Kolbulle

Betyg 4.5 av 5.
148 personer har röstat
12
Kolbulle

Kolbulle är en svensk klassiker som ofta faller lite i glömska. Det är en typ av pannkaka med rimmat fläsk som liknar fläskpannkaka. Men till skillnad från sin närmsta släkting så tillagas kolbullen i en stekpanna och görs helt utan ägg. Serveras helst rykande varm från pannan med lingonsylt.

Kolbulle

Ingredienser

4 st
6 dl  vatten
5 dl  vetemjöl
1 tsk  salt
325 g  skivat rimmat fläsk

Till servering

lingonsylt

För alla

Fri från laktos, mjölkprotein och ägg men innehåller gluten.

Näringsvärdet är beräknad exkl. lingonsylt.

Gör så här

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 4.5 av 5.
148 personer har röstat

Kommentarer

Kommer från kolbottenpanna som man tillagade i förr

Madelen

2023-05-14

Varför heter det koBULLE? Det är ju ingen bulle utan en pannkaka.

Ingrid

2023-03-14

Ja du Ingrid, det var en mycket bra fråga. Om någon är eller känner någon kolare eller skogshuggare som vet så får ni gärna svara här i receptet. Hälsningar Ulrika

Redaktionen

2023-03-24

Jag föredrar att steka tärnat fläsk till en kolbulle i taget, dvs när det stekt klart häller man på smeten över så att det goda stekflottet sugs upp av smeten direkt. Försöker man steka smeten utan flottet så smakar det inte kolbulle. Likaså blir det fel om man har för magert fläsk (mindre än 50%) fett och tar mera smör i pannan för att kompensera. Då smakar det fel och inte lika gott. Bäst är fläsk med minst 80% fett. Man kan också prova med fett varmrökt sidfläsk, ger mindre stekstänk och en ok smak. (Helst inte Scans rökta sidfläsk dock, det är inte rökt utan bara parfymerat och blött av saltlake. Jämför gärna själv olika fabrikat. De varmrökta som är torrare är mycket godare. Det skall inte rinna vätska ur förpackningen på ett rökt sidfläsk, då är det för vattenfyllt.) ICA: Lyfta ur fläsk och lägga åter portionsvis gör att första kolbullen som då tar allt fett som finns kvar i pannan, hur blir det med de följande? Lyfter ni tillbaka stekflottet också? Eller fördärvar ni och låter fläsket ligga på hushållspapper för att rinna av också? Enbart smörsteker dem? Då blir det inte kolbulle.

Per

2022-12-10

Näringsvärde per portion

Energi2415 KJ / 577 kCal
Fett33 g
Salt3.8 g
Kolhydrater54 g
Protein16 g

Testa liknande recept

Klassiskt paltbröd med fläsk och vit sås
Betyg 4.5 av 5.
13 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Kroppkakor av kokt potatis
Betyg 4.4 av 5.
194 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Palt
Betyg 3.7 av 5.
9 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Nävgröt
Betyg 4 av 5.
42 personer har röstat
Under 30 min att tillaga
Klassiska kroppkakor
Betyg 4.6 av 5.
30 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Klassiska bruna bönor med stekt fläsk
Betyg 3.7 av 5.
48 personer har röstat
Över 60 min att tillaga