Hoppa till sidans innehåll

Aldrig har man väl längtat mer efter att sitta på en filt i gröngräset tillsammans med familj eller goda vänner ätandes en perfekt komponerad matsäck, mata varandra med vindruvor och prata om hur OTROLIGT MYCKET GODARE maten smakar i naturen. Här listar vi ett gäng recept på den bästa picknickmaten att ta med sig ut i det fria.

Elin Nordström
Tips: Här hittar du alla våra recept på bra mat att äta ute

Oavsett om du vandrar långt in i skogen eller om du väljer att duka upp på balkongen så är det alltid något speciellt med att äta mat utomhus. Håller ni med? Här tänkte vi att vi ska ge er tips på olika sorters matsäckar; för den som känner att det är helt orimligt att göra något lite mer avancerat, så kommer vi att tipsa om enklare grejer. Och för er som fått ett nyvunnet självförtroende när det kommer till picknickmat så kommer vi att presentera ett gäng lite mer avancerade recept. 

Matsäck för finsmakaren

 • Lövbiff med pepparrot och äggula

  Såklart det går att slänga ihop en lövbiff med pepparot och äggula ute i naturen. Det du behöver tänka på här är att vara väl förberedd. Här krävs att man har en bra stekpanna, en grill eller en muurikka för tillagning. En vadå sa du? JO, en muurikka, det är en form av stekhäll. Extremt avancerad att släpa med sig ut i skogen men otroligt kul att ha om du ska laga mat ett par meter utanför hemmet. Hacka det som behöver hackas i förväg och lägg i bra byttor. Sen är det bara att börja laga!

  Lövbiff med pepparot och äggula

 • Kolbulle

  Den här svenska klassikern faller ofta lite i glömska och det vill vi genast ändra på. Kolbulle är en typ av pannkaka med rimmat fläsk som liknar fläskpannkaka. Men till skillnad från sin närmsta släkting så tillagas kolbullen i en stekpanna och görs helt utan ägg. Serveras helst rykande varm från pannan med lingonsylt.

  Kolbulle

 • Grillpytt

  Kavla upp ärmarna för nu blir det åka av! Visualisera dig framför en öppen eld iklädd naturriktiga kläder med stekspaden i högsta hugg. Den här rätten kräver ett frenetiskt rörande i stekpannan och även lite förberedelse hemma. Hacka grönsakerna innan och förbered ramslökssåsen så har du bara det roliga kvar när du väl har kommit fram till picknick-platsen.

  Grillpytt med chorizo och ramslökssås

 • Risonisallad

  Den här salladen är perfekt att göra ute i naturen. Om du känner dig modig kan du koka risonin på ett stormkök. Halloumi blir ju som en seg skosula om man steker den i förväg så även den tillagas med fördel på plats.

  Risonisallad med vitlöksstekt halloumi

 • Cacio e pepe

  Om du gillar pasta hemma vid matbordet så kan vi lova dig att du kommer att ÄLSKA det ute i naturen. Den här pastarätten innehåller ett fåtal ingredienser och är lätt att laga men smakar som att du har stått och vevat i kastrullerna i timmar.

  Cacio e pepe

Enkel matsäck som passar barnfamiljer och andra som bara inte orkar

 • Korv i bröd med rotsellerisallad

  Korv kan vara det vanligaste vi tar med oss ut i naturen. Och vi förstår varför. Den kommer i en rad olika smaker, den är lätt att grilla och den har funnits med oss i generationer. Det är tryggt helt enkelt. Hitta en pinne i skogen och trä korven på pinnen. Håll över öppen eld - klart! Om du inte är supersugen på att använda skogens bestick (pinnen) som ätverktyg så kan du ta med dig bra verktyg hemifrån.

  Korv i bröd med rotsellerisallad

 • Pinnbrödspizza

  När vi ändå är inne på pinn-spåret så finns det ju en maträtt som vi tror att de flesta av er kommer ihåg. Vi pratar givetvis om pinnbrödet. Här har vi uppdaterat det klassiska receptet och adderat ost och oregano och skapat en PIZZAPINNE!

  Pinnbröd pizza style

 • Krabbelurer

  Krabbelurer, vad är det kanske du undrar? Jo! Det är fluffiga plättar som smakar som en blandning mellan sockerkaka och amerikanska pannkakor. Perfekta att göra i ordning ute på picknicken.

  Krabbelurer

 • Tunnbröd i stekpanna

  Här krävs det lite förberedelse från ert håll och det är i form av tillbehör som ni ska lägga i tunnbrödet. Så som hemmagjort jordnötssmör , går såklart väldigt bra med köpevarianten också. Eller så kör du en klassiker och fyller tunnbröden med smör och ost. Det kommer att smaka extra ljuvligt ute i naturen.

  Tunnbröd

 • 90-talet ringde och ville ha tillbaka sin pastasallad

  På 90-talet svepte italienska vindar in över Sverige och fick oss alla att vilja äta pasta i form av en sallad. Vi tänkte att så länge maträtten var kall och innehöll gröna blad så blev det per automatik en sallad. Än idag står sig pastasalladen stark i picknickkorgarna. Här hittar du ett supergott recept på pastasallad med mozzarella, soltorkade tomter och ruccola