Hoppa till sidans innehåll

Inget smakar så mycket sommar som saftiga, svenska jordgubbar! Låt dem ta plats i allt från läckra förrätter till läskande dryck och ljuvliga desserter. Vad sägs om burrata med jordgubbar, jordgubbspaj och jordgubbssaft?

Recept Sofia Nilsson Styling Linda Berlin Foto Roland Persson
Tips: Här hittar du fler jordgubbsrecept!

Förvara jordgubbar

Jordgubbar förvaras bäst kallt, luftigt och osnoppade. Ställ fram jordgubbarna i rumstemperatur ungefär en timme innan servering.

Visste du att…

… botaniskt sett är jordgubben inte ett bär utan en frukt?

Vitaminmaxat

Jordgubben är fullproppad med C–vitamin! En portion jordgubbar (125 g) fyller det dagliga rekommenderade behovet för en vuxen. Innehållet av C-vitamin ökar med mognadsgraden – ju rödare jordgubbarna blir desto högre C–vitamininnehåll.

Smakkompisar

Jordgubbar passar extra bra med choklad, kanel och tomater.

Söta gubbar

De många soltimmarna under den svenska sommaren bidrar till att mer socker bildas vilket ger sötare bär än de som odlas i andra länder.

 • Jordgubbspaj med digestivebotten

  Jordgubbspaj med digestivebotten

  En paj som inte kräver att ugnen sätts på är perfekt när sommarvärmen är här. I botten hittas en grund på digestive som får sällskap av en fluffig och len vaniljmascarponekräm och toppas med skivade jordgubbar.

  - Jordgubbspaj med digestivebotten

  Spara

 • Briochebullar med vaniljkräm och jordgubbar

  Briochebullar med vaniljkräm och jordgubbar

  En briochebulle skiljer sig från en vanlig vetedegsbulle då den bakas med mer ägg och smör vilket ger en mjukare och saftigare deg. Att toppa bullarna med vaniljkräm och jordgubbar skapar det ultimata sommarfikat.

  - Briochebullar med vaniljkräm och jordgubbar

  Spara

 • Burrata med pistagepesto och jordgubbar

  Burrata med pistagepesto och jordgubbar

  Basilika och jordgubbar är riktiga smakkompisar! Mixar du basilikan till en pesto och serverar den tillsammans med burrata och jordgubbar så har du skapat en perfekt sommar-förrätt. Ät som den är eller servera med ett gott bröd.

  - Burrata med pistagepesto och jordgubbar

  Spara

 • Friterad fetaost med picklade jordgubbar

  Friterad fetaost med picklade jordgubbar

  Undrar du vad du ska laga ikväll? Friterad fetaost! Den panerade osten friterar du gyllene och serverar genast tillsammans med picklade jordgubbar och honung.

  - Friterad fetaost med picklade jordgubbar

  Spara

 • Jordgubbssylt

  Jordgubbssylt

  Den bästa av sylter – jordgubbssylten! Gör hemmagjord sylt med jordgubbar och förgyll pannkakorna, gröten, rostade mackan, yoghurten eller våfflorna med smak av sommar året runt.

  - Jordgubbssylt

  Spara

 • Jordgubbssaft

  Jordgubbssaft

  Gör hemmagjord jordgubbssaft, som är en perfekt törstsläckare att servera på kalas eller till fikat. Dessutom går den att frysa in för att ta fram när du längtar efter sommaren som mest.

  - Jordgubbssaft

  Spara