Påsk

Påskägg

Påsken är en stor mathelg för de allra flesta. Här hittar du all den goda påskmaten för påskbuffén. Från recept på klassisk påskmat till nya smaker och tips för den perfekta lammsteken. Självklart bjuds du även på söta avslut som påsktårta, våriga desserter och smarrigt påskgodis.

Våra samarbetspartners:
jul1-2013
jul1-2013
jul1-2013
jul1-2013
jul1-2013
jul1-2013
Findus logo
jul1-2013
Allergianpassat
Typ av måltid
Ingredienser
Dölj filter
Visa fler recept Till toppen

Harriet Tideman Säfwenberg - ICAs sommelierDryckestips till påsk

Här kommer några tips från ICAs sommelier Harriet Tiderman Säfwenberg som passar till några klassiska påskrätter som lax och lamm.

Vill du ha fler dryckestips så finns det i Dryckesbloggen, www.ica.se/dryckesbloggen.

Sill

Sill och öl hör ihop så är det bara, om man sedan vill går det naturligtvis att dricka starkare sprit men det är inte nödvändigt. Glädjande finns det nu även väldigt bra alkoholfri öl, pröva t ex den alkoholfria Erdinger, bra smak som passar bra till sill med en liten beska.

Lax

Vitt vin men även lite lättare röda viner passar till den smakrika laxen. Vill du servera alkoholfritt finns det några bra alkoholfria viner och många bra alkoholfria ölsorter som passar perfekt till lax. Ett bra alkoholfritt vitt vin som passar till lax är Natureo white.

Några vita viner som passar till lax är:

Trumpeter Chardonnay, Argentina (nr 6545, 89 kronor)
Vinet är fylligt och har en stor doft och smak av vanilj, smör och fräsch kokos. Det har en balanserad syra och passar utmärkt till laxi ugn eller kyckling.

Josef Chromy Riesling, Australien (nr 6462, 121 kronor)
Ett mycket elegant vin med doft och smak av citron och mineral. Det har en hög syra och ett långt avslut. Passar bra till lax med tillbehör som minskar syran, t ex citron eller en romsås.

Lamm

Till lamm passar röda viner med stor fruktighet och viss strävhet. Tips på alkoholfria alternativ till lammrätter är även här alkoholfritt öl, men också kolsyrat vatten smaksatt med t ex en färsk timjankvist eller annan ört som finns med i rätten

Wakefield Eighty Acres Shiraz Viognier, Australien (nr nr 6356, 91 kronor)
Vinet hard doft och smak av svarta vinbär och björnbär, i smaken finns också toner av kaffe. Det har en balanserad syrlighet och en viss strävhet känns.

Xavier Grenache Vielles Vignes, Frankrike (nr 2151, 85 kronor)
Vinet har doft och smak av örter, mint och en svag rökighet. I avslutningen känns lite vanilj. Det är ett robust vin med hög syra och markerad strävhet.