ÖVER 60 MIN | Medel

Paj i långpanna med sparris och prästost

Mumsig och god påskpaj som du gör i långpannan. Pajen passar fint på buffébordet till högtider som exempelvis påsk, men naturligtvis alla andra tider på året också. Pajen fylls med färsk sparris, purjolök och spenat tillsammans med smakrik ost samt en god äggstanning.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 8-10 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Pajskal: Skär smöret i små bitar. Blanda det med mjölet och finfördela med en gaffel eller i en matberedare till en grynig massa. Tillsätt vatten. Arbeta snabbt ihop till en deg.
  2. Tryck ut degen i en långpanna (ca 34x40 cm, för 8 bitar). Nagga botten med en gaffel. Ställ kallt ca 30 minuter.
  3. Sätt ugnen på 200°C.
  4. Fyllning: Ansa och skär sparrisen i bitar.
  5. Ansa, skölj och skiva purjolöken. Fräs sparrisen ca 3 minuter i lite av oljan i en stekpanna, lägg upp på en tallrik. Stek purjolöken mjuk i lite av oljan och krydda med salt, lägg upp på tallriken. Stek sedan spenaten mjuk i resten av oljan. Pressa i vitlöken och krydda med salt och peppar. Skär tomaterna i skivor.
  6. Äggstanning: Hacka dillen. Vispa ihop ägg, mjölk, vispgrädde, salt och peppar. Rör ner dillen. Fyll pajskalet med grönsaksfräset. Häll på äggstanningen och lägg på osten och tomatskivorna.
  7. Grädda mitt i ugnen ca 40-45 minuter eller tills äggstanningen stelnat.

För alla

Innehåller gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av smör, mjölk och grädde.
Gör mjölkproteinfri: byt ut smör, ost, mjölk och grädde mot mjölkproteinfria ersättningsprodukter.

Näringsvärdet är beräknat per bit räknat på 8 port.

Ingredienser

Portioner: 8-10
Pajskal
  • 400 g smör eller margarin
  • 1 l vetemjöl (1 l vetemjöl motsvarar ca 600 g)
  • 2 msk kallt vatten
Fyllning
  • 500 g grön sparris
  • 2 purjolökar (à ca 200 g)
  • 3 msk olja
  • salt
  • 400 g färsk spenat
  • 2 vitlöksklyftor
  • peppar
  • 2 tomater
  • 150 g riven prästost
Äggstanning
  • 1 kruka dill
  • 8 ägg
  • 4 dl mjölk
  • 4 dl vispgrädde
  • 1 tsk salt
  • 1/2 tsk svartpeppar

Näringsvärde
Per portion

Energi 4516 kJ / 1079 kCal