Kolbulle
Kolbulle är en svensk klassiker som ofta faller lite i glömska. Det är en typ av pannkaka med rimmat fläsk som liknar fläskpannkaka. Men till skillnad från sin närmsta släkting så tillagas kolbullen i en stekpanna och görs helt utan ägg. Serveras helst rykande varm från pannan med lingonsylt.
Ingredienser
4 st
6 dl vatten
5 dl vetemjöl
1 tsk salt
325 g skivat rimmat fläsk
Till servering
lingonsylt
För alla
Fri från laktos, mjölkprotein och ägg men innehåller gluten.
Näringsvärdet är beräknad exkl. lingonsylt.
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2415 KJ / 577 kCal
Fett33 g
Salt3.8 g
Kolhydrater54 g
Protein16 g
Kommentarer
Ska inte en kolbulle egentligen göras på skrädmjöl?
Lina
2024-02-20Detta är riktig skogshuggarmat. Det var ingredienser man kunde ha med sig ur i skogen under veckorna då man bodde i skokskojan. Den lagades över öppen eld och var bra mat för männen som arbetade hårt i skogen. Min pappa lagade inte mycket mat, men kolbulle gjorde han, oftast så vi var ute i skogen plockaden bär eller nåt. Han gjorde den helst på något han kallade amerikafläsk som bestod av mycket fett. Jag kan säga att dessa middagar var fest.
Ingrid
2024-01-27Nja, Kolbotten och Kolbulle är inte riktigt samma sak. Kolbullen är enklare då den endast består av Mjöl, Salt och Vatten + fläsk och steks klassiskt i ister (inte smör) och servers med lingonsylt till medans Kolbotten även brukar innehålla Mjölk och ibland två sorters mjöl och klassiskt bres smör på och man har även messmörsduppa till. Kolbotten (utav bilder jag sett, har inte ätit själv) verkar vara tunnare, mer lik crepes medans kolbullen blir mer lik en mindre tjock/fläskpannkaka. Så varför namnet Kolbulle? Enligt bl.a. Wikipedia: "Namnet kommer troligtvis av att man grävde ner pannan i glöden, täckte den med lock och lade glöd och aska ovanpå." Kolbotten däremot steks "över och under" öppen eld. Kolbotten är även en mer lokal maträtt starkt kopplad till Dalarna medans kolbullen inte är det utan är (var?) mer allmänt spridd. Sen finns det säkert lokala varianter i hela landet, jämför exempelvis med palt, kroppkakor, kams, m.m. m.m. som alla är väldigt lika men med små variationer.
Daniel
2023-10-14