UNDER 30 MIN | Enkel

Steka entrecôte

Steka entrecôte kan väl alla. Eller? Det är faktiskt lite svårare än det låter och för bästa resultat krävs även vissa förberedelser. Därför tänkte vi hjälpa dig med en kort steka-entrecôte-guide. Och du, välj gärna svenskt kött.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Tag fram köttet i tid så det blir rumstempererat. En kylskåpskall köttbit kyler ner pannan och ger ingen fin stekyta.  
  2. Torka av köttet med hushållspapper och krydda med salt och peppar. Då dras saltet in i köttets yta och ger en jämnare och tydligare smak. Peppra också gärna efter stekning för tydligare smak av nymald peppar.
  3. Stek köttet på hög värme i en stekpanna med smör och olja. Stek 2-3 minuter eller tills köttet vätskar sig på den ostekta sidan. Vänd köttet och stek ytterligare 2-3 minuter. Använd en digitaltermometer och mät temperaturen. Temperaturer: medium/medium rare 52-54˚C, medium/medium välstekt: 58–68˚C, välstekt/well-done 70°C.
  4. Låt köttet ligga och vila i några minuter, så läcker inte köttsaften ur när du skär i det.

För alla

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 4 skivor entrecôte (ca 2 cm tjocka)
  • salt
  • peppar
  • 1 msk smör
  • 1 msk olja

Näringsvärde
Per portion

Energi 857 kJ / 205 kCal