Kolbulle är en svensk klassiker som ofta faller lite i glömska. Det är en typ av pannkaka med rimmat fläsk som liknar fläskpannkaka. Men till skillnad från sin närmsta släkting så tillagas kolbullen i en stekpanna och görs helt utan ägg. Serveras helst rykande varm från pannan med lingonsylt.
Fri från laktos, mjölkprotein och ägg men innehåller gluten.
Näringsvärdet är beräknad exkl. lingonsylt.
Har du lagat receptet?
Kommentarer
Kommer från kolbottenpanna som man tillagade i förr
Madelen
2023-05-14Varför heter det koBULLE? Det är ju ingen bulle utan en pannkaka.
Ingrid
2023-03-14Ja du Ingrid, det var en mycket bra fråga. Om någon är eller känner någon kolare eller skogshuggare som vet så får ni gärna svara här i receptet. Hälsningar Ulrika
Redaktionen
2023-03-24Jag föredrar att steka tärnat fläsk till en kolbulle i taget, dvs när det stekt klart häller man på smeten över så att det goda stekflottet sugs upp av smeten direkt. Försöker man steka smeten utan flottet så smakar det inte kolbulle. Likaså blir det fel om man har för magert fläsk (mindre än 50%) fett och tar mera smör i pannan för att kompensera. Då smakar det fel och inte lika gott. Bäst är fläsk med minst 80% fett. Man kan också prova med fett varmrökt sidfläsk, ger mindre stekstänk och en ok smak. (Helst inte Scans rökta sidfläsk dock, det är inte rökt utan bara parfymerat och blött av saltlake. Jämför gärna själv olika fabrikat. De varmrökta som är torrare är mycket godare. Det skall inte rinna vätska ur förpackningen på ett rökt sidfläsk, då är det för vattenfyllt.) ICA: Lyfta ur fläsk och lägga åter portionsvis gör att första kolbullen som då tar allt fett som finns kvar i pannan, hur blir det med de följande? Lyfter ni tillbaka stekflottet också? Eller fördärvar ni och låter fläsket ligga på hushållspapper för att rinna av också? Enbart smörsteker dem? Då blir det inte kolbulle.
Per
2022-12-10