ÖVER 60 MIN | Avancerad

Selmas festtårta med kolakräm

Denna festliga påsktårta med kolakräm är en ljuvlig och utsökt tårta. Du bakar en sockerkaksbotten och fyller den med råkräm och en härlig och delikat kolakräm. En tårta som går hem hos de flesta och du kan garnera den efter tillfälle.

Detta är ett recept från Buffé nr 3, 2002
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 1 tårta portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Tårtbotten: Vispa ägg och socker pösigt.
  3. Blanda mjölsorter och bakpulver. Sikta ner detta i äggsmeten och rör försiktigt. Häll smeten i en smord form, 20 cm i diameter (för 1 tårta). Grädda i ca 20 minuter.
  4. Råkräm: Vispa äggulor och florsocker. Vispa grädden för sig med vaniljsocker.
  5. Blötlägg gelatinbladen i vatten. Ta upp gelatinbladen. Värm dem på svag värme i en kastrull tills de smälter. Rör ner gelatinet i äggsmeten, vänd ner grädden.
  6. Kolakräm: Häll grädde, socker och salt i en kastrull. Låt bubbelkoka på svag värme till seg konsistens, 15-30 minuter. Låt svalna. Tillsätt smöret.
  7. Dela tårtbotten. Lägg ihop bottnarna med råkräm emellan.
  8. Bred kolakrämen över. 
  9. Till garnering: Garnera med godisägg.

För alla

Kontrollera noga innehållet i godiset.
Innehåller gluten, mjölkprotein och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av grädde och smör.

Ingredienser

Portioner: 1 tårta
Bottnar
  • 2 ägg
  • 1 dl socker
  • 1/2 dl potatismjöl
  • 1/2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
Råkräm
  • 2 äggulor
  • 2 msk florsocker
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 gelatinblad
Kolakräm
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 1/2 dl socker
  • 1 krm salt
  • 25 g smör
Till garnering
  • marsipan- eller chokladägg