Du tror förmodligen att du redan kan och vet allt om tomaten, denna välbekanta grönsak. Här är några saker som många inte känner till.
Tips: här ittar du alla
recept med tomat!
Tomater ska alltid förvaras i rumstemperatur, lägger du dem i kylen så går all smak och arom förlorad – och den kommer inte igen.
Släng inte tomatkvisten! I kvisten sitter nämligen doftoljor med hög smakhalt som ger karaktär till din sås. Maler du ner torkade tomatkvistar kan du använda dem som krydda, eller göra ditt eget tomatsalt eller tomatsmör. Eller så lägger du den i en puttrande sås, men ha inte i den för länge för då är risken att såsen blir för besk. Smaka av och testa dig fram.
Våra svenska tomater får ordentligt mycket kärlek av arbetssamma humlor som pollinerar upp till 400 kvm varje vecka. Humlorna är extremt effektiva men också väldigt känsliga så därför används oftast inte kemiska bekämpningsmedel i växthusen. Bra för oss, för dig, för humlorna − och för tomaterna!
En skrynklig tomat är fortfarande en god tomat. Den passar perfekt i till exempel en tomatsoppa. Så även om det yttre på tomaten har vissnat så betyder det inte att smaken har försvunnit.
Tomat och lakritspulver är riktiga smakkompisar! Lakritstonerna förstärks på ett runt och härligt sätt
...desto mer innehåll av antioxidanten lykopen. Vid tillagning och i kombination med fett blir lykopenet mer tillgängligt för kroppen.
Anis och tomat är en underbar kombination som framhäver sötman i tomaten.