Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Avancerad

Selmas festtårta med kolakräm

Selmas festtårta med kolakräm är en ljuvlig och utsökt tårta där du bakar en sockerkaksbotten som du fyller med råkräm och en härlig och delikat kolakräm. En tårta som går hem hos dem flesta och du kan garnera den efter tillfälle.

Detta är ett recept från Buffé nr 3, 2002
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 1 tårta portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Bottnar: Vispa ägg och socker pösigt.
  3. Blanda mjölsorter och bakpulver. Sikta ner detta i äggsmeten och rör försiktigt. Häll smeten i en smord form, 24 cm i diameter (för 1 tårta). Grädda i 20 minuter.
  4. Råkräm: Vispa äggulor och florsocker till råkrämen. Vispa grädden för sig med vaniljsocker.
  5. Blötlägg gelatinbladen i vatten. Värm dem i kastrull och låt sedan svalna. Rör i äggsmeten och grädden.
  6. Kolakräm: Häll grädde, socker och salt i en kastrull. Låt bubbelkoka på svag värme till seg konsistens, 15-30 minuter. Låt svalna. Tillsätt smöret.
  7. Lägg ihop bottnarna med råkräm emellan.
  8. Bre kolakrämen över; spritsa t ex ett spetsmönster. Garnera med marsipankycklingar.

Ingredienser

Portioner: 1 tårta
Bottnar
  • 2 ägg
  • 1 dl socker
  • 1/2 dl potatismjöl
  • 1/2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
Råkräm
  • 2 äggulor
  • 2 msk florsocker
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 gelatinblad
Kolakräm
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 1/2 dl socker
  • 1 krm salt
  • 25 g smör
Lägg till i inköpslistan