2020 fyller Buffé 25 år! Vi blickar bakåt i arkivet och plockar fram gamla favoritrecept som förtjänar en ny stund i rampljuset. Varje månad publiceras ett nytt recept från tidigare nummer av tidningen.

Text Marie Birde Styling Linda Lundgren Foto Roland Persson

Vi minns ...

  • 1995

    ... året som var affärernas tid. I USA rökte Bill Clinton cigarr med Monica Lewinsky och här hade vi Toblerone. Mona Sahlin minns året i svart, vi andra lyssnade till pipande modemljud. Vi stavade till nyordet ciabatta och åt den framför NileCity, tv-programmet som fick oss att geniförklara Robert Gustafsson. Jonas och Mark ingick partnerskap nu när man äntligen fick och kocken bakom mattrenderna, Melker Andersson, vann silver i Bocuse d'Or, med gipsat ben (!). Sverige gick med i EU, och svenskarna började svänga sig med internationella mattermer, en gräddad pudding döpte vi därmed till ugnsbakad vaniljcrème.

  • 1998

    ... året då IT-bubblan var så uppblåst att alla samtal avslutades med ”Vi hörs på mejlen”. Google föddes och årets julklapp gick i teknikens tecken: dataspel. På bio grät vi floder när Leonardo DiCaprio och Kate Winslet aldrig fick varandra i Titanic. Spice Girls toppade musiklistorna och girl power var modeordet nummer ett. Tack vare Mathias Dahlgrens nordiska kök i dekonstruerad form ansågs Sverige vara bäst i världen på mat, men i vardagen var det en enkel thai-rätt vi längtade efter. Thailand är ju ändå alltid Thailand!

  • 2002

    ... som definieras som ”uppföljarnas år”. Det är nu alver, trollkarlar och Chewbacca står i kö utanför biograferna när andra filmen i Harry Potter-serien Harry Potter och hemligheternas kammare, Sagan om de två tornen i Sagan om ringen-trilogin och Klonerna anfaller, det vill säga del II av Star Wars, har premiär. Englands drottningmoder Queen Elizabeth dör så uppföljaren Elizabeth II får ta över som äldst i kungahuset. Astrid Lindgren far också vidare till Nangijala. Verkligheten letar sig in i tv:n och vi tittar på Idol (Kelly Clarkson!) och den första kändisdokusåpan The Osbournes (Ozzy!). NASA hittar vatten på Mars och drömmer om att äntligen få kolonisera rymden. I Europa börjar euron gälla nästan överallt, och för en riktigt god tårta med kolakräm kan vi betala nästan hur mycket som helst av den valutan.

  • 2004

    ... som framförallt förknippas med ordet tsunami, den oerhörda tragedi som drabbar Sydostasien och får hela världen att stanna upp. Inget skulle bli sig likt efter det. Facebook lanseras i en första version, vilket leder till att folk hellre mailar varandra än träffas IRL, tv-serien Vänner lägger ner och får en hel generation Rachel-fans att undra vilken frisyr de nu ska ha, kak- och pysseldrottningen Martha Stewart åker i fängelse och den legendariska kokboksförfattaren Julia Child dör. Våra lammracks från samma år skulle garanterat få hennes tumme upp ändå. Det är i alla fall en bra sak.

  • 2007

    ... året då det blir så hett med latte-art och flott skum att barista kvalar in som årets trendigaste yrke. Iphonen lanseras och förändrar våra liv i grunden. Göran Persson ger upp livet som politiker och blir bonde. Britney Spears krisar och rakar av sig håret och medan det växer ut igen slår Rihanna igenom. Världens bästa restaurang är El Bulli som experimenterar med molekylär gastronomi. Varenda kock värd sin hatt försöker härma. På bio älskar vi också matlagning, speciellt råttan Remy i Råttatouille. Hade Remy serverat champagnesorbet med mynta på sin lilla krog, hade han alldeles säkert fått sina stjärnor direkt!

  • 2009

    ... som året då drömmar slog in: Barack Obama intog Vita Huset som den första afroamerikanska presidenten, astronauten Christer Fuglesang blev världsrekordhållare i rymdpromenader (fem!) och kronprinsessan Victoria förlovade sig med sin blivande prins Daniel, vilket ledde till att de började hänga på Operakällaren eftersom kökschefen där, Stefano Catenacci, fick i uppdrag att sätta ihop bröllopsmenyn. Allt pekade mot framtiden. Men när det kom till måltiderna blickade vi bakåt och mormors receptsamling blev hårdvaluta. Bland alla klassiker där fanns såklart en fantastisk smörgåstårta, en rätt som alltid blir festens höjdpunkt!

  • 2011

    ... som året då mat-tv blev god underhållning: Sveriges första mästerkock koras och heter Louise Johansson. Plura, den gamla rockräven, visar Leif GW Persson hur man tillagar en gräsand i Pluras kök. Vi andra sjunger med till Adele medan vi kokar pasta och kan inte låta bli att fälla en tår när prins William och Kate Middleton bjuder upp till kungligt bröllop. En annan kunglighet, Daenerys Targaryen, i fantasy-eposet Game of Thrones får det otrevliga uppdraget att äta upp ett hästhjärta och medan hon gör det tappar hela världens tv-publik aptiten. Bara den uppiggande italienska klassikern tiramisu kan ställa allt tillrätta igen.

