Matnyttigt om zucchini
Bonjour courgette!
Goda recept med zucchini och massor av intressant fakta.
Squash, zucchini eller courgette – kärt barn har många namn. Denna milda och matiga gurkväxt är en riktig mångsysslare i köket och passar lika bra i somriga sallader som i mustiga gratänger. Här får du veta allt om zucchinin – och såklart våra godaste recept!
Tips: Här hittar du alla våra recept med zucchini.
Zucchini är en gurkväxt som är nära släkt med pumpan. Den finns i grönt, gult och vitt – och i både långsmala och runda former. I Sverige är det den gröna varianten som dominerar, särskilt under sommaren då den växer som allra bäst.
Zucchinin har en mild smak och fast konsistens, vilket gör den perfekt att riva, steka, grilla eller ugnsbaka. Den är också en favorit i vegetariska biffar och plättar – där den hjälper till att hålla ihop smeten.
Ja, squash och zucchini är faktiskt samma sak – men med olika namn beroende på var du befinner dig. I Sverige säger vi oftast zucchini, vilket är det italienska namnet. I engelskspråkiga länder används däremot squash som ett samlingsnamn för flera olika sorter, inklusive zucchini.
Så när någon pratar om squash, kan de mycket väl mena just zucchini – särskilt om det handlar om den avlånga, gröna varianten.
I Sverige uttalas zucchini vanligtvis som [so-ki-ni] eller [su-ki-ni], med betoning på den andra stavelsen: ki. Det är ett lånord från italienskan, där det uttalas [tsukˈkiːni], men i svenskt talspråk har det förenklats och anpassats till svensk fonetik.
Zucchini är lika god rå som tillagad. Du kan:
Zucchini odlas i Sverige från juni till oktober. Förvara den i plastfolie i kylskåp (7–10 °C) med stjälken utstickande – då håller den sig fräsch längre.
Italien: Här är zucchinin stjärnan i frittatan – en enkel omelett med riven zucchini och parmesan.
Frankrike: I ratatouille samsas zucchinin med aubergine, paprika och tomat i en smakrik grönsaksröra.
Sverige: Vi älskar att använda den i gratänger, sallader och faktiskt som plättar!
Zucchini innehåller få kalorier men är rik på fibrer, vitaminer och mineraler – särskilt vitamin C, folat och kalium. Zucchini är också vattenrik, vilket gör den både mättande och svalkande. Den passar perfekt i en balanserad kost och är ett bra val för dig som vill äta hälsosamt!
Zucchini älskar medelhavssmaker som tomat, halloumi, paprika och fetaost. Den trivs också med fräscha smaker som lax, mynta och spenat.
Här hittar du våra mest populära recept med zucchini.

Låt zucchini ta plats i denna enkla pastarätt med smak av citron, grädde, chili och vitlök. En krämig vardagspasta som går snabbt att laga och lämnar ett leende på middagsgästernas läppar.

De här gröna zucchiniplättarna är ett perfekt recept med zucchini. De är både enkla och smakar otroligt gott. Servera dem frasigt nystekta, gärna med en klick tjock yoghurt smaksatt med vitlök och en generös sallad. Blanda gärna grön och gul zucchini för extra snygg finish på plättarna.

Zucchini i ugn är ett perfekt alternativ eller komplement till ugnsrostad potatis! Rostad zucchini är dessutom smidigt att laga: skär bara zucchinin i skivor, smaksätt med vitlök, olivolja och lite salt och rosta i ugnen.

Mättande köttfärs- och zucchinigratäng som du tillagar på mindre än 45 minuter. Ingredienser som basilika, squash, nötfärs, tomater och sambal oelek ger denna gratäng en fyllig och god smak.

En härligt krämig och mättande zucchinisoppa med potatis och smak av curry. Soppan gör du enkelt genom att steka lök, potatis och zucchini tillsammans med curry för att sedan koka grönsakerna en stund med buljong. Tillsätt grädde och mixa soppan slät. Servera den värmande soppan med ett gott bröd och en klick syrlig yoghurt på toppen.

En vegetarisk variant på lasagne där du byter ut köttet mot en fyllig tomatsås och varvar med en mumsig crème fraichesås med zucchini. Efter att smakerna får berikas i ugnen blir lasagnen suveränt god.

Tunna skivor friterad zucchini – Ett fräscht och försvinnande gott tilltugg som andas Grekland. Avsluta med att pressa över citronjuice och -zest för extra syra och friskhet.
Bonjour courgette!
Goda recept med zucchini och massor av intressant fakta.
Ät mer grönt
Ät mer frukt och grönt och byt ut pasta, ris och potatis till våra grönhydrater.
Matfakta!
Du tror förmodligen att du redan kan och vet allt om tomaten, denna välbekanta grönsak. Här är några saker som många inte känner till.
Här hittar du fakta, tips och recept med allas våran favortit kronärtskockan!
God, nyttig & ... underskattad!
Här är några goda anledningar och recept att bredda din repertoar med aubergine.
Allt du behöver veta
Vi tar reda på allt om den ståtliga grönsaken och bjuder på härliga recept med rabarber.
Chiliskola
Vidga dina vyer med vår lilla chiliguide och upptäck vägen till nya heta smakupplevelser!
Lär dig mer om
Här listar vi våra vanligaste äpplen, säsong och hur du använder dem bäst till bak och mat
Guide
Vi guidar dig genom tomatsorter, användning och bjuder på goda recept med tomat i fokus!