Inget smakar så mycket sommar som saftiga, svenska jordgubbar! Låt dem ta plats i allt från läckra förrätter till läskande dryck och ljuvliga desserter. Vad sägs om burrata med jordgubbar, jordgubbspaj och jordgubbssaft?
Här hittar du alla recept med jordgubbar.
Jordgubbar förvaras bäst kallt, luftigt och osnoppade. Ställ fram jordgubbarna i rumstemperatur ungefär en timme innan servering.
… botaniskt sett är jordgubben inte ett bär utan en frukt?
Jordgubben är fullproppad med C–vitamin! En portion jordgubbar (125 g) fyller det dagliga rekommenderade behovet för en vuxen. Innehållet av C-vitamin ökar med mognadsgraden – ju rödare jordgubbarna blir desto högre C–vitamininnehåll.
Jordgubbar passar extra bra med choklad, kanel och tomater.
De många soltimmarna under den svenska sommaren bidrar till att mer socker bildas vilket ger sötare bär än de som odlas i andra länder.
En paj som inte kräver att ugnen sätts på är perfekt när sommarvärmen är här. I botten hittas en grund på digestive som får sällskap av en fluffig och len vaniljmascarponekräm och toppas med skivade jordgubbar.
En briochebulle skiljer sig från en vanlig vetedegsbulle då den bakas med mer ägg och smör vilket ger en mjukare och saftigare deg. Att toppa bullarna med vaniljkräm och jordgubbar skapar det ultimata sommarfikat.
Basilika och jordgubbar är riktiga smakkompisar! Mixar du basilikan till en pesto och serverar den tillsammans med burrata och jordgubbar så har du skapat en perfekt sommar-förrätt. Ät som den är eller servera med ett gott bröd.
Undrar du vad du ska laga ikväll? Friterad fetaost! Den panerade osten friterar du gyllene och serverar genast tillsammans med picklade jordgubbar och honung.
Den bästa av sylter – jordgubbssylten! Gör hemgjord sylt med jordgubbar och förgyll pannkakorna, gröten, rostade mackan, yoghurten eller våfflorna med smak av sommar året runt.
Gör hemmagjord jordgubbssaft, som är en perfekt törstsläckare att servera på kalas eller till fikat. Dessutom går den att frysa in för att ta fram när du längtar efter sommaren som mest.
Att man inte har jordgubbar i mat oftare! I den här fräscha bowlen tillför dem en alldeles perfekt sötma, som balanseras upp av sälta och syra. Laga detta en dag med fint väder, så ni kan packa picknickfilten och avnjuta denna ljuvliga rätt i det gröna!
Ugnsbakad brieost är det perfekta tilltugget till en bit bröd eller salta kex. Här höjer vi smaken ett extra snäpp med att skeda ljumna jordgubbar i en sötsyrlig lag av honung och balsamvinäger över brien och servera med krispiga nötter och mynta.
Med lite prepp får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för stundande veckan förberedda. Denna gång blir det bland annat paj med lax och rödbetor, rostad potatissallad, och lax carbonara.
Funderar du på vad du ska laga till midsommar? Här tipsar vi om goda midsommarrecept!
Rabarber spritz, gravad lax med löjromskräm, grillad flankstek och jordgubbstårta.