Bild laddas
Chiliskola

Chilisorter - guide

Den finns mängd olika chilisorter, från mild pimiento till rejält het habanero. Vidga dina heta vyer med vår lilla chiliguide och upptäck vägen till nya smakupplevelser!
Chiliälskare? Här hittar du massor av recept med chili!

Från pimento till habanero

Hettan i chili mäts i Scovillegrader och det är halten av ämnet capsaicin som avgör var på skalan en viss chilepeppar hamnar. Från milda till heta − här är några av de allra vanligaste, och mest användbara, sorterna till matlagning. Lite längre ner hittar du några av våra heta recept!

Torkad chili tar fram nya smaker

Vid torkning av chili kommer nya smaker fram och en tydligare sötma framträder. Det gör att torkad chili är både stark och söt på samma gång, vilket ger en fyllig och rund smak i all slags matlagning. Namnen på chilepepparfrukterna ändras i torkad form. Ancho är en torkad röd poblano och chipotle är en rökt och torkad jalapeño.   

Vanliga chilisorter

  1. Bild laddas

    1. Pimiento de padrón

    Mild i smaken och ett utseende som påminner om grön paprika i miniformat. Men se upp − en på tusen sägs vara superhet! Stek mjuka i olivolja, strö över flingsalt och bjud som tapas, precis som i Spanien.

  2. Bild laddas

    2. Spansk peppar

    Medelstark, finns både som grön, orange och röd. Den gröna har en mer omogen smak än den röda som är sötare. Ger bra chilismak till grytor och såser utan allt för mycket hetta. Passar även bra att hacka ner i marinader och salsor.

  3. Bild laddas

    3. Kajennpeppar

    En hetare chilisort som används i matlagning mest i torkad och malen kryddform. Passar bra i en rubb eller att hetta till köttfärsrätter med.

  4. Bild laddas

    4. Jalapeño

    Medelstark till mycket stark. Beroende på hur mogen den är skiftar skalets färg från grön till röd. Den gröna är vanligast ute i handeln. Jalapeño används främst till varm matlagning där den ger ett hett sting, exempelvis i en chili con carne.

  5. Bild laddas

    5. Piri piri

    En av de minsta chilisorterna. Samtidigt en av de starkare och bör därför användas varsamt. Vanlig i portugisisk matlagning. God i kryddiga grytor och såser.

  6. Bild laddas

    6. Habanero

    En av de starkaste chilisorterna. Frukten finns som grön, orange och röd beroende på mognadsgrad. Är känslig mot värme och gör sig därför bäst rå, exempelvis hackad i en marinad eller som smaksättare i en fruktig salsa.

3 heta chilitips
  • Chilin är som bäst då skalet är blankt och spänstigt utan ”rynkor”.
  • Mindre hetta? Skär bort fröfästet och kärna ur chilin innan du använder den.
  • Odla egen chili! Gå till mataffären och köp en sort du gillar. Pilla ut fröerna, låt torka några dagar, tryck sedan ner i jorden – och vänta på att det ska skjuta nya.
Guide!

Apelsin - fakta, tips och recept

Här kommer fakta och mängder med goda recept med vinterns favoritfrukt apelsinen.
Bild laddas
Framtidens mat!

Bönor & ärtor

Vare sig du använder konserverade eller lägger egna i blöt är det jackpot för miljö, plånbok och hälsa. Bönor och ärter är framtidens mat. Här lär du bland annat känna mörkögd black eye, krämiga borlotti och protein-ligans höjdare sojabönan.
Bild laddas
Lär dig mer om

Äppelsorter - svenska och året runt-äpplen

Här listar vi våra vanligaste äpplen, säsong och hur du använder dem bäst till bak och mat
Bild laddas
Hett, hett, hett!

Så lindrar du hettan från stark mat

Här finns 4 bra åtgärder att ha i bakhuvudet om du råkar ut för en riktigt het chili.
Bild laddas
Maxa kryddhyllan!

Förvara kryddor

Vi grottar ner oss i hur man bäst ska förvara kryddor och ger dig tips för hur du ska göra!
Bild laddas
Guide!

Kronärtskocka - fakta, tips & recept

Här hittar du fakta, tips och recept med allas våran favortit kronärtskockan!
Bild laddas
Matskola

Rimma kyckling och kött

Lär dig att rimma kyckling och kött för djupare smak och saftigare kött!
Bild laddas
Guide

Tomatsorter

Vi guidar dig genom tomatsorter, användning och bjuder på goda recept med tomat i fokus!
Bild laddas
Matskola

Allt om jordärtskockan

Här hittar du svar på alla dina frågor om jordärtskockan och dessutom härliga recept.
Bild laddas