  • 2012

    ... för att vi flätar håret likt Katniss Everdeen i Hunger games. Precis som henne vill vi leva av det som finns i skogen. Tursamt nog rimmar det ganska bra med att det nordiska köket är världens främsta matinspiration. I Sverige blir kockar kändisar när TV4 bjuder upp till Kockarnas kamp genom att ge ett gäng köksstjärnor uppgifter som att skala morot, filea en fisk och laga en magisk femrätters. Vi diskuterar nyordet ”hen” och Gangnam style-feber råder på dansgolven. Salut skjuts över prinsessan Estelles födelse, men historikern Herman Lindqvist opponerar sig över namnet. Få lyssnar på honom, utan firar det hela med en riktigt jazzig chili.

  • 2015

    ... som grönkålens guldålder. Det måste det ha varit eftersom Beyoncé gillar det så mycket att hon till och med köper en tröja som det står kale på. Efter det var det grönkål på, och i, allt. Årets julklapp är en robotdammsugare, men matentusiaster hävdar att det borde varit en sous vide – för att tillaga inplastad mat är värsta häftiga grejen. Världen enas om att göra en insats för klimatet och försöka hålla den globala medeltemperaturen nere, så när receptet på en bön- och majsburgare med extra allt dyker upp i Buffé känns det genast görbart.

  • 2016

    ... som året då vi kallar skitstövlar för ”drittsekk” på grund av den norska tv-serien Skam. Stolta över Sverige blir vi när Alicia Vikander står som Oscarsvinnare för sin roll som Gerda i The Danish girl och när Sarah Sjöström simmar hem en guldmedalj i 100 meter fjäril i OS i Rio. Ikoniska rockmän som David Bowie, Prince, Olle Ljungström och Leonard Cohen tar sina sista andetag och en musikepok går i graven. Men Bob Dylan lever vidare och tilldelas Nobelpriset i litteratur. Brexit röstas igenom, så vi bunkrar te för vem vet vad som kan hända om gränserna stängs. Det brittiska teet smakar faktiskt magiskt gott ihop med ett gäng smaskiga saffransbiskvier.

  • Ugnsbakad vaniljcrème

    Ugnsbakad vaniljcrème

    Denna utomordentligt goda, ugnsbakade vaniljcrème är perfekt till efterrätt! Tillaga bara din vaniljcrème enligt anvisningarna och bjud på den varm, toppad med smält farin och hjortron som fått marinera i konjak med socker. Så gott!

    - Ugnsbakad vaniljcrème

    Spara

  • Sesamstekt laxfilé med stir-frypasta och svamp

    Sesamstekt laxfilé med stir-frypasta och svamp

    Servera en god vardagsmiddag bestående av sesampanerad lax med pasta i en smakrik sås. Dessutom – fräst svamp, paprika och purjolök, och persilja att toppa med.

    - Sesamstekt laxfilé med stir-frypasta och svamp

    Spara

  • Selmas festtårta med kolakräm

    Selmas festtårta med kolakräm

    Denna festliga påsktårta med kolakräm är en ljuvlig och utsökt tårta. Du bakar en sockerkaksbotten och fyller den med råkräm och en härlig och delikat kolakräm. En tårta som går hem hos de flesta och du kan garnera den efter tillfälle.

    - Selmas festtårta med kolakräm

    Spara

  • Lammracks med rödbets- och myntasallad

    Lammracks med rödbets- och myntasallad

    Lammracks med rödbets- och myntasallad är en vacker festmåltid med stor smak. Salladen får sin karaktär av rödbetor, fetaost och en balsamvinäger med dijonsenap, medan du smaksätter lammspjällen, eller kotletterna, med vitlök. Toppa med frisk mynta.

    - Lammracks med rödbets- och myntasallad

    Spara

  • Champagnesorbet med mynta

    Champagnesorbet med mynta

    Festlig, svalkande och sötsyrlig sorbet med smak av frisk citrus, mousserande vin och fräsch mynta är en lyxig dessert som imponerar på middagsgästerna. Denna sorbet kan du göra med eller utan glassmaskin.

    - Champagnesorbet med mynta

    Spara

  • Lång & läcker smörgåstårta

    Lång & läcker smörgåstårta

    Ett enkelt recept på oemotståndlig smörgåstårta med två läckra fyllningar. Du gör den av bland annat landgångsbröd, böcklingpastej, crème fraiche, räkor, ansjovisfilé, ägg, dill, stenbitsrom och ärtskott. Perfekt att servera till fest!

    - Lång & läcker smörgåstårta

    Spara

  • Tiramisu

    Tiramisu

    Gör din egen lyxiga tiramisu med detta härliga recept! Häll ner len mascarpone- och äggsmet med konjak i en form där botten är täckt av smakliga, espressodoppade savoiardikex. Ställ in i kylen över natten och servera tiramisun pudrad med kakao och färska hallon.

    - Tiramisu

    Spara

  • Jazzig chili

    Jazzig chili

    Jazzig chili är ett härligt recept på långkok med hetta, mustighet och sötma från chili, öl, torkad ancho och fikon. En chiligryta som går utmärkt att göra på antingen älg eller högrev av nöt. Laga gärna chilin en dag innan den ska ätas!

    - Jazzig chili

    Spara

  • Bön- och majsburgare

    Bön- och majsburgare

    En blandning av kidneybönor, morot, majs och ost blir till en saftig och smakrik burgare utan kött. I kombination med en het dressing och krispiga grönsaker blir det en lyxig burgare full av smaker. Stek burgarna i ugnen – smidigt och mindre osigt!

    - Bön- och majsburgare

    Spara

  • Minibiskvier med saffran och apelsin

    Minibiskvier med saffran och apelsin

    Baka små söta saffransbiskvier doppade i mörk choklad, fyllda med en len smörkräm med smak av saffran och apelsin. Minibiskvierna är oemotståndligt goda på bordet med julgodis till jul!

    - Minibiskvier med saffran och apelsin

    Spara