla över salladen eller köttbiten för extra crunch, gör ett knaprigt täcke på laxen eller blanda ner i röror.
Boosta smoothien, gör egna energibars eller fröknäcke, toppa fruktfatet, ät dem precis som de är eller rosta med salt för extra nötig smak.
Passar till att både toppa dina frallor eller bröd med innan gräddning eller att blanda ner i smeten för extra textur.
Kommer ifrån vallmoblomman och har en nötliknade smak. Vallmofrön passar perfekt att använda för garnering av bröd, olika bakverk eller efterrätter. Fyllda av magnesium och fosfor.
Kommer vanligtvis från en växt med namnet Plantago ovata. Det är en lågvuxen ettårig planta i grobladssläktet som växer i varma och torra klimat. Använd dem som fiberberikning till frukosten eller till bakningen.
Kommer från vattenmelonen, och kan ersätta både solroskärnor och pumpakärnor. De passar perfekt att använda till din frukost, till maten, till bakningen eller äta direkt som de är. Fyllda med zink, fosfor och magnesium.