Påsk

Påskägg

Påsken är en stor mathelg för de allra flesta. Här hittar du all den goda påskmaten för påskbuffén. Från recept på klassisk påskmat till nya smaker och tips för den perfekta lammsteken. Självklart bjuds du även på söta avslut som påsktårta, våriga desserter och smarrigt påskgodis.

Våra samarbetspartners:
jul1-2013
jul1-2013
jul1-2013
jul1-2013
jul1-2013
jul1-2013
Findus logo
jul1-2013
Allergianpassat
Typ av måltid
Ingredienser
Dölj filter
Visa fler recept Till toppen

Kycklingskola

Kycklingskola

Mer smak med skinn och ben 
Det är i skinnet smaken sitter, och i benen. Ändå dominerar den nakna filén. Men nu börjar allt fler få upp ögonen för hel kyckling och även detaljer med både skinn och ben. Ett bra val tycker vi, eftersom det är mycket fågel för pengarna. Krydda gärna frikostigt med vitlök och örter.

Kycklingskola_rullad

Gör egna rullader 
Banka ut filéerna och fyll med godsaker du gillar. Ett tips är att använda baksidan på en kastrull, annars finns det tunna filéer att köpa. Botanisera i skåpen och krydda med det du tycker om och har hemma. Soltorkade tomater, tapenade, färsk basilika, parmesan...variationsmöjligheterna är många!

Rubs

Rubs 
Rubs är en torr kryddblandning som klappas in i köttet, gärna en stund innan det ska tillagas, men precis innan går också bra. Mortla helt enkelt ihop de kryddor du tycker om. En härlig smak får du med en mortlad mix av fänkål, kummin och timjan.

Glaze

Glaze 
Med glaze får köttet en saftig smak och en glansig yta. Glaze är en sås som penslas på köttet i slutet av tillagningstiden och den innehåller alltid socker i någon form, ofta honumg. När glazen hettas upp får kötte en härligt karamelliserad yta.

Marinad

Marinad
En marinad med olja, vinäger, och valfria kryddor får köttets egna smaker att komma fram. Syran i marinaden gör att smakerna tränger in ordentligt i köttet. Låt gärna kycklingen marinera över natten eller åtminstone i ett par timmar. Tycker du om asiatiska smaker rekommenderar vi ingefära, vitlök, soja och honung tillsammans i en marinad. 

Harriet Tideman Säfwenberg - ICAs sommelierDryckestips till påsk

Här kommer några tips från ICAs sommelier Harriet Tiderman Säfwenberg som passar till några klassiska påskrätter som lax och lamm.

Vill du ha fler dryckestips så finns det i Dryckesbloggen, www.ica.se/dryckesbloggen.

Sill

Sill och öl hör ihop så är det bara, om man sedan vill går det naturligtvis att dricka starkare sprit men det är inte nödvändigt. Glädjande finns det nu även väldigt bra alkoholfri öl, pröva t ex den alkoholfria Erdinger, bra smak som passar bra till sill med en liten beska.

Lax

Vitt vin men även lite lättare röda viner passar till den smakrika laxen. Vill du servera alkoholfritt finns det några bra alkoholfria viner och många bra alkoholfria ölsorter som passar perfekt till lax. Ett bra alkoholfritt vitt vin som passar till lax är Natureo white.

Några vita viner som passar till lax är:

Trumpeter Chardonnay, Argentina (nr 6545, 89 kronor)
Vinet är fylligt och har en stor doft och smak av vanilj, smör och fräsch kokos. Det har en balanserad syra och passar utmärkt till laxi ugn eller kyckling.

Josef Chromy Riesling, Australien (nr 6462, 121 kronor)
Ett mycket elegant vin med doft och smak av citron och mineral. Det har en hög syra och ett långt avslut. Passar bra till lax med tillbehör som minskar syran, t ex citron eller en romsås.

Lamm

Till lamm passar röda viner med stor fruktighet och viss strävhet. Tips på alkoholfria alternativ till lammrätter är även här alkoholfritt öl, men också kolsyrat vatten smaksatt med t ex en färsk timjankvist eller annan ört som finns med i rätten

Wakefield Eighty Acres Shiraz Viognier, Australien (nr nr 6356, 91 kronor)
Vinet hard doft och smak av svarta vinbär och björnbär, i smaken finns också toner av kaffe. Det har en balanserad syrlighet och en viss strävhet känns.

Xavier Grenache Vielles Vignes, Frankrike (nr 2151, 85 kronor)
Vinet har doft och smak av örter, mint och en svag rökighet. I avslutningen känns lite vanilj. Det är ett robust vin med hög syra och markerad strävhet.