Cacio e pepe - pasta med parmesan och peppar
![Cacio e pepe - pasta med parmesan och peppar](https://assets.icanet.se/e_sharpen:80,q_auto,dpr_1.25,w_718,h_718,c_lfill/imagevaultfiles/id_203009/cf_259/cacio_e_pepe_-_pasta_med_parmesan_och_peppar.jpg)
En italiensk klassiker som förtjänar sin plats i rampljuset! Cacio e pepe betyder ost och peppar på italienska, och är en enkel och krämig pastarätt med väldigt få ingredienser: nymalen svartpeppar, finriven parmesan och smör.
Ett recept från:
Buffé nr 8, 2019
![Cacio e pepe - pasta med parmesan och peppar](https://assets.icanet.se/e_sharpen:80,q_auto,dpr_1.25,w_718,h_718,c_lfill/imagevaultfiles/id_203009/cf_259/cacio_e_pepe_-_pasta_med_parmesan_och_peppar.jpg)
Ingredienser
4 portioner
300 g spaghetti
1 tsk nymalen svartpeppar
25 g smör
2 dl finriven parmesan
salt
För alla
Innehåller mjölkprotein.
Gör glutenfri: välj glutenfri pasta.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör.
Gör äggfri: välj äggfri pasta. Känsliga äggallergiker bör välja ost utan konserveringsämnet E1105 Lysozym, t ex parmigiano reggiano.
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi1713 KJ / 410 kCal
Fett12 g
Salt1.5 g
Kolhydrater55 g
Protein18 g
Klimatguide
0 - 0,5 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
God frikostig variant med smör och parmesan! Synpunkt: skriv gärna ostens vikt i gram. Andra ingredienser också, för den delen. Hur jag river osten gör hemskt stor skillnad för mängden. Microplanad väger nästan ingenting, grovrivet kräver nästan hela 150-gramsbiten… svårt att planera inköp för den som ska bjuda många!
Elin
2024-07-11Pasta är ju gott -men fest??? Tråkigt.
Margareta
2023-03-09Cacio e pepe innehåller inte någon parmesan (eller smör för den delen). Om den innehåller parmesan är den långt man ifrån den romerska rätten - som romare blir jag arg och ledsen, kära ICA! Det ska vara pecorino romano, grovmalen svartpeppar och lite av pastans kokvatten i såsen. Ev lite (lite) riven muskatnöt. Pastans kokvatten gör att såsen blir krämig - använd ej vanligt hett vatten. Med vänliga hälsningar, Michael PS: Om du använder parmesan blir det helt enkelt en pasta med parmesansås. Det är väl OK, men då skulle jag inte blanda i någon grovmalen peppar. Hur som helst pratar vi då om något norditalienskt - har inget med Rom eller regionen Lazio att göra.
Michael
2022-11-27