Typ av recept - laktosfritt, glutenfritt och utan ägg.
Recept

Glutenfritt

Du som har glutenintolerans gör bäst i att undvika vete, råg och korn. Här samlar vi goda och glutenfria recept på till exempel pannkakor, bröd och tå...rtor. Dessutom hittar du våra bästa tips på tekniker, fördjupad kunskap och inspiration för dig som lever glutenfritt.

Typ av måltid
Typ av rätt
Ingredienser
Allergianpassat
Dölj filter
Visa fler recept Till toppen

Tips för att baka utan gluten

Att äta trista och smuliga bröd bara för att man inte tål gluten var aldrig ett alternativ för matskribenten och kokboksförfattaren Elisabeth Ekstrand Hemmingsson. Hon har tidigare gett ut boken ”Baka utan gluten” med goda, glutenfria recept och nu även boken "Glutenfria favoriter" som är både en mat- och bakbok. Lyckas med ditt bak!

Det är mer än 25 år sedan Elisabeth blev medveten om sin egen glutenintolerans. Sedan dess har hon provbakat en mängd recept i sitt kök och blivit en av Sveriges främsta experter på att baka glutenfritt. Flera egna kokböcker står i hyllan och av dem är fem speciellt framtagna för dig som inte tål gluten.  

Vanliga misstag

Vad är det då som är så speciellt med att baka med glutenfritt mjöl? 
– Rent generellt kan man säja att glutenfritt mjöl inte kan bygga upp det fina nätverket av glutentrådar, som finns i ett mjöl som innehåller gluten, berättar Elisabeth. 
Men avsaknad av glutentrådar behöver inte vara ett stort problem. 
– Fiberhusk, det vill säga finmalt psyllium fröskal i degspadet när man jäser degar, fungerar fint som ersättare. Då får man en deg som är lätt att hantera och det färdiga resultatet blir mycket likt ”vanligt” bröd. Dessutom ökar fiberinnehållet, säger Elisabeth.

Då finns det andra misstag som är värre. Som att ha i för mycket mjöl. 
– Det färdiga brödet kan då bli torrt och smuligt, varnar Elisabeth. Degen ska vara lös. Man gräddar även ibland för länge, glutenfritt bröd kräver aningen kortare gräddning, något att tänka på. Det bästa är att prova med provsticka, tipsar hon.

Vackert och nyttigt

Ett annat trist resultat är att brödet får för lite färg. 
– Grädda inte för lågt ner i ugnen, utan hellre en aning högre upp, så blir färgsättningen bättre och brödet ser godare ut, råder Elisabeth. 
Frukt och grönt är också vackert att ha i brödet, det gör brödet dessutom nyttigt.
– Det ökar fiberinnehållet, ger variation, god smak och i regel även fin färg, säger Elisabeth och berättar vidare att rivet äpple i degen ofta ger jäsningen en extra bra skjuts.

Viktigt med noggrannhet

Hon provar alltid sina recept noga och väger alltid ingredienserna. Även degspadet! 
– Vill man vara säker på att lyckas och få samma fina slutresultat, bör man göra på samma sätt; alltså väga. Glutenfria ingredienser är dyra, speciellt mjölet, så det är onödigt och kostsamt att misslyckas, säger Elisabeth.

Det är ofta smart att använda sig av väl utprovade glutenfria recept (då är misstagen redan gjorda och eliminerade), men vill man ändå ge sig på att göra om ett recept har Elisabeth några goda råd: 
– Det viktigaste är att prova sig fram noga med mjölmängden. Tillsätt mjölet i småportioner, så är chansen större att degen blir lyckad.

Baka glutenfritt - recept finns här

Om barn och gluten

Att vara förälder till ett barn som är glutenintolerant innebär en hel del anpassning och kreativitet i matlagningen. Det vet Helena Sundström, tidigare testlagare för Buffé, vars 6-årige son Valentin inte tål varken gluten, ägg eller mjölk.

Helenas norrländska lugn och varma optimism måste vara den bästa ingrediensen i en familj med glutenintolerant barn. Det krävs tålamod, tid och framför allt intresse för matlagning. 
– Om jag gör lasagne gör jag alltid en separat till Valentin. Visst tar det mycket tid, men nu gillar jag ju att laga mat, säger Helena och skrattar.

Sedan Valentin var bara ett år gammal har hans föräldrar noga sett till att han fått rätt kost. Det var Valentins sömnproblem som gjorde att de sökte läkarvård till att börja med.
– Visst var han lös i magen, men det är ju spädbarn ofta. Han hade också torr hy men det var på grund av att han sov dåligt som vi besökte läkaren, berättar Helena.

När Helena fick beskedet att Valentin inte tålde varken gluten, ägg eller mjölk var hennes första tanke aningen udda.
– Jag tänkte på palt! Vi älskar ju palt och äter mycket palt. Och som barn gillar man ju ”mjölmat”, så som plättar och pannkakor, säger hon.

Valentin är mycket medveten om vad han inte får äta och Helena tycker det är fascinerande att man kan vara så liten och ändå så förståndig. Han chansar aldrig på mat och accepterar att han inte tål vissa saker. Läkarna har sagt att intoleransen troligtvis växer bort med åldern. Om ett par år är planen att de sakta provar sig fram.

– Det finns bra, färdiga produkter att köpa men jag bakar också en hel del själv. Jag sporras av att han ska kunna äta sådant som liknar vår mat, säger Helena som läser på, inspireras och experimenterar mycket.

Hon berättar att hon lärt sig mycket med tiden:
–  Det gäller att prova sig fram. Inte ge upp om det blir misslyckat första gången!

Vanliga frågor om glutenintolerans

Varför utvecklar man glutenintolerans?

Det finns ingen säker förklaring till varför vissa får glutenintolerans. Man vet att det finns koppling till vissa gener och det forskas en del kring om infektioner med olika virus kan spela en roll. Hittills har man inga säkra svar på vad som krävs för att utlösa sjukdomen.

Vad händer i kroppen? Vad reagerar man emot?

Glutenintolerans, eller celiaki som är det medicinska namnet, är en autoimmun sjukdom. Det innebär att det egna immunförsvaret vänt sig emot kroppen och skadar den. Immunförsvaret har i vanliga fall uppgiften att skydda vår kropp mot intrång från till exempel bakterier och virus. Vid glutenintolerans är det mat som innehåller gluten som leder till att immunsystemet kopplas på och förstör tarmluddet i tunntarmen. De vanligaste symptomen är diarréer och gaser, men tarmskadan leder på längre sikt till brist på vitaminer och näring. Det kan ge lågt blodvärde, viktnedgång, trötthet och depression. Barn som får sjukdomen kan växa dåligt och hamna efter i längd- och viktkurvor. Glutenintolerans förknippas också med diabetes och sjukdom i leder, muskler och skelett.

Hur vanligt är det med glutenintolerans i Sverige?

Man brukar säga en på 100, men det finns andra uppgifter också.

Stora chanser att det växer bort?

Sjukdomen är kronisk men med rätt kost – det vill säga helt utan gluten – kan symptomen försvinna och tarmen repareras. Glutenfri kost måste hållas hela livet ut för att man ska fortsätta vara frisk.

Gluten finns i vete, råg och korn, men inte i havre. Det finns ett växande utbud av glutenfria alternativ som har gjort vardagen lättare för många med sjukdomen.

Hur ställs diagnosen?

Genom blodprov och lokal provtagning från tarmen.

Läkare Jenny Arhammar har svarat på några frågor om glutenintolerans. Svenska Celiakiförbundet är en patientorganisation som arbetar för dig som är överkänslig mot gluten, laktos, mjölkprotein och sojaprotein.

Läs mer om glutenintolerans på Svenska Celiakiförbundets webbsida