Jordgubbssaft
Gör hemmagjord jordgubbssaft, som är en perfekt törstsläckare att servera på kalas eller till fikat. Dessutom går den att frysa in för att ta fram när du längtar efter sommaren som mest.
Ingredienser
5 dl
Liten sats ca 5 dl
10 dl jordgubbar (10 dl motsvarar ca 500 g)
2 dl vatten
3 dl socker
1/2 krm natriumbensoat (eventuellt)
Stor sats ca 2 liter
4 l jordgubbar (4 l motsvarar ca 2 kg)
8 dl vatten
12 dl socker
2 krm natriumbensoat
För alla
Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.
Näringsvärdet är beräknat på hela satsen.
Gör så här
Tips
Till små satser saft som dricks upp inom några veckor behövs inte konserveringsmedel.
Variation: Byt ut hälften av jordgubbarna mot samma mängd rabarber i små bitar, röda-, svarta- eller vita vinbär, eller mot krusbär.
Variation: Byt ut hälften av jordgubbarna mot samma mängd rabarber i små bitar, röda-, svarta- eller vita vinbär, eller mot krusbär.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi3738 KJ / 894 kCal
Fett1 g
Salt0.02 g
Kolhydrater211 g
Protein2 g
Kommentarer
Saften blev lite svag för min del, men det beror nog mer på jordgubbarna än på receptet. Moset som blev över av jordgubbarna blandade jag med lite socker i en burk, tänker att det är perfekt att ha som sylt om det äts upp inom kort :)
Suzann
2024-07-25Supergott! Varför har man inte gjort det innan?? Nu blir det fler gånger👍
Outi
2024-07-24Så lätt att göra och jättegod!
Majvi
2024-07-12