Cacio e pepe - pasta med parmesan och peppar

138
13 Klimatsmart
Cacio e pepe - pasta med parmesan och peppar

En italiensk klassiker som förtjänar sin plats i rampljuset! Cacio e pepe betyder ost och peppar på italienska, och är en enkel och krämig pastarätt med väldigt få ingredienser: nymalen svartpeppar, finriven parmesan och smör.

Ett recept från:
Buffé nr 8, 2019

Cacio e pepe - pasta med parmesan och peppar

Ingredienser

4 portioner
300 g spaghetti
1 tsk nymalen svartpeppar
25 g smör
2 dl finriven parmesan
salt

För alla

Innehåller mjölkprotein.
Gör glutenfri: välj glutenfri pasta.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör.
Gör äggfri: välj äggfri pasta. Känsliga äggallergiker bör välja ost utan konserveringsämnet E1105 Lysozym, t ex parmigiano reggiano.

Gör så här

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

138

Kommentarer

Michael

2022-11-27

Cacio e pepe innehåller inte någon parmesan (eller smör för den delen). Om den innehåller parmesan är den långt man ifrån den romerska rätten - som romare blir jag arg och ledsen, kära ICA! Det ska vara pecorino romano, grovmalen svartpeppar och lite av pastans kokvatten i såsen. Ev lite (lite) riven muskatnöt. Pastans kokvatten gör att såsen blir krämig - använd ej vanligt hett vatten. Med vänliga hälsningar, Michael PS: Om du använder parmesan blir det helt enkelt en pasta med parmesansås. Det är väl OK, men då skulle jag inte blanda i någon grovmalen peppar. Hur som helst pratar vi då om något norditalienskt - har inget med Rom eller regionen Lazio att göra.

Hannes

2022-11-24

Cacio e pepe är en traditionell romersk maträtt med mycket gamla anor. Traditionellt görs den med en tjockare typ av torkad rund pasta (tex spaghetti med koktid runt 8-9 minuter), rostad svartpeppar, Pecorino Romano och olivolja. Det finns många metoder men denna använder jag: Riv ost och ha den redo. Sätt pasta på kokning och sätt en timer på angiven tid. För att rosta svartpepparn lägger du hela korn i en tom panna med hög värme i 5-10 minuter och rör om då och då, då utvecklas en mildare, mjukare men också mer aromatisk pepparsmak. Sänk temperaturen på plattan till medel och krossa kornen i t ex en mortel. Häll lite olja i pannan och fräs hälften av den krossade pepparn en stund medan pastan blir klar. Pastans koktid delas mellan kastrull och stekjärn och tillåts bli färdig i stekpannan. Om den angivna koktiden är 9 minuter får den koka 7 minuter i kastrullen och sedan 2 minuter i stekjärnet. Använd en tång eller pastaslev för att fiska över pastan direkt från vattnet ner i stekjärnet så att lite vatten följer med. Detta förhindrar fastbränning. Sänk plattans temperatur till låg och rör om så att fräst peppar och pasta blandas. Sleva över några skedar pastavatten (0,5-1 dl) så att det blir lite simmigt. Lägg i resten av den rostade pepparn och fortsätt röra. Ta nu bort järnet helt från värmen och lägg det mesta av den rivna osten på pastan. Rör om kraftigt så att osten sprids ut. Målet är att den ska få en krämig och len konsistens. Om det blir för torrt i pannan, sleva över mer hett pastavatten. Är det för simmigt eller du råkar få i för mycket vatten, tillsätt mer ost och låt det koka ihop lite till under omrörning. Sen kan du servera och käka. Detta är originalet, men rätten går att göra med nästan alla typer av hårdostar och fetter och det finns flera olika metoder som funkar.

Petter

2022-11-16

Det här är inte cacio e pepe. Smör? Parmigano?

Redaktionen ICAse

2022-11-17

Hej Petter! Det här är en variant på Cacio e pepe.😊 Hälsningar Elina

Näringsvärde per portion

Energi 1713 KJ / 410 kCal
Fett 12 g
Salt 1.5 g
Kolhydrater 55 g
Protein 18 g
Läs mer om näringsvärden

Klimatguide

0 - 0,5 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om klimatguiden