Chiliskola

Chilisorter - guide

Den finns mängd olika chilisorter, från spansk peppar och mild pimiento till rejält het habanero. Vidga dina heta vyer med vår lilla chiliguide och upptäck vägen till nya smakupplevelser!
Chiliälskare? Här hittar du massor av recept med chili!

Vanliga frågor om chili

Hur starka är olika sorters chili?

Hettan i chili mäts i Scovillegrader och det är halten av ämnet capsaicin som avgör var på skalan en viss chilepeppar hamnar. I listan nedan hittar du några av de allra vanligaste och mest användbara sorterna till matlagning, och hur milda eller heta de olika sorterna är.

Vilken chili ska jag använda i receptet?

Om det inte är specificerat i receptet brukar spansk peppar vara ett säkert kort, då den är lite lagom medelstark. Ett bra alternativ är också jalapeño, som är också har styrka 5/10. 

Färsk eller torkad chili?

Vid torkning av chili kommer nya smaker fram och en tydligare sötma framträder. Det gör att torkad chili är både stark och söt på samma gång, vilket ger en fyllig och rund smak i all slags matlagning. Namnen på chilepepparfrukterna ändras i torkad form. Ancho är en torkad röd poblano och chipotle är en rökt och torkad jalapeño. 

Hur får jag bort chili från fingrarna?

Capsacin är det ämne som gör chili starkt. Det är inte vattenlösligt. Tvätta därför händerna med tvål direkt efter att du hanterat chilin, eller använd tunna plasthandskar. Råkar man gnugga ögonen med chilifingrar så svider det som eld – tänk på det om du låter barnen hjälpa till vid matlagningen! 

Vad gör jag om jag ätit för stark chili?

Eftersom Capascin inte löses upp i vatten utan med fett hjälper det sällan särskilt bra att dricka vatten för att lindra när man ätit het mat. Mjölk eller en sval yoghurtdryck fungerar bättre. 

Hur ser jag till att maten blir lagom stark?

Hettan i chilin går att kontrollera på flera sätt.

  • Skär man bort placentan, de vita hinnorna som fröna sitter fast på, försvinner en del av styrkan. 
  • Eller så sticker man på indiskt manér hål i chilifrukten med en nål eller gaffel, och fiskar upp den ur grytan när rätten nått önskad styrka.
  • Blir det ändå för mycket så dämpar kolhydrater som bröd, pasta eller ris liksom mejeriprodukter elden i gommen, så se till att bjuda på rätt tillbehör.

 

Vilka smaker passar bra med chili?

Bland de smaker som gifter sig fint med chili finns olivolja, citrus, ingefära, koriander, spiskummin, vitlök, lök, bönor, tomat, kokosmjölk och kakao.

Vanliga chilisorter

  1. 1. Pimiento de padrón

    1. Pimiento de padrón

    Mild i smaken och ett utseende som påminner om grön paprika i miniformat. Men se upp − en på tusen sägs vara superhet! Stek mjuka i olivolja, strö över flingsalt och bjud som tapas, precis som i Spanien.

    Styrka: 1–2 (med vissa undantag som går upp till 5)

  2. Gula spansk peppar

    2. Spansk peppar

    Medelstark, finns både som grön, orange och röd. Den gröna har en mer omogen smak än den röda som är sötare. Ger bra chilismak till grytor och såser utan allt för mycket hetta. Passar även bra att hacka ner i marinader och salsor.

    Styrka: 4-5

  3. Färsk jalapeno

    3. Jalapeño

    Medelstark till mycket stark. Beroende på hur mogen den är skiftar skalets färg från grön till röd. Den gröna är vanligast ute i handeln. Jalapeño används främst till varm matlagning där den ger ett hett sting, exempelvis i en chili con carne.

    Styrka: 5

  4. Färsk grön piri piri

    4. Piri piri

    En av de minsta chilisorterna, som även kallas Bird´s eye chili och finns i både röd och grön variant. Piri piri är en av de starkare och bör därför användas varsamt. Vanlig i portugisisk matlagning. God i kryddiga grytor och såser.

    Styrka: 9

  5. Färsk röd habanero

    5. Habanero

    En av de starkaste chilisorterna. Frukten finns som grön, orange och röd beroende på mognadsgrad. Är känslig mot värme och gör sig därför bäst rå, exempelvis hackad i en marinad eller som smaksättare i en fruktig salsa.

    Styrka: 9-10

  6. Torkad Aji Amarillo

    6. Torkad Aji Amarillo

    Betyder gul chili och smaken har drag av mango. Används färsk i den peruanska fiskrätten ceviche, men finns också torkad och som paste.

    Styrka: 7

  7. Färsk cayenne-chili

    7. Cayenne

    En av de mest använda chilifrukterna i matlagning. Färgen är vanligtvis röd men förekommer även som mörkröd och grön. Vanligast är att man torkar och gör pulver av den.

    Styrka: 6

  8. Chipotle

    8. Chipotle

    En rökt chili som oftast görs av jalapeño. Har en fyllig, het och rökig smak och passar bra till bland annat vilt och fläskkött.

    Styrka: 4

  9. Anchochili torkad

    9. Ancho chili

    Chili med söt och mild smak. Används med fördel i soppa eller gryta, men passar även bra i desserter med choklad.

    Styrka: 2

3 heta chilitips
  • Chilin är som bäst då skalet är blankt och spänstigt utan ”rynkor”.
  • Mindre hetta? Skär bort fröfästet och kärna ur chilin innan du använder den.
  • Odla egen chili! Gå till mataffären och köp en sort du gillar. Pilla ut fröerna, låt torka några dagar, tryck sedan ner i jorden – och vänta på att det ska skjuta nya.

Artiklar (1592)

Maxa kryddhyllan!

Förvara kryddor

Vi grottar ner oss i hur man bäst ska förvara kryddor och ger dig tips för hur du ska göra!

Framtidens mat!

Bönor & ärtor

Vare sig du använder konserverade eller lägger egna i blöt är det jackpot för miljö, plånbok och hälsa. Bönor och ärter är framtidens mat. Här lär du bland annat känna mörkögd black eye, krämiga borlotti och protein-ligans höjdare sojabönan.

Allt du behöver veta

Rena rama rabarbern

Vi tar reda på allt om den ståtliga grönsaken och bjuder på härliga recept med rabarber.

Guide

Tomatsorter

Vi guidar dig genom tomatsorter, användning och bjuder på goda recept med tomat i fokus!

Matskola

Drakfrukt - allt du behöver veta

Sugen på drakfrukt men aldrig vågat testa denna exotiska skapelse? Då har du missat något! Välkommen på en guide genom drakfruktsdjungeln.