Paj i långpanna med sparris och prästost
Mumsig och god påskpaj som du gör i långpannan. Pajen passar fint på buffébordet till högtider som exempelvis påsk, men naturligtvis alla andra tider på året också. Pajen fylls med färsk sparris, purjolök och spenat tillsammans med smakrik ost samt en god äggstanning.
Ingredienser
8-10 portioner
Pajskal
400 g smör eller margarin
1 l vetemjöl (1 l vetemjöl motsvarar ca 600 g)
2 msk kallt vatten
Fyllning
500 g grön sparris
2 purjolökar (à ca 200 g)
3 msk olja
salt
400 g färsk spenat
2 vitlöksklyftor
peppar
2 tomater
150 g riven prästost
Äggstanning
1 kruka dill
8 ägg
4 dl mjölk
4 dl vispgrädde
1 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Näringsvärdet är beräknat per bit räknat på 8 port.
Energi4516 KJ / 1079 kCal
Fett80 g
Salt2.5 g
Kolhydrater64 g
Protein26 g
Kommentarer
Går pajen att frysa? Tänker ha den till buffé och behöver göra pajen i förväg. Hur blir sparrisen om jag skulle frys den? AK
Anna-kerstin
2024-04-04Ska man smörja långpannan eller ha bakplåtspapper?
Heléne
2024-03-28Hej Heléne! Det är så mycket smör i pajdegen så det behövs inte. Hoppas det smakar! Vänliga hälsningar Tove
Redaktionen
2024-04-02Skall inte pajskalet förgräddas ?
Karin elisabeth
2022-04-